Ένα σπάνιο, αρχαίο ψηφιδωτό 26 μέτρων αποκαλύπτεται στη Κύπρο - ΒΙΝΤΕΟ

Ένα σπάνιο, αρχαίο ψηφιδωτό 26 μέτρων αποκαλύπτεται στη Κύπρο - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter
0

Μετά από χρόνια ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο έχουν αποκαλύψει ένα σπάνιο ψηφιδωτό δάπεδο της ρωμαϊκής εποχής το οποίο έχει ηλικία σχεδόν 2000 ετών.

Σκηνές από αγώνες με άρματα σε ρωμαϊκό ιππόδρομο καλύπτουν το μωσαϊκό το οποίο έχει μήκος σχεδόν 26 μέτρα. Εκτός από τις εντυπωσιακές απεικονίσεις υπάρχουν επίσης επιγραφές στην αρχαία ελληνική, αναφέροντας τα ονόματα των αλόγων και των αναβατών τους.

Το μωσαϊκό θεωρείται ότι αποτελεί μέρος μιας αίθουσας τέχνης σε ένα αρχοντικό και οι αρχαιολόγοι λένε ότι είναι πιθανό να είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τους αρχαίους θησαυρούς που κρύβει η περιοχή.

Ένα σπάνιο, αρχαίο ψηφιδωτό 26 μέτρων αποκαλύπτεται στη Κύπρο - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter

Κρυμμένο για αιώνες ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη στο χωριό Ακάκι, περίπου 14 μίλια από την πρωτεύουσα Λευκωσία. Ο αγρότης εντόπισε αρχικά ένα ψηφιδωτό θραύσμα από άλλο τμήμα του αρχοντικού το 1938, σύμφωνα με το Associated Press.

Το σπάνιο ψηφιδωτό στο δάπεδο ανακαλύφθηκε αργότερα κάτω από μια σιδηροδρομική γραμμή. Η εκσκαφή στην περιοχή ξεκίνησε το 2013 και το πλήρες μωσαϊκό άρχισε να αποκαλύπτεται το 2016, ενώ οι αρχές το κάλυψαν για προστασία.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν πρόσφατα τις εργασίες αποκατάστασης, αλλά αναμένουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσουν να το επισκεφθούν οι πολίτες. 

Ωστόσο, το μωσαϊκό είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και ένα από τα εννέα άλλα ψηφιδωτά που απεικονίζουν σκηνές αγώνων ιπποδρόμου που βρέθηκαν σε ολόκληρο τον ρωμαϊκό κόσμο, δήλωσε στο Associated Press η Δρ. Φρύνη Χατζηχριστοφή, η αρχαιολόγος που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή.

«Είναι αρκετά σπάνιο, καθώς τέτοιες σκηνές δεν απεικονίζονται συχνά σε ψηφιδωτά δήλωσε η επιστήμονας προσθέτοντας πως «Έχουμε συχνά απεικονίσεις με άλογα ή αναβάτες αλλά όχι κούρσες που να δείχνουν τον ίδιο τον ιππόδρομο».

Με πληροφορίες από National Geographic

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM