Περίπου τα μισά από τα 27.000 χειρόγραφα του βραβευμένου με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Η κίνηση αυτή ήταν ασυνήθιστη λαμβάνοντας υπ'όψιν ότι το έργο του Μάρκες παραμένει υπό την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
Το Harry Ransom Center του Πανεπιστημίου του Τέξας δημοσίευσε στο διαδίκτυο το μισό από το αρχείο του συγγραφέα, όπως ανέφεραν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το πανεπιστήμιο, σκοπεύει να διαθέσει ηλεκτρονικά και τα 27.000 χειρόγραφα, φωτογραφίες, γράμματα και λευκώματα του Μάρκες τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ισπανικά.
Όπως επεσήμαναν οι New York Times, η δράση αυτή είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη καθώς το έργο του νομπελίστα συγγραφέα εξακολουθεί να προστατεύεται από τα πνευματικά δικαιώματα.
«Συχνά τα ιδρύματα υιοθετούν μία περιοριστική αντίληψη της πνευματικής τους ιδιοκτησίας θεωρώντας ότι η ακαδημαϊκή χρήση απειλεί ή μειώνει τα εμπορικά συμφέροντα», αναφέρει ο Steve Enniss, διευθυντής του Harry Ransom Center στους Times.
«Είμαστε ευγνώμονες στην οικογένεια του "Gabo" που αποφάσισε να ξεκλειδώσει το αρχείο του και να αναγνωρίσει αυτό το έργο ως μια άλλη μορφή υπηρεσίας στους αναγνώστες του παντού», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας το δημοφιλές ψευδώνυμο για τον Μάρκες.
Χαρακτηρίστηκε ως ο «σπουδαιότερος Κολομβιανός που έζησε ποτέ» από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος κατά το θάνατό του το 2014. Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όχι μόνο της ισπανόφωνης αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έγινε διάσημος με τα μυθιστόρηματά του «Εκατό χρόνια μοναξιά» (1967) και «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» (1985).
Ο Μάρκες ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και δεν φοβόταν να καταδικάσει τόσο τους Κολομβιανούς όσο και τους ξένους πολιτικούς. Απότέλεσε ένθερμος κριτής του ανθρώπινου κόστους του άκρατου καπιταλισμού.
Μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950 και την εγκατάστασή του στην Πόλη του Μεξικού, του απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ για τρείς δεκαετίες, λόγω των δεσμών του με το κομμουνιστικό κόμμα της Κολομβίας. Κάπως ειρωνικά, ο Μάρκες είναι ο αγαπημένος συγγραφέας του πρώην αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος τον αποκάλεσε κάποτε «ο σημαντικότερος συγγραφέας μυθιστορήματος σε οποιαδήποτε γλώσσα από το θάνατο του Γουίλιαμ Φώκνερ».
Για το λόγο αυτό πολλοί εξεπλάγησαν όταν το Κέντρο Harry Ransom αγόρασε τα αρχεία του συγγραφέα για το αναφερόμενο ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.
Το ίδρυμα αγόρασε επίσης τα αρχεία του Βρετανού συγγραφέα Ίαν ΜακΓιούαν, όπως και των νομπελίστων, Τζον Μάξγουελ Κούτσι και Καζούο Ισιγκούρο.
Αποδεχόμενος το βραβείο Νόμπελ στη Στοκχόλμη την Κυριακή, ο Ισιγκούρο υπογράμμισε τη σημασία της λογοτεχνίας σε έναν «θρυμματισμένο» κόσμο λέγοντας πως «η καλή γραφή και η καλή ανάγνωση θα σπάσουν τα εμπόδια»
σχόλια