Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Facebook Twitter
Καρτ ποστάλ του 1918
0

Αν κάποιος μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά ή σλοβενικά, αν γενικώς «το 'χει» με τις ξένες γλώσσες, ίσως μπορεί να βοηθήσει σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έχει ήδη ανακοινωθεί εδώ και να λάβει μέρος στη μεγαλύτερη αντιγραφή ερωτικών επιστολών από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος του project είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων με μνημειώδεις επιστολές αγάπης, από μία περίοδο που ο Πόλεμος χώρισε τους ανθρώπους και τους απέμενε μόνο η γραφή για να συντηρήσουν το κουράγιο και τις σχέσεις.  

Υπό την αιγίδα της Europeana, της μεγαλύτερης βάσης πολιτιστικών δεδομένων που στόχο έχει την ψηφιοποίηση χειρογράφων από κρατικά αρχεία, μουσεία, συλλογές και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, το συγκεκριμένο εγχείρημα αντιγραφής και μεταγραφής ερωτικών επιστολών απ' όλη την Ευρώπη ξεκίνησε -πότε άλλοτε;- ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων και θα παραμείνει online, στην προσπάθεια εμπλουτισμού της συλλογής που ήδη δημιουργείται.

H καμπάνια γι' αυτό το project ξεκίνησε πέρσι τον Νοέμβριο και η ανταπόκριση από κάθε γωνιά της Ευρώπης ήταν το λιγότερο συγκινητική: βιβλιοθήκες, κρατικά αρχεία, αλλά και κλειδωμένα συρτάρια απλών πολιτών άνοιξαν για να ξεχυθεί από μέσα τους η ιστορία του Α' Παγκόσμιου καταγεγραμμένη μέσα από γράμματα αγάπης ζευγαριών που δεν ξανάσμιξαν ποτέ, ανθρώπων που στη συνέχεια έγιναν γονείς και κληροδότησαν στα παιδιά τους αυτά τα κειμήλια. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Πλέον, όλος αυτός ο όγκος χρειάζεται κατ' αρχάς αντιγραφή -πληκτρολόγηση, δηλαδή, προκειμένου να ανέβουν στην ψηφιακή πλατφόρμα της Europeana- και εν συνεχεία μετάφραση και ταξινόμηση ανά λέξη κλειδί, θέμα, συντάκτη, κ.λπ.

Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Facebook Twitter
Κάρτα με την σφραγίδα της λογοκρισίας

Μέχρι στιγμής, ο "Μαραθώνιος" για τις ερωτικές επιστολές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έχει λίγα κομμάτια στη συλλογή που έχει δημιουργηθεί, ακριβώς επειδή η ομάδα που διαχειρίζεται τον όγκο του υλικού δουλεύει σχολαστικά και μεθοδικά, προκειμένου εξ αρχής να δομήσει ένα τέλειο ηλεκτρονικό θεματικό αρχείο. Σε αυτό θέση δεν θα έχουν μόνο επιστολές, αλλά και σημειώσεις, κάρτες, ημερολόγια και σημειωματάρια, λευκώματα αυτόγραφων και προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών, που σε όλα αυτά αναζητούσαν παρηγοριά και κουράγιο από τους αγαπημένους τους.  

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους υπεύθυνους της βάσης δεδομένων δεν είναι μόνο η συναισθηματική αξία των όσων περιέχονται σε αυτές τις επιστολές, αλλά και η ιστορική τους αξία, μια ιστορία που γραφόταν στο περιθώριο ενός έρωτα ή μιας καθημερινότητας παντρεμένου ζευγαριού: τα περιστατικά από κάθε στρατόπεδο, λεπτομέρειες μάχης, επίπεδο προπαγάνδας στη ζωή των στρατιωτών. Ειδικά το τελευταίο αποτυπώνεται κυρίως στις καρτ ποστάλ της εποχής, όπου -άλλοτε χοντροκομμένα και άλλοτε με μαεστρία- επικοινωνούνται πολιτικά και άλλα μηνύματα.  

Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Facebook Twitter
Γαλλική ερωτική καρτ ποστάλ
Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Facebook Twitter
Μέχρι στιγμής, ο "Μαραθώνιος" για τις ερωτικές επιστολές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έχει λίγα κομμάτια στη συλλογή που έχει δημιουργηθεί, ακριβώς επειδή η ομάδα που διαχειρίζεται τον όγκο του υλικού δουλεύει σχολαστικά και μεθοδικά
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ