ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Έχεις να μου «κολλήσεις» να πάω γυναικολόγο;

Έχεις να μου «κολλήσεις» να πάω γυναικολόγο; Facebook Twitter
Εκπλήσσομαι που δεν μιλάμε για το πόσες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις. Δεν είναι πολυτέλεια, σώζει ζωές.
11

Μες στις γιορτές ξέσπασε μια συζήτηση για το δικαίωμα στην άμβλωση. Είμαι υπέρ των αμβλώσεων, δεν κρύβομαι. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να καταστρώσουν το σχέδιο της ζωής τους και, αν αυτό δεν περιλαμβάνει μωράκια, πρέπει να μπορούν να μην τα αποκτούν. Κάποιοι δεν τις θέλουν τις αμβλώσεις. Και δεν μου κάνει εντύπωση, έχουν τους λόγους τους. Το σέβομαι πλήρως (δεν γίνεται αλλιώς). Όσοι και όσες, όμως, αγωνιούν για τα δικαιώματα των γυναικών δεν πρέπει να εξαντλούν τις δυνάμεις τους απαντώντας απλώς στους αντιπάλους των αμβλώσεων και λέγοντας το μεγάλο «ναι», για να ξεμπερδέψουν.

Νομίζω, το νοιάξιμο για τις ζωές των γυναικών πρέπει να κινείται σε άλλους άξονες, που ξεπερνούν κατά πολύ την απλή έκφραση «αηδίας» για το «απαράδεκτο», τάχα, της αντίπαλης θέσης. Να μιλήσουμε για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας; Να δούμε λίγο αν οι γυναίκες στην Ελλάδα τώρα, όπου ισχύει νομοθετικά το επιτρεπτό της άμβλωσης, μπορούν πράγματι να ασκήσουν το δικαίωμά τους; Ας κοιτάξουμε γύρω μας να δούμε αν οι γυναίκες έχουν όντως πρόσβαση σε γυναικολογικές υπηρεσίες. Αυτά είναι εκτός κουβέντας, γιατί, ποιος να τα θέσει; Η συντριπτικά ανδροκρατούμενη Βουλή; Ή όσοι βλέπουν τα νοσοκομεία ως θεσούλες για το βόλεμα υπέργηρων πολιτευτών που απέτυχαν;

Νοσοκομεία και ιατρεία καταρρέουν και ασθενείς πληρώνουν μόνες τους πανάκριβα φάρμακα συνέχεια. Αυτές τις υπό κατάρρευση παροχές χρειάζονται οι γυναίκες που θέλουν να απαλλαγούν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή «απλώς» να εξεταστούν. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα των γυναικών στην Ελλάδα τώρα, όχι οι θεωρητικές κουβέντες για τα μωρά που δεν γεννιούνται.

Το καλοκαίρι καθόμουν στο Μεταξουργείο με μια παρέα ασκούμενων δικηγόρων. Η ασφάλιση των δικηγόρων είναι λίγο άθλια, όπως όλων των ανθρώπων, και μια κοπέλα, με μισθό πείνας, παραπονιόταν ότι δεν έχει λεφτά να κάνει τεστ ΠΑΠ. Κατέληξε ότι θα ζητήσει απ' τη μαμά της να της «κολλήσει» για έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο που κοστίζει περίπου 50-70 ευρώ σε ένα αξιοπρεπές ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα. Διαλέγω επίτηδες το παράδειγμα μιας κοπέλας που κάνει μια δουλειά με ένα σχετικό κύρος. Δεν θέλω ο κόσμος να φαντάζεται ότι αυτές που δεν έχουν για τεστ ΠΑΠ είναι μετανάστριες, άνεργες και γυναίκες που καθαρίζουν σκάλες για να μεγαλώσουν το παιδί τους. Αν και θα έπρεπε αυτές οι γυναίκες να μας απασχολούν περισσότερο, γιατί, ειδικά αυτές, μάλλον δεν θα έχουν κάποιον στον περίγυρο που να μπορεί να τους «κολλήσει» ένα εξηντάευρο.

Θέλω να δείξω πόσο καθολικό είναι το πρόβλημα, ότι μπορεί να πιάνει και άτομα που δεν φαντάζεσαι καν. Εκπλήσσομαι που δεν μιλάμε για το πόσες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις. Δεν είναι πολυτέλεια, σώζει ζωές. Δεν είναι πολυτέλεια τα νέα κορίτσια να έχουν την «άνεση» να συζητήσουν για το σεξ με έναν/μια γυναικολόγο που εμπιστεύονται, αντί να λύνουν τις απορίες τους απ' το Ίντερνετ. Δεν είναι πολυτέλεια οι μαστογραφίες, αλλά πολλές γυναίκες στα 50 και στα 60 τους δεν έχουν να τις πληρώσουν και δεν τις κάνουν. 

Η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων είναι φρικώδης και κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι η χώρα άνθησε επειδή άνοιξαν στο κέντρο χίπστερ καφέ και μερικά καλά ξενοδοχεία. Ο καθρέφτης μας είναι τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια νοσοκομεία και η κατάσταση εκεί δεν είναι καλή. Δεν τα γράφω αυτά γιατί δεν εκτιμώ τους ανθρώπους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Ξέρω πολύ καλά το υψηλό τους επίπεδο. Είναι ήρωες και ηρωίδες και όλοι όσοι έχουν βρεθεί στην ανάγκη τους το ξέρουν αυτό. Ο λόγος που τα γράφω αυτά είναι γιατί θεωρώ αναγκαία μια μετατόπιση της συζήτησης. Θέλω ν' αρχίσουμε να μιλάμε για την ουσιαστική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, για τα κόστη μιας επέμβασης γυναικολογικού τύπου, για την περίθαλψη όσων κάνουν αμβλώσεις ή προληπτικές εγχειρήσεις, για την κόλαση της έλλειψης φροντίδας ακόμα και σε ζητήματα ζωής ή θανάτου. Νοσοκομεία και ιατρεία καταρρέουν και ασθενείς πληρώνουν μόνες τους πανάκριβα φάρμακα συνέχεια. Αυτές τις υπό κατάρρευση παροχές χρειάζονται οι γυναίκες που θέλουν να απαλλαγούν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή «απλώς» να εξεταστούν. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα των γυναικών στην Ελλάδα τώρα, όχι οι θεωρητικές κουβέντες για τα μωρά που δεν γεννιούνται.

Αλλά χρειάζεται και κάτι άλλο. Το σπάσιμο των ταμπού. Όποτε αναπαράγουμε συλλογικά αυτές τις ιδέες ότι το στήθος και το γυναικολογικό μας σύστημα είναι «ιερά» και «όσια» δήθεν, αναπαράγουμε μια κουλτούρα που κάνει τις γυναίκες να νιώθουν ότι το στήθος δεν είναι σαν το χέρι τους και ότι πρέπει να φυλάγονται, να μην το δείχνουν και να ντρέπονται αν είναι μεγάλο, άρρωστο, κομμένο, φανερό, άνισο, στραβό, υπέροχο, «προκλητικό». Πολλές ντρέπονται ακόμα και στη γιατρό να το δείξουν. Για να μη μιλήσω για τις γυναίκες που νοσούν από γυναικολογικούς καρκίνους, από τις οποίες η κοινωνία μας απαιτεί να κρύβουν τα κεφάλια τους, αν δεν έχουν μαλλιά, και να μη βγαίνουν έξω και μας χαλάνε τη διάθεση, ενώ πίνουμε τον καφέ μας, εμείς οι, προσωρινά μόνο και εντελώς τυχαία, υγιείς.

Υποχρεούμαστε ν' αλλάξουμε τη συζήτηση και να πούμε για τα θέματα που μας καίνε. Για το πώς θα πληρώνονται οι γυναικολογικές επεμβάσεις και οι προληπτικές εξετάσεις των γυναικών. Για το πώς θα νιώθουμε άνετα στο σώμα μας. Για το πώς δεν θα παριστάνουμε τις άτρωτες. Αυτά μας νοιάζουν. Και δεν μιλάμε γι' αυτά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Στήλες
11

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αμβλώσεις είναι γυναικείο δικαίωμα και νόμος του κράτους. Τέλος συζήτησης.

Στήλες / Οι αμβλώσεις είναι γυναικείο δικαίωμα και νόμος του κράτους. Τέλος συζήτησης.

Η πολύ περίεργη συζήτηση που ξέσπασε περί αμβλώσεων, παραμονές του 2020, με την συνδρομή του αντιπροέδρου τoυ κυβερνώντος κόμματος, είναι ένας επικίνδυνος αναχρονισμός.
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Σεξισμός από την ανάποδη.Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας, έτσι δεν το λέμε;Διαπιστώνουμε την άθλια κατάσταση στον τομέα της Υγείας και το μόνο που μας απασχολεί είναι το να μπορούν οι γυναίκες να κάνουν τεστ παπ και αμβλώσεις.Αν αύριο βρεθεί κάποιος φωστήρας μαυρογυαλούρος να δώσει επιδόματα για παπ και αμβλώσεις ο κόσμος μας θα γίνει τέλειος, έτσι δεν είναι;Οι άντρες που έχουν προστάτη αλλά δεν έχουν τα φράγκα να κάνουν προληπτικά τεστ (και το τεστ παπ πρόληψη είναι), αυτοί μπορούν Α-Ν-Ε-Τ-Ο-Τ-Α-Τ-Α να κόψουν τον λαιμό τους.Αλλά εμείς δεν είμαστε ποτέ σεξίστριες. Εμείς δεν κάνουμε ποτέ διακρίσεις με βάση το φύλο κάποιου. Ο σεξισμός είναι αντρικό "προνόμιο", μόνο οι άντρες μπορούν να είναι σεξιστές, οι γυναίκες εξ ορισμού όχι.Τα πράγματα είναι απλά. Έχουμε καλή δημόσια Υγεία; Σαφώς όχι.Είναι ανθρώπινο (και όχι αποκλειστικά γυναικείο) δικαίωμα η πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείεας; Σαφώς ναι.Τι πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε σύμφωνα με την Λογική;Ενα λειτουργικό σύστημα Υγείας για _όλους_ τους αδύναμους, ή μήπως φτηνότερα τεστ παπ και τζάμπα αμβλώσεις;Υ.Γ. Το ζητούμενο είναι να απελευθερωθεί η κοινωνία από τον σεξισμό. Οχι να γίνουν μερικές χαλίφισσες στην θέση των χαλίφηδων. Αν μιλάμε για τον χαλίφη στην θέση του χαλίφη, προτιμώ να μείνουν όλα όπως έχουν (με συμφέρει).
Λίγο υπερβολικός φίλε Harlan αλλά κάπου στο βάθος έχεις ένα δίκιο. Αν ανοιχτεί συζήτηση αυτή θα πρέπει να είναι για το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων που πρέπει να κάνει κάποιος (άντρας-γυναίκα) και κατά πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε αυτές.
Δικαίωμα της γυναίκας στην ελευθερία της. Απολύτως σεβαστό. Δικαίωμα του αγέννητου μωρού στη ζωή. Απολύτως σεβαστό. Μείζον ηθικό δίλημμα. Άλυτο... Η τελευταία φράση της "Φόνισσας" του Παπαδιαμάντη εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το δίλημμα, για όσους τοποθετούν την άμβλωση ένα βήμα πριν από τις βρεφοκτονίες της Φραγκογιαννούς:"Η γραία Χαδούλα εύρε τον θάνατον... εις το ήμισυ του δρόμου, μεταξύ της θείας και της ανθρωπίνης δικαιοσύνης."
Σχετικά με τις νέες κοπέλες που πιθανόν δεν έχουν για τεστ ΠΑΠ. Το πιστεύω. Από την α΄λλη, πολλε΄ς από αυτες έχουν πάντα τα νύχια φτιαγμένα (15-20€ το μήνα για ημιμόνιμο, πόσο βγαίνουν το χρόνο;) και η ντουλάπα τους είναι ασφυκτικά γεμάτη από ρούχα.
Τουλάχιστον αντί νοσοκομείων το κράτος φροντίζει να συντηρεί εκατοντάδες πανεπιστήμια και ΤΕΙ ώστε να δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς πολίτες να δραπετεύσουν από την μιζέρια στην οποία είναι καταδικασμένοι εδώ.Τι... δημογραφικό;
Απόλυτα δικαιολογημένα όσα γράφετε και ίσως είναι λίγα. Το μόνο θέμα είναι όμως στην Ελληνική κοινωνία υπάρχουν δεκάδες τομείς που είναι κατάφωρα άδικα έστω και από μόνο φορολογική σκοπιά: γιατί να υπάρχει τόσο μεγάλο τέλος/δασμός στο πετρέλαιο θέρμανσης που όσο κι αν δε θέλεις να σκεφτείς αδικούνται/στερούνται τη θέρμανση πολλοί περισσότεροι από τις γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν μια άμβλωση (δε μπαίνω στην ηθική είναι νόμιμη και πρέπει να παραμείνει έτσι). Γιατί να μην υπάρχει καλύτερη υποστήριξη των αστέγων (που και όλοι είμαστε εν δυνάμει άστεγοι) τόσοι τομείς τόσα λίγα χρήματα....
Για να μην αναφέρουμε και το άλλο μεγάλο ζήτημα: ότι,όταν μια γυναίκα κολλάει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θεωρείται ανήθικη επειδή ίσως το κόλλησε από περιστασιακό σεξ.
"κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι η χώρα άνθησε επειδή άνοιξαν στο κέντρο χίπστερ καφέ και μερικά καλά ξενοδοχεία. Ο καθρέφτης μας είναι τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια νοσοκομεία και η κατάσταση εκεί δεν είναι καλή." Αυτό ακριβώς.