Ένα περιπαικτικό μήνυμα για τον γάμο του που κατέρρεε έλαβε ο Τζεφ Μπεζος από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, πολύ πριν γίνει γνωστή η εξωσυζυγική του σχέση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η φωτογραφία μιας γυναίκας που θύμιζε αμυδρά την ερωμένη του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου στάλθηκε στον Τζεφ Μπέζος από έναν λογαριασμό WhatsApp που άνηκε στον πρίγκιπα «μαζί με μία σαρδόνια λεζάντα», ανέφεραν οι Agnès Callamard και David Kaye, ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ. Το μήνυμα στάλθηκε σχεδόν έναν μήνα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασσόγκι, του Σαουδάραβα αντιφρονούνται δημοσιογράφου που αρθρογραφούσε στην The Washington Post, εφημερίδα που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος.
Το μήνυμα προφανώς αποσκοπούσε στο να σταματήσει η εφημερίδα να ασκεί κριτική στη Σαουδική Αραβία. Η εφημερίδα δημοσίευε όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας και του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη δολοφονία προκαλώντας αντιδράσεις ενάντια στον Τζεφ Μπέζος, την Amazon αλλά και το ίδιο το έντυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας. Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018, με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να υποστηρίζει ότι το έγκλημα έγινε εν αγνοία του.
Χθες, δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ, που μελέτησαν μία αναφορά για τα αίτια θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ανέφεραν ότι «ανησυχούν σοβαρά» και κάλεσαν για άμεση έρευνα τις ΗΠΑ και άλλες αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με αναφορά που συνέταξε ο επικεφαλής ασφαλείας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου πέρυσι, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ένα αρχείο με κακόβουλο βίντεο που στάλθηκε από το WhatsApp του πρίγκιπα, παγίδευσε κατά πάσα πιθανότητα το κινητό τηλέφωνο του Μπέζος και έτσι κλάπηκαν αρκετά προσωπικά δεδομένα.
Η Callamard και ο Kaye, μελέτησαν την αναφορά και την βρήκαν αξιόπιστη. Τηλέφωνα που άνηκαν σε δύο Σαουδάραβες ακτιβιστές, οι οποίοι ήταν σε συχνή επαφή με τον Κασόγκι, είχαν επίσης προσβληθεί από το ίδιο κακόβουλο λογισμικό λίγες εβδομάδες μετά την παραβίαση του κινητού του Τζεφ Μπέζος. Τα στοιχεία «υποδηλώνουν την πιθανή ανάμειξη του διαδόχου Μπιν Σαλμάν στην παρακολούθηση του κ. Μπέζος σε μία προσπάθεια να επηρεάσουν, αν όχι να φιμώσουν τα ρεπορτάζ της The Washington Post για την Σαουδική Αραβία», έγραψαν. Οι συνθήκες της παρακολούθησης και η συγκυρία που έγινε ενισχύει την ανάγκη για μία πιο βαθιά έρευνα των καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες ο «διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας διέταξε, υποκίνησε ή έστω, είχε γνώση σε έναν ελάχιστο βαθμό για τον σχεδιασμό, αλλά απέτυχε να σταματήσει την αποστολή που κατέληξε στη δολοφονία του Κασόγκι».
Ο Μπέζος, που διατηρούσε κάποτε καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, τον Απρίλιο του 2018 αντάλλαξε WhatsApp με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε ένα δείπνο στο Λος Άντζελες καθώς σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία κέντρα δεδομένων στη χώρα για την Amazon Web Services. Η The Washington Post ωστόσο αποτελούσε από τότε «αγκάθι» στις σχέσεις του με το Ριάντ. Η εφημερίδα είχε προσλάβει τον Κασόγκι, τον αυτοεξόριστο αντιφρονούντα, όπου έγραφε κείμενα γνώμης. Στο πρώτο του κείμενο, τον Σεπτέμβριο του 2017, χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία ως «καταπιεστική» και «αφόρητη».
Στις 8 Νοεμβρίου ο Μπέζος έλαβε ένα μήνυμα με την εικόνα μίας γυναίκας που θύμιζε ελαφρώς την Λόρεν Σάντσεζ με την οποία διατηρούσαν κρυφά δεσμό. Το μήνυμα στάλθηκε «τη περίοδο που ο Μπέζος και η γυναίκα του συζητούσαν το διαζύγιο», γράφεται στην αναφορά που συνέταξε ο Anthony Ferrante, ένας πρώην επικεφαλής κυβερνοασφάλειας του Λευκού Οίκου και του FBI. Στο μήνυμα έγραφε: «Το να διαφωνείς με μία γυναίκα είναι σα να διαβάζεις τις συμφωνίες άδειας λογισμικού. Στο τέλος αγνοείς τα πάντα και κλικάρεις "Συμφωνώ"». Δύο μήνες αργότερα ο δεσμός αποκαλύφθηκε στο National Enquirer, ένα ταμπλόιντ που συνδέεται με τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος στρέφεται συχνά ενάντια στον Μπέζος, την Amazon και την The Washington Post.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας στο Νταβός χθες είπε πως η ιδέα ότι ο διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας χάκαρε το κινητό του Τζεφ Μπέζος είναι απόλυτα αστεία.
Με πληροφορίες από The Times
σχόλια