Η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας

Η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας Facebook Twitter
Η χρονολόγηση έγινε όταν βρέθηκαν στο ίδιο μέρος έξι σφηκοφωλιές που ερευνήθηκαν και έδωσαν αυτό το ασφαλές αποτέλεσμα.
0

Οι νατουραλιστικές απεικονίσεις ζώων αποτελούν κοινό θέμα για την αρχαιότερη τέχνη στον κόσμο, τη βραχογραφία. Μια νέα ανακάλυψη στην Αυστραλία φανερώνει την εικόνα ενός καγκουρό που χρονολογείται με ακρίβεια μεταξύ 17.500 και 17.100 ετών.

Η χρονολόγηση έγινε όταν βρέθηκαν στο ίδιο μέρος έξι σφηκοφωλιές που ερευνήθηκαν και έδωσαν αυτό το ασφαλές αποτέλεσμα. Αυτή είναι η παλαιότερη χρονολογημένη in situ βραχογραφία που έχει αναφερθεί στην Αυστραλία.


Πριν από έναν χρόνο, σε σπήλαιο της Ινδονησίας, βρέθηκε μια άλλη βραχογραφία ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών, που αποτελεί την αρχαιότερη σκηνή κυνηγιού στον κόσμο, με οκτώ μικρές ανθρώπινες μορφές, μερικές από τις οποίες έχουν και χαρακτηριστικά ζώου, να κυνηγούν με δόρατα ή μακριά σκοινιά δύο αγριόχοιρους και τέσσερις μικρούς βούβαλους.


Μέχρι την ανακάλυψη του σπηλαίου στην Ινδονησία, καθιερωμένη άποψη είναι ότι οι πρώτες βραχογραφίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και αρχικά περιείχαν αφηρημένα σύμβολα. Πριν περίπου 35.000 χρόνια, αυτή η απλή μορφή τέχνης είχε εξελιχτεί σε πιο πολύπλοκες μορφές. Πριν 21.000 έως 14.000 χρόνια, η τέχνη των σπηλαίων στην Ευρώπη κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Περίοδο περιλάμβανε πια τις αρχαιότερες έως τώρα γνωστές απεικονίσεις ανθρώπων και ζώων μαζί σε αναγνωρίσιμες σκηνές κυνηγιού.

Το έργο τέχνης που ανακαλύφθηκε στους βράχους της περιοχής Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας αναπαριστά ένα καγκουρό μήκους δυο μέτρων. Ήταν ζωγραφισμένο στην οροφή της σπηλιάς σε πρώιμο νατουραλιστικό στιλ, με το ζώο να απεικονίζεται σε φυσικό μέγεθος.

Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με την τοπική κοινότητα των Αβορίγινων, οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν την κληρονομιά τους στην περιοχή εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, για να προσδιορίσουν την εποχή των αυθεντικών έργων βραχογραφίας που δημιούργησαν οι πρόγονοί τους πριν από χιλιάδες χρόνια.

 
Το πιο δύσκολο μέρος της αναγνώρισης των βραχογραφιών είναι αυτό της αναγνώρισης της χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιούσαν αφού δεν μπορούν να την αναλύσουν ή να τη συγκρίνουν με καμία άλλη σύγχρονη.


«Είναι σημαντικό οι γνώσεις και οι ιστορίες των αυτοχθόνων να μη χαθούν και να συνεχίσουν να τις μοιράζονται για τις επόμενες γενιές» δήλωσε η Cissy Gore-Birch, επικεφαλής της Balanggarra Aboriginal Corporation του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας.


Η σύνδεση της παράδοσης των Αβορίγινων με τη δυτική επιστήμη είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό, μάλιστα η χώρα ετοιμάζεται να εγκαινιάσει και το πρώτο της μουσείο αφιερωμένο στον πολιτισμό τους.

Εκτός από το καγκουρό βρέθηκαν και απεικονίσεις ζώων, συμπεριλαμβανομένου ενός φιδιού, μιας μορφής σαύρας, και τριών μακρόποδων με μάρσιπους.


«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι σκεφτόταν αυτός ο καλλιτέχνης πριν από 600 γενιές αλλά γνωρίζουμε με αυτό το σχέδιο ότι η περίοδος των νατουραλιστικών απεικονίσεων επεκτάθηκε στην τελευταία εποχή των παγετώνων» υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα για την παλαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM