Γράμμα από την Ιταλία: «Το πιο δύσκολο είναι να κλείσεις στο κλουβί το έφηβο παιδί σου»

Γράμμα από την Ιταλία: «Το πιο δύσκολο είναι να κλείσεις στο κλουβί το έφηβο παιδί σου» Facebook Twitter
5

Οι λεπτομέρειες από τα πρώτα στάδια της εξάπλωσης του ιού στην Ιταλία έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν στη μνήμη μου. Πότε ακριβώς πείσαμε τον εαυτό μας ότι αυτό είναι κάτι σοβαρό που είναι αδύνατον πλέον να υποτιμηθεί;

Ζω στο Μιλάνο και κατά κάποιον τρόπο κατηγορώ τον εαυτό μου που είχα αντιμετωπίσει λίγο επιφανειακά το θέμα μέχρι τώρα. Φαντάζομαι ότι δεν ήμουν η μόνη. Έπαιρνα μεν τις βασικές προφυλάξεις αλλά εξακολουθούσα να πηγαίνω σε συσκέψεις με πελάτες – εργάζομαι ως freelance σύμβουλος στη βιομηχανία της μόδας – να επισκέπτομαι φίλους, ακόμα και να πηγαίνω και εκδρομές. Πιο πριν, ήταν και η εβδομάδα μόδας του Μιλάνου, με χιλιάδες χειραψίες, αγκαλιές και ασπασμούς. Με πιάνει τρέμουλο και μόνο που το σκέφτομαι.

Και τώρα; Πώς ζούμε τώρα; (αρνούμαι συνειδητά να χρησιμοποιήσω τον όρο «επιβιώνουμε»). Ο σύζυγός μου ξεκίνησε προχθές να εργάζεται από το σπίτι, όπως κι εγώ. Έχουμε στήσει το γραφείο μας στην τραπεζαρία αλλά κρατάμε μια απόσταση η μία από τον άλλον – εκείνος παραπονιέται ότι κάνω πολύ θόρυβο χτυπώντας τα πλήκτρα στον υπολογιστή μου.

Δεν φτάνουν όλα τα άλλα, έχω και μια έφηβη κόρη που έχει να πάει σχολείο ούτε κι εγώ δεν θυμάμαι από πότε. Δεν είναι πολύς καιρός, αλλά μοιάζει αιώνας. Δεν μπορείς να κλείσεις σε κλουβί έναν έφηβο. Έπρεπε να γίνει όμως, και η μικρή μας έχει κάνει τη ζωή κόλαση. Τα μαθήματά της τα κάνει online (ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω – συνήθως είναι κλεισμένη στο δωμάτιό της).

Προσπαθώ να συντηρήσω μια βασική ρουτίνα: Γυμναστική το πρωί (ο δάσκαλος στις πιλάτες μας έχει στείλει σχετικά βίντεο μέσω WhatsApp) και μετά δουλειά. Μαγειρεύω πιο πολύ τώρα. Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας ακριβώς αλλά τα μαγαζιά κλείνουν νωρίτερα από συνήθως – κάποια έχουν κλείσει επ΄ αόριστον. Τα καφέ και τα μπαρ (όσα παραμένουν ανοιχτά) κλείνουν στις 6 μ.μ. Τα εστιατόρια ανοίγουν αλλά με τον περιορισμό της απόστασης ενός μέτρου τουλάχιστον ανάμεσα στους θαμώνες.

Οι δρόμοι είναι έρημοι, με ελάχιστα αυτοκίνητα. Οι διαβάτες περπατάνε κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους: τι παράξενο συναίσθημα να βλέπεις κάποιον να περπατά από την αντίθετη κατεύθυνση προς το μέρος σου και ξαφνικά να μετακινείται απότομα για να διατηρήσει την απόσταση ασφαλείας.

Έχω σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να ακούω, να βλέπω και να διαβάζω ειδήσεις και προσπαθώ να μείνω μακριά από την απίστευτη τοξικότητα των social media όπου οι άνθρωποι εμφανίζουν τον χειρότερο εαυτό τους. Από την Κυριακή που μας πέρασε, ξεκίνησα να κρατάω ημερολόγιο, διαδικασία που βρίσκω ότι είναι θεραπευτική για μένα.

Με τους φίλους διατηρώ επαφή μέσω WhatsApp και Skype. Χθες πήγα σουπερμάρκετ με μια φίλη, περπατώντας φυσικά η μία σε απόσταση από την άλλη. Στη διαδρομή αστειευόμασταν ότι αυτό ήταν το ημίωρο καθημερινό διάλειμμα που μας επιτρέπεται στον καθαρό αέρα – όπως οι κρατούμενοι στον περίβολο των φυλακών.

Όλοι είμαστε πολύ ανήσυχοι, αλλά δεν θα έλεγα ότι επικρατεί αίσθηση πανικού. Έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα πια πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πως πρέπει να μείνουμε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Εμείς οι Ιταλοί δεν το έχουμε και πολύ με τον σεβασμό των κανόνων, ελπίζω όμως αυτό που συμβαίνει να αποτελέσει ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας. Ας είμαστε ευγνώμονες τουλάχιστον που έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας. Είμαι σίγουρα ευγνώμων για την οικογένεια και τους φίλους μου. Αυτή η κρίση μόλις ξεκίνησε, ήδη όμως μου λείπει η ελευθερία που είχα – τώρα μόνο άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο όλοι μας παίρνουμε τέτοια πράγματα ως δεδομένα.

Με στοιχεία από τον Guardian

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Να πω και'γώ το δικό μου ζόρι.Ζώ στην επαρχία και έχω ένα κατάστημα(καφενείο)το οποίο σήμερα έκλεισε λόγω μέτρων.Είμαι παντρεμένος με τρία παιδιά,έναν έφηβο στα 15 και δύο κοριτσάκια 4 και 2 ετών.Ζούμε σε ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών.Το μαγαζί μου αφήνει γύρω στα 800 ευρώ το μήνα,άλλα 300 η γυναίκα μου που δουλεύει τετράωρη και 260 το επίδομα παιδιών,σύνολο 1360 το μήνα.Όπως καταλαβαίνετε για μια πενταμελή οικογένεια είμαστε τσίμα τσίμα.Έχουνε μείνει και γύρω στα 1500 ευρώ στην άκρη,απο παλαιότερες και καλύτερες εποχές(τα οποία ήταν αρκετά περισσότερα αλλά φαγώνονται σιγά σιγά).Το ζόρι μου το μεγάλο δεν είναι πόσο καιρό θα κρατήσω τα παιδιά στο σπίτι(αν και μικρό) λόγω κλειστών σχολείων,αλλά τι θα τα ταϊσω αν μείνει καιρό κλειστό το μαγαζί μου.Τώρα για πέρσοναλ και πιλάτες τι να πώ,μακάρι να είχα τα ζόρια της.
Η Ιταλία ανήκει στον «πρώτο» κόσμο όποτε λογικό είναι η κυρία που εργάζεται στη μόδα δηλαδή τη βαριά βιομηχανία της Ιταλίας να ακολουθεί ανάλογο λαϊφσταιλ και να έχει προβλήματα ´Πρωτοφ Κονσου.’ Δεν μπορώ να την κράξω διότι ξέρω ποσό εξαντλητικό είναι το καθημερινό της προγραμμα με Συναντήσεις, deadlines, ταξίδια απανωτά σε εβδομαδιαία βάση. Αναγκαζεται να κάνει πιλάτες στο σπίτι καθώς δεν υπάρχει χρόνος να τρέχει σε γυμναστήρια. Πάντως το μήνυμα για όλους εμάς που είμαστε γονείς, αλλά και η πρόκληση, είναι να είμαστε ευρηματικοί στον τρόπο που θα απασχολήσουμε τα παιδιά μας το επόμενο διάστημα με δημιουργικές δραστηριότητες και φυσικά όταν χρειαστεί και λίγο παρκάρισμα Με το μέτρο στην οθόνη.
"Ας είμαστε ευγνώμονες τουλάχιστον που έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας". Αυτό ας το σκεφτούμε κι εμείς και, ας θυμηθούμε κάποιους που δεν ήθελαν να τους πάρει τη δόξα το ΔΝΤ.
Χμ... Εν μέρει περνάει κάποιο μήνυμα στο τέλος, όλο το υπόλοιπο όμως είναι first world problems...Γιατί το να μπορείς να δουλεύεις από το σπίτι, ακόμα κ υπό τέτοιες έκτακτες συνθήκες, είναι - όπως μας δείχνει σεβαστό κομμάτι του ελληνικού ιδιωτικού τομέα - προνόμιο.Τα μαθήματα πιλατες, γιόγκα ή τι άλλο, που στέλνει ο περσοναλ τρεινερ σε βίντεο είναι καρα-first world problem... Η καημένη έφηβη κόρη που κάθεται σε κλουβί μωρέ, κλεισμένη στο δωμάτιο με όλα τα ονλαιν Μέσα κ τη βολή της ε, έχει μεγάλο πρόβλημα το κορίτσι, το ίδιο κ οι υπέροχοι γονείς της που δεν την αντέχουν άλλο...Στο μεταξύ, κ μόνο όσοι έχουμε σπίτι να κλειστουμε μέσα προφυλασσοντας τον εαυτό μας κ τους συνανθρώπους μας, όσοι έχουμε Χρήματα να στοκαρουμε στο σούπερ για την καραντίνα, να αγοράσουμε οινοπνευματα, σαπούνια κ αντισηπτικά, είμαστε τυχεροί : ζούμε σε έναν κόσμο που κι αυτά είναι πολυτέλεια για πολύ μεγάλο μέρος παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας, άστεγος, στο έλεος του κάθε κοροναιου...
Για εμάς που έχουμε μικρά και βρισκόμαστε μάλλον στην αρχή μίας αντίστοιχης κατάστασης φαίνεται ήδη πολύ δύσκολο κυρίως για λόγους βαρεμάρας, γκρίνιας τσακωμών κλπ να τα κρατάς ερμητικά εσώκλειστα και σε ένα διαρκές ενδιαφέρον. Όσο καλά και να είναι τα τάμπλετ, δεν μπορείς και δεν πρέπει κατά την γνώμη μου να «παρκάρεις» ένα παιδί για ώρες εκεί. Βέβαια περνάς έναν ουσιαστικό χρόνο μαζί τους, και αυτό είναι το θετικό.Αλλά δεν μπορώ αληθινά να φανταστώ πως είναι να κρατάς τόσες μέρες με το ζόρι μέσα παιδί στην εφηβεία…. Πραγματικά αιώνας..