Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια

Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια Facebook Twitter
0

Ένα τεράστιο κρανίο ενός πλάσματος που μοιάζει με μαμούθ και έζησε την ίδια εποχή με τους πρώτους ανθρώπους έφεραν στο φως αρχαιολόγοι. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα πιστεύει ότι ο Μαστόδοντας μπορεί να σκοτώθηκε και να φαγώθηκε από πρωτόγονους κυνηγούς πριν από 13.600 χρόνια.

Αυτό έγινε αφού βρήκαν το πρώτο καλά διατηρημένο κρανίο μαστόδοντα που έχει ανασκαφεί επιστημονικά στην πολιτεία της Βόρειας Αμερικής. Πιστεύεται ότι έζησε την εποχή που οι πρώτοι άνθρωποι ζούσαν και κυνηγούσαν στην περιοχή. Ο μαστόδοντας ήταν ένα τεράστιο θηλαστικό παρόμοιο με τα μαμούθ και τους ελέφαντες που ζούσε σε όλη τη Βόρεια Αμερική από περίπου 3,5 εκατομμύρια χρόνια πριν έως μόλις 10.500 χρόνια πριν.

Η εξαφάνισή τους πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έναν συνδυασμό κλιματικής αλλαγής και κυνηγιού.

Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια Facebook Twitter

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεσοπαγετώδους περιόδου πριν από περίπου 125.000 έως 75.000 χρόνια, ζούσαν στα αρκτικά και υποαρκτικά δάση.

Πριν από περίπου 75.000 χρόνια, η παγετώδης περίοδος του Ουισκονσινάν προκάλεσε απώλεια οικοτόπων και κατάρρευση του πληθυσμού, καθώς το κλίμα άλλαξε από δασικό σε φυτικό και τα ζώα αναγκάστηκαν να μετακινηθούν νότια των ηπειρωτικών παγετώνων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι παλαιοαμερικανοί τα κυνηγούσαν στην ανατολική Βόρεια Αμερική πριν από περίπου 13.000 χρόνια, γεγονός που μπορεί να αποδείχθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας την εξαφάνισή τους.

Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια Facebook Twitter

Η ανακάλυψη του κρανίου προέκυψε αφού ένα μέλος του κοινού στην κομητεία Γουέιν επικοινώνησε με την ομάδα στα τέλη του 2022, αφού ένα ασυνήθιστα μακρύ οστό βρέθηκε βυθισμένο σε ένα ρυάκι σε ιδιωτική ιδιοκτησία στα νοτιοδυτικά της κομητείας.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον John Doershuk, διευθυντή και πολιτειακό αρχαιολόγο στο Γραφείο Πολιτειακού Αρχαιολόγου (OSA) του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ανακάλυψε ότι το εύρημα ήταν ένα οστό μηριαίου οστού μαστόδοντα. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να ξεκινήσει η έρευνα και το φθινόπωρο του 2023 επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρέθηκε επίσης ένας σπασμένος χαυλιόδοντας να προεξέχει από την κοίτη του ρυακιού. Φάνηκε επίσης ότι ο χαυλιόδοντας ήταν πιθανώς ακόμη συνδεδεμένος με το κρανίο.

Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια Facebook Twitter

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για μια πλήρη ανασκαφή η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο μιας επίσημης επιστημονικής έρευνας.

Πραγματοποιήθηκε προσεκτική ανασκαφή ολόκληρου του κρανίου και αρκετών επιπλέον οστών μαστόδοντα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από το ίδιο ζώο. Το κρανίο προσδιορίστηκε ηλικίας 13.600 ετών μέσω της χρήσης ραδιοχρονολόγησης, πράγμα που σημαίνει ότι συμπίπτει με την πρώιμη ανθρώπινη κατοίκηση της περιοχής.

Με πληροφορίες από CBS, New York Post

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Αποκαθίσταται το ιερό της Αρτέμιδος στην Αυλίδα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εύβοια: Αποκαθίσταται το ιερό της Αρτέμιδος στην Αυλίδα

Η Αυλίδα, γνωστή από τον Τρωικό Πόλεμο και τη θυσία της Ιφιγένειας, της κόρης του Αγαμέμνονα, του αρχηγού των Ελλήνων, βρίσκεται στη βοιωτική ακτή, στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από την πηγή της Αρέθουσας
THE LIFO TEAM
Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Πενήντα χρόνια μετά τη διπλή τουρκική εισβολή στο νησί δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις γι’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, με τους συγγενείς να αναζητούν με αγωνία τον επίλογο στην τραγωδία που βιώνουν επί μισό αιώνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Σαν Σήμερα / Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Η ιστορία της αγαπημένης αργίας που έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ξεκινά από μια γιορτή που επέβαλε ο Οκταβιανός Αύγουστος για να ξεκουραστούν οι εργάτες της Αυτοκρατορίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Αρχείο Ζιλιερόν: Η μυθιστορηματική ιστορία μιας οικογένειας που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχείο Ζιλιερόν: Η μυθιστορηματική ιστορία μιας οικογένειας που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία

Περιηγητές, αρχαιολογικοί καλλιτέχνες, αντιγραφείς, «πλαστογράφοι», πολιτιστικοί διαμεσολαβητές, διαμόρφωσαν την επίσημη «αρχαιολογική» εικονογραφία και επηρέασαν τις έρευνες για την αρχαία πολυχρωμία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Είχε ο Αβραάμ Λίνκολν άντρες εραστές;

Οθόνες / Είχε ο Αβραάμ Λίνκολν άντρες εραστές;

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ σύγχρονοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και μελετητές υποστηρίζουν ότι ο Λίνκολν είχε σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς άνδρες. Κι όπως λέει ένας από αυτούς: «Καταπιανόμαστε με μια επιστημονική ερμηνεία που κυοφορείται εδώ και γενιές και που, επιτέλους, το 2024, βρήκε τη στιγμή να εκφραστεί».
THE LIFO TEAM
Οι γυναίκες της τέχνης και των γραμμάτων αναδύονται στον Σηκουάνα

Παρίσι 2024 / Οι γυναίκες-πρωτοπόροι των τεχνών και των γραμμάτων που τιμήθηκαν στον Σηκουάνα

Δέκα γυναίκες που διαμόρφωσαν την πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική ζωή της Γαλλίας από τον 14ο έως τον 20ό αιώνα τιμήθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαριχουάνα στοπ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ψαλιδισμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η LiFO σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρουσιάζει άγνωστα ντοκουμέντα που αφορούν τη λογοκρισία της επταετίας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
H συναρπαστική ιστορία της Αφροδίτης της Μήλου

Ιστορία μιας πόλης / H συναρπαστική ιστορία της Αφροδίτης της Μήλου

Το 1820, και ενώ η Επανάσταση μαίνεται, ένας αγρότης ανακαλύπτει σε ένα χωράφι της Μήλου ένα μαρμάρινο άγαλμα, η τύχη του οποίου έμελλε να μοιάσει με ταινία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Όλγα Παλαγγιά για μία από τις συναρπαστικότερες ιστορίες στην Ιστορία της Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αποκάλυψη τώρα: Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την ανθρωποθυσία μέσα στις χιλιετίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αποκάλυψη τώρα: Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την ανθρωποθυσία μέσα στις χιλιετίες

Η μελέτη του αρχαίου DNA και άλλες σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις αμφισβητούν τις υποθέσεις σχετικά με αυτές τις τελετουργίες που συνέβαιναν σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου.
THE LIFO TEAM