Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε κεφαλή αρχαιοελληνικού αγάλματος της θεάς Τύχης

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε κεφαλή αρχαιοελληνικού αγάλματος της θεάς Τύχης Facebook Twitter
Άγαλμα της θεάς Τύχης στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης / φωτ.: Wikimedia Commons
0

Ένα εκπληκτικά φιλοτεχνημένο κεφάλι που ανήκει σε ένα μεγάλο άγαλμα της ελληνικής θεάς Τύχης ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν αυτή τη θεαματική ανακάλυψη στη Φιλιππούπολη, όταν κατάφεραν να ξεθάψουν τη μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Τύχης στη Βασιλική του Επισκόπου στην πόλη.

Αυτό το εκπληκτικό τεχνούργημα ανακαλύφθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Βούλγαρο αρχαιολόγο Lyubomir Merdzhanov. Η ανακάλυψη του αντικειμένου είναι πράγματι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση των μυστικών της αρχαίας πόλης της Φιλιππούπολης, όπως ήταν γνωστή στην ελληνική αρχαιότητα η Φιλιππούπολη.

Η περίτεχνα κατασκευασμένη κεφαλή χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Είναι διακοσμημένο με μια αξιοσημείωτη τοιχογραφία κορώνα, η οποία είναι μια κορώνα που εμφανίζει τα τείχη της πόλης με πυργίσκους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό συμβολίζει την ελληνική θεά Τύχη που κρατά την πόλη της Φιλιππούπολης στο κεφάλι της.
 

Η ανακάλυψη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γιορτάσουμε τη μαεστρία της ελληνιστικής δεξιοτεχνίας. Το κεφάλι του αγάλματος διαθέτει ίριδες σε σχήμα καρδιάς και είναι σίγουρα προϊόν μαρμάρου υψηλής ποιότητας. Το κεφάλι του αγάλματος της θεάς Τύχης βρέθηκε κοντά στον άμβωνα της βασιλικής και πιθανότατα ανήκε σε άγαλμα ύψους 2,5 μέτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις με βάση το μέγεθος του κεφαλιού. Η παρουσία του υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση με ένα παλαιότερο, άγνωστο ιερό κάτω από τη σημερινή χριστιανική βασιλική. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για παλαιοχριστιανικές κοινότητες να χτίζουν εκκλησίες πάνω από παλαιότερους ειδωλολατρικούς ναούς.

Η κεφαλή θα μπορούσε να είχε ανακυκλωθεί ως δομικό υλικό ή να είχε τοποθετηθεί στρατηγικά για συμβολικούς σκοπούς όπου βρέθηκε. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην αρχαιολογική κοινότητα, με τον Μερτζάνοφ να την αποκαλεί «φαινομενικό εύρημα», σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τεχνούργημα αναμένεται να εκτεθεί στο Μουσείο Αρχαιολογίας της Φιλιππούπολης, όταν θα έχει μελετηθεί και αποκατασταθεί διεξοδικά από τους αρχαιολόγους. Η ανασκαφική ομάδα ελπίζει τώρα να λάβει άδεια για να ανυψώσει τα ψηφιδωτά της βασιλικής προκειμένου να ερευνήσει το υπόγειο ιερό και πιθανώς να βρει τα υπόλοιπα κομμάτια του αγάλματος σε μια προσπάθεια να αναδημιουργήσει αυτό το αρχαίο θαύμα.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM