Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Facebook Twitter
Καρτ ποστάλ του 1918
0

Αν κάποιος μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά ή σλοβενικά, αν γενικώς «το 'χει» με τις ξένες γλώσσες, ίσως μπορεί να βοηθήσει σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έχει ήδη ανακοινωθεί εδώ και να λάβει μέρος στη μεγαλύτερη αντιγραφή ερωτικών επιστολών από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος του project είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων με μνημειώδεις επιστολές αγάπης, από μία περίοδο που ο Πόλεμος χώρισε τους ανθρώπους και τους απέμενε μόνο η γραφή για να συντηρήσουν το κουράγιο και τις σχέσεις.  

Υπό την αιγίδα της Europeana, της μεγαλύτερης βάσης πολιτιστικών δεδομένων που στόχο έχει την ψηφιοποίηση χειρογράφων από κρατικά αρχεία, μουσεία, συλλογές και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, το συγκεκριμένο εγχείρημα αντιγραφής και μεταγραφής ερωτικών επιστολών απ' όλη την Ευρώπη ξεκίνησε -πότε άλλοτε;- ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων και θα παραμείνει online, στην προσπάθεια εμπλουτισμού της συλλογής που ήδη δημιουργείται.

H καμπάνια γι' αυτό το project ξεκίνησε πέρσι τον Νοέμβριο και η ανταπόκριση από κάθε γωνιά της Ευρώπης ήταν το λιγότερο συγκινητική: βιβλιοθήκες, κρατικά αρχεία, αλλά και κλειδωμένα συρτάρια απλών πολιτών άνοιξαν για να ξεχυθεί από μέσα τους η ιστορία του Α' Παγκόσμιου καταγεγραμμένη μέσα από γράμματα αγάπης ζευγαριών που δεν ξανάσμιξαν ποτέ, ανθρώπων που στη συνέχεια έγιναν γονείς και κληροδότησαν στα παιδιά τους αυτά τα κειμήλια. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Πλέον, όλος αυτός ο όγκος χρειάζεται κατ' αρχάς αντιγραφή -πληκτρολόγηση, δηλαδή, προκειμένου να ανέβουν στην ψηφιακή πλατφόρμα της Europeana- και εν συνεχεία μετάφραση και ταξινόμηση ανά λέξη κλειδί, θέμα, συντάκτη, κ.λπ.

Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Facebook Twitter
Κάρτα με την σφραγίδα της λογοκρισίας

Μέχρι στιγμής, ο "Μαραθώνιος" για τις ερωτικές επιστολές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έχει λίγα κομμάτια στη συλλογή που έχει δημιουργηθεί, ακριβώς επειδή η ομάδα που διαχειρίζεται τον όγκο του υλικού δουλεύει σχολαστικά και μεθοδικά, προκειμένου εξ αρχής να δομήσει ένα τέλειο ηλεκτρονικό θεματικό αρχείο. Σε αυτό θέση δεν θα έχουν μόνο επιστολές, αλλά και σημειώσεις, κάρτες, ημερολόγια και σημειωματάρια, λευκώματα αυτόγραφων και προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών, που σε όλα αυτά αναζητούσαν παρηγοριά και κουράγιο από τους αγαπημένους τους.  

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους υπεύθυνους της βάσης δεδομένων δεν είναι μόνο η συναισθηματική αξία των όσων περιέχονται σε αυτές τις επιστολές, αλλά και η ιστορική τους αξία, μια ιστορία που γραφόταν στο περιθώριο ενός έρωτα ή μιας καθημερινότητας παντρεμένου ζευγαριού: τα περιστατικά από κάθε στρατόπεδο, λεπτομέρειες μάχης, επίπεδο προπαγάνδας στη ζωή των στρατιωτών. Ειδικά το τελευταίο αποτυπώνεται κυρίως στις καρτ ποστάλ της εποχής, όπου -άλλοτε χοντροκομμένα και άλλοτε με μαεστρία- επικοινωνούνται πολιτικά και άλλα μηνύματα.  

Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Facebook Twitter
Γαλλική ερωτική καρτ ποστάλ
Αντιγράφοντας ερωτικές επιστολές φαντάρων από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Facebook Twitter
Μέχρι στιγμής, ο "Μαραθώνιος" για τις ερωτικές επιστολές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έχει λίγα κομμάτια στη συλλογή που έχει δημιουργηθεί, ακριβώς επειδή η ομάδα που διαχειρίζεται τον όγκο του υλικού δουλεύει σχολαστικά και μεθοδικά
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ