Κύλικα του Μάκρωνα: Μία ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης αρχαιοτήτων στοιχειώνει το ΜΕΤ

Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Η κύλικα εξετίθετο στο Met για δεκαετίες μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι ερευνητές την κατέσχεσαν και την επέστρεψαν στην Ιταλία, αφού βρήκαν αποδείξεις ότι είχε λεηλατηθεί. Credit: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης
0

Τι συμβαίνει με τα κεραμικά του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης; Μια αποκαλυπτική έρευνα των ΝΥΤ δείχνει τη διαδρομή που ακολουθούν κεραμικά τεχνουργήματα, τα οποία φτάνουν στα μουσεία υπό μορφή θραυσμάτων, και τη μέθοδο συναρμολόγησής τους εκεί, μια πρακτική που αποκαλύπτει ένα ολόκληρο κύκλωμα το οποίο ξεκινά από τις λαθρανασκαφές και φτάνει στα μεγάλα μουσεία. Πρωταγωνιστούν τα ίδια πρόσωπα με αυτά του βιβλίου «Συνωμοσία Μέντιτσι» – άλλωστε και αυτή η ιστορία είναι μυθιστορηματική.

Η υπόθεση ξεκινά από τα πρώτα θραύσματα αρχαίων ελληνικών κεραμικών που έφτασαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης το 1978 – μια δεύτερη παρτίδα αγοράστηκε από μια γκαλερί του Λος Άντζελες έναν χρόνο αργότερα. Τα κομμάτια αυτά φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον ύποπτο τρόπο απόκτησής τους από το μουσείο.

Στο μουσείο έφταναν συστηματικά θραύσματα αρχαίας ελληνικής κεραμικής, έτσι σταδιακά προέκυψε μια αξιοσημείωτη συλλογή με εκατοντάδες ανόμοια θραύσματα κεραμικών, κάποια αγορασμένα, κάποια ως δώρα. Αποδείχθηκε ότι δεκάδες από αυτά ήταν τμήματα της ίδιας ελληνικής κύλικας (κύπελλο) του 490 π.Χ. περίπου.

Το Met ανακατασκεύασε με ενθουσιασμό το επίμαχο κύπελλο και αποφάσισε ότι είχε δημιουργηθεί από δύο επώνυμους της αρχαίας κεραμικής: τον Ιέρωνα τον αγγειοπλάστη, και τον Μάκρωνα τον ζωγράφο.

Στο μουσείο έφταναν συστηματικά θραύσματα αρχαίας ελληνικής κεραμικής, έτσι σταδιακά προέκυψε μια αξιοσημείωτη συλλογή με εκατοντάδες ανόμοια θραύσματα κεραμικών, κάποια αγορασμένα, κάποια ως δώρα. Αποδείχθηκε ότι δεκάδες από αυτά ήταν τμήματα της ίδιας ελληνικής κύλικας του 490 π.Χ. περίπου.

Μια κύλικα από τερακότα, που είχε δημιουργηθεί στην Αθήνα 2.500 χρόνια νωρίτερα, είχε επιτέλους αποκατασταθεί. Έχει διάμετρο 13 ίντσες και απεικονίζει έναν άνδρα και μια γυναίκα που ξαπλώνουν σε ένα ανάκλιντρο: μια εικόνα αρχαίας ομορφιάς και μια απόδειξη της λειτουργίας της σύγχρονης επιστήμης και της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης.

Μερικοί, πιο σκεπτικιστές, υποστήριξαν ότι η άφιξη των θραυσμάτων δεν ήταν τυχαία και ότι αφού η κύλικα έσπασε, διασκορπίστηκε συνειδητά από εμπόρους που πούλησαν μεμονωμένα κομμάτια στο Met, καθώς το μικρό τους μέγεθος δεν θα κινούσε υποψίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η εισαγγελεία του Μανχάταν κατέσχεσε την κύλικα, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον το 1 εκατομμύριο δολάρια, και τη χαρακτήρισε προϊόν λεηλασίας λόγω φωτογραφιών που είχαν βρεθεί στα γραφεία του διαβόητου Ιταλού εμπόρου αρχαιοτήτων Τζιάκομο Μέντιτσι στη Γενεύη. Είναι αξιοπερίεργο ότι θραύσματα που φαινομενικά ήταν συγκεντρωμένα σε ένα μέρος για αιώνες κατέληξαν στα χέρια διαφορετικών εμπόρων ή συλλεκτών που τελικά τα πούλησαν ή τα δώρισαν στο Met.

Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Η εξωτερική πλευρά της κύλικας. Credit: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Ένας από τους ενόχους ήταν ο Ντίτριχ φον Μπότμερ, επί δεκαετίες επικεφαλής επιμελητής ελληνικών και ρωμαϊκών αντικειμένων στο Met και γνωστός από την υπόθεση του Κρατήρα του Ευφρονίου που το μουσείο είχε αποκτήσει ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας – επεστράφη στην Ιταλία το 2008. Ένα εκατομμύριο δολάρια ξοδεύτηκαν τότε γι' αυτή την αγορά. Κάποια από τα εν λόγω κεραμικά θραύσματα, που σχεδόν ολοκλήρωναν το έργο, βρέθηκαν «τυχαία» στη δική του ιδιωτική συλλογή.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Met, πουθενά δεν ανέφερε ο ίδιος ή οποιοσδήποτε από τους άλλους εμπόρους πού βρήκαν τα θραύσματα.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Κύλικα του Μάκρωνα ανασκάφηκε παράνομα λίγο πριν αρχίσουν να εμφανίζονται κομμάτια της στο μουσείο. Θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα μιας πρακτικής, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται εμπορία παράνομων αρχαιοτήτων υπό μορφή θραυσμάτων, επειδή τα άθικτα αντικείμενα θα τραβούσαν κατευθείαν την προσοχή.

Λαθρεμπόριο θραυσμάτων, μια ρουτίνα της μαύρης αγοράς

Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Ο Μάθιου Μπογκντάνος, ο οποίος ηγείται της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων που κατέσχεσε την κύλικα του Met, δήλωσε ότι ορισμένα κύπελλα έχουν σπάσει με στρατηγικό τρόπο, ώστε οι μορφές των αγγείων να παραμείνουν άθικτες.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το λαθρεμπόριο παράνομων θραυσμάτων έχει γίνει ρουτίνα στη μαύρη αγορά. Κάποιοι ειδικοί προχωρούν το συλλογισμό ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι οι κλέφτες κατά καιρούς έσπαζαν άθικτες αρχαιότητες, καταστρέφοντας ιστορικά τεκμήρια που είχαν επιβιώσει για χιλιετίες.

Ο Μάθιου Μπογκντάνος, ο οποίος ηγείται της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων στην εισαγγελεία του Μανχάταν και κατέσχεσε την κύλικα του Met, δήλωσε ότι τα σπασίματα σε ορισμένα κύπελλα φαίνεται να έχουν γίνει στρατηγικά, ώστε οι μορφές των αγγείων να παραμείνει άθικτες. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν πως τα θραύσματα ενός κύπελλου δεν θα έφταναν ούτε κατά διάνοια την τιμή ενός ακέραιου αντικειμένου.

Όσοι όμως ασπάζονται τη θεωρία των θραυσμάτων υποστηρίζουν ότι δεν έχει μεγάλη αξία ένα ακέραιο αγγείο αν δεν μπορεί να διακινηθεί με επιτυχία και ότι οι τιμές των θραυσμάτων εκτοξεύονται αν είναι αυτά που θα ολοκληρώσουν ένα αγγείο.

Πολύτιμα όσο οι τρούφες

Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Στην αρχαία Ελλάδα, η κύλικα χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια, τα ενίοτε πρόστυχα πάρτι με ποτό που περιλάμβαναν μουσική, ποίηση και συζητήσεις. Credit: Staatliche Kunsthalle Karlsruhe

Η κύλικα του Met φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής της ελληνικής κεραμικής, από το 550 π.Χ. έως το 350 π.Χ. περίπου, όταν οι ζωγράφοι απεικόνιζαν κάθε είδους σκηνές από τη μυθολογία, από πολέμους, αθλήματα και ερωτικές συναντήσεις ανθρώπων, Σατύρων και θεών. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα κύπελλα που κατασκευάζονταν από τον πλούσιο σε σίδηρο πηλό της χώρας στα συμπόσια. Πιστεύεται ότι η κύλικα ταξίδεψε στην Ιταλία στο πλαίσιο του εμπορίου με τους Ετρούσκους, ο πολιτισμός των οποίων κυριάρχησε στην κεντρική Ιταλία τους αιώνες πριν από την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Οι πλούσιοι Ετρούσκοι προτιμούσαν την αττική κεραμική, αντικείμενα της οποίας πιθανότατα χρησιμοποιούσαν στα συμπόσια, στην καθημερινότητά τους και ως ιερά αφιερώματα σε μια θεότητα. Χιλιάδες παρόμοια τεχνουργήματα βρέθηκαν σε τάφους, ίσως κτερίσματα που προορίζονταν για τη μετά θάνατον ζωή. Ένας πρώιμος Βρετανός συλλέκτης, ο John Disney, εξερεύνησε μια αρχαία ιταλική τοποθεσία τη δεκαετία του 1820 και είπε ότι τα υπολείμματα αρχαίων αγγείων εκεί ήταν άφθονα, «σαν τις τρούφες που φυτρώνουν στο υπέδαφος».

Ο Michael Vickers, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην επιμελητής του Μουσείου Ashmolean, συγκαταλέγεται στους ειδικούς που δήλωσαν ότι οι αιχμηρές, τραχιές άκρες ορισμένων θραυσμάτων αποτελούν απόδειξη ότι τα σπασίματα συνέβησαν στη σύγχρονη εποχή και όχι στην αρχαιότητα. «Ένα κομμάτι κεραμικής θαμμένο στο έδαφος για 2.500 χρόνια θα είχε πιο στρογγυλεμένες, φθαρμένες άκρες», είπε.

Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Φωτογραφίες με θραύσματα από την κύλικα βρέθηκαν το 1995 στην αποθήκη του Τζιάκομο Μέντιτσι στη Γενεύη, ενός κατηγορούμενου Ιταλού διακινητή αρχαιοτήτων. Φωτ.: Ευγενική παραχώρηση του Δρς Χρήστου Τσιρογιάννη (για τους The New York Times)

Ο μυστηριώδης Ντίτριχ φον Μπότμερ και οι επαφές του

Το 1981, ο Φον Μπότμερ άρχισε να ανακατασκευάζει την κύλικα, χρησιμοποιώντας τα αρχικά θραύσματα που είχε αγοράσει το Met.

Είχε καθιερωθεί ήδη ως ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες της αρχαίας ελληνικής τέχνης και ήταν αχόρταγος συλλέκτης. Η φήμη του ήταν μεγάλη, εν μέρει επειδή ήταν τόσο ικανός στην συναρμολόγηση αρχαίων αγγείων από θραύσματα με τη βοήθεια συντηρητών.

Ο Φον Μπότμερ δεν άφησε λεπτομερή αρχεία της διαδικασίας που ακολούθησε για την ανακατασκευή της κύλικας. Αλλά φωτογραφίες από την πρώτη ανακατασκευή του Met το 1981 δείχνουν περίπου δύο δωδεκάδες θραύσματα τοποθετημένα σε ένα σύγχρονο λευκό γύψινο μπολ. Τότε, αλλά και τώρα, οι συντηρητές χρησιμοποιούσαν μια ειδική αναστρέψιμη κόλλα, ώστε οι όποιες ενώσεις να μπορούν εύκολα να αποκολληθούν.

Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Ο Ντίτριχ φον Μπότνερ το 1973. Φωτ: Jack Manning/The New York Times

Το 1988, έφτασε στο Met η επόμενη παρτίδα θραυσμάτων, αγορασμένη από τον ιδιοκτήτη μιας γκαλερί στην Ελβετία. Την επόμενη χρονιά δύο ακόμη θραύσματα που ταίριαζαν στο κύπελλο έφτασαν στο μουσείο, αυτήν τη φορά ως δώρο από την εκτεταμένη ιδιωτική συλλογή του ίδιου του Φον Μπότμερ.

Σιγά-σιγά η κύλικα αποκτούσε «σώμα». Ο Φον Μπότμερ την είχε ήδη αποδώσει στον Μάκρωνα, έναν ζωγράφο που φημίζεται ιδιαίτερα για την απεικόνιση των γυναικών και των ενδυμάτων τους.

Στο εσωτερικό της ένας γενειοφόρος άντρας και μια γυναίκα ξαπλώνουν σε έναν καναπέ σε ένα συμπόσιο ή σε γλέντι οινοποσίας. Η γυναίκα, ίσως μια πόρνη, απεικονίζεται να πετάει κατακάθια κρασιού από ένα κύπελλο. Στο εξωτερικό μέρος, ηλικιωμένοι άνδρες κυνηγούν νεότερους. Ένας νεαρός κρατά έναν φαλλό, ένα ερωτικό δώρο. Ένας άλλος κρατά ένα σφουγγάρι για λάδια και μια στλεγγίδα. Τα ονόματα τριών ανδρών, του Ιπποδάμαντα, του Ευκράτη και του Ευρυπτόλεμου, είναι χαραγμένα στην εξωτερική πλευρά, το καθένα ακολουθούμενο από τη λέξη «κάλλος».

Το 1994, περίπου δεκαέξι χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων θραυσμάτων, δόθηκε στο Met ένα τελευταίο μοναδικό θραύσμα, και πάλι δώρο του Φον Μπότμερ. Δεν άφησε κανένα αρχείο σχετικά με την αγορά ή την εύρεσή του, αλλά τότε πραγματοποίησε την τελική ανακατασκευή που ολοκλήρωσε το κύπελλο.

Σύμπτωση ή συνωμοσία;

Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Κύλικα από τερακότα, 550 π.Χ. Credit: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Δεν είναι σαφές πώς τα δεκάδες θραύσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακατασκευή της κύλικας ήταν τόσο διασκορπισμένα. Αυτό που είναι σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τρεις από τους εμπόρους που τα πούλησαν στο Met έχουν συνδεθεί με την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Και όλοι τους είχαν κάποιου είδους σχέση με τον Φον Μπότμερ.

Ο Φριτς Μπουρκί, ο οποίος πούλησε στο Met τα πρώτα θραύσματα το 1978, ήταν ειδικός στην επανασυναρμολόγηση θρυμματισμένων τεχνουργημάτων. Είχε ανακατασκευάσει τον περιβόητο Κρατήρα του Ευφρονίου για λογαριαμό του Ρόμπερτ Χεκτ, του εμπόρου που τον πούλησε στον Φον Μπότμερ και το Met. Το 2001, ο Μπουρκί παραδέχτηκε ότι γνώριζε πως πολλά αντικείμενα που αποκατέστησε είχαν λεηλατηθεί και ότι κατά καιρούς ενεργούσε ως προπομπός του Χεκτ στην πώληση τέτοιων αντικειμένων, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Το δεύτερο σετ θραυσμάτων της κύλικας προήλθε από τη Summa Gallery. Ο ιδιοκτήτης της αναγνώρισε ότι ο Χεκτ αγόραζε συχνά αντικείμενα από τον έμπορο Μέντιτσι που είχε Polaroids τα οποία έδειχναν τμήματα της κύλικας. Οι φωτογραφίες βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε το 1995 στην αποθήκη του Μέντιτσι στη Γενεύη, οπότε ήρθαν στο φως ένα σωρό λεηλατημένα αντικείμενα και χιλιάδες φωτογραφίες αντικειμένων που οι Αρχές θεωρούν κλεμμένα.

Κανείς στον κόσμο της τέχνης δεν έδειξε ιδιαίτερη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων των επιμελητών που πίστευαν ότι εξέθεταν αντικείμενα τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο Μακνάλ, ιδιοκτήτης της Summa Gallery, δεν κατηγορήθηκε ποτέ για διακίνηση αρχαιοτήτων και δήλωσε ότι δεν συμμετείχε εν γνώσει του σε κανένα οργανωμένο σχέδιο για την πώληση της κύλικας σε κομμάτια στο Met. Συμφώνησε όμως ότι οι έμποροι μοίραζαν τα θραύσματα όσο περνούσε ο καιρός, εν μέρει για να διασφαλίσουν την άνοδο των τιμών καθώς οι συλλέκτες ή τα μουσεία πλησίαζαν στην ολοκλήρωση ενός αντικειμένου.

Κύλικα του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Θραύσμα από υδρία, 2ο μισό του 6ου αιώνα π. Χ.. Credit: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Το τελευταίο από τα θραύσματα που πωλήθηκαν στο Met προήλθε από τη Φρίντα Τσάκος, μια έμπορο που το 1988 έδωσε στο Met ένα θραύσμα για ένα δεύτερο κύπελλο, προς τιμήν του Φον Μπότμερ. Η Τσάκος συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές στην Κύπρο το 2002 με την κατηγορία της διακίνησης λεηλατημένων έργων τέχνης. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή.

Οι ερευνητές του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν δήλωσαν ότι με βάση μια μαρτυρία η Tσάκος είχε πάρει τα θραύσματα από τον Ραφαέλε Μοντιτσέλι, έναν άνδρα που οι αμερικανικές και οι ιταλικές αρχές αναγνώρισαν ως μεγάλο τυμβωρύχο – πέθανε πέρσι. Ο Μπογκντάνος δήλωσε ότι ένας ειδικός, όπως ο Φον Μπότμερ, «δεν θα μπορούσε να μη γνωρίζει ότι τα αντικείμενα αυτά είναι προϊόντα λεηλασίας».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τα μουσεία δεν ανησυχούσαν τόσο για τέτοιου είδους αντικείμενα όσο σήμερα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, όμως, όταν ο Φον Μπότμερ (που πέθανε το 2009) δώρισε το τελευταίο του θραύσμα, τα μουσεία είχαν αυστηρότερες οδηγίες που αποδοκίμαζαν την απόκτηση αρχαίων αντικειμένων χωρίς ιστορικό υπόβαθρο. Ο Φον Μπότμερ κληροδότησε στο Met περίπου 16.000 θραύσματα, μερικά από τα οποία εκτίθενται σήμερα σε μία από τις δύο γκαλερί του μουσείου που έχουν πάρει το όνομά του. Τα κομμάτια από μια δευτερη κύλικα, που ακόμα δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας, έφτασαν στο Met από την ίδια ακριβώς ομάδα εμπόρων: τον Μπουρκί, την Τσάκος, την γκαλερί Μακνάλ και τον ίδιο τον Φον Μπότμερ, με ένα επιπλέον θραύσμα που δώρισε η σύζυγος του Χεκτ.

Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ Facebook Twitter
Θραύσμα από τερακότα ενός κρατήρα, 5ος αιώνας π.Χ. Credit: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

«Από το πρώτο κιόλας θραύσμα, ήταν ευθύνη του Met να ελέγξει ότι δεν έμπλεκε κάπου, ειδικά μετά την κατακραυγή για τον Κρατήρα του Ευφρονίου», δήλωσε ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ερευνητής αρχαιολόγος και επικεφαλής της έρευνας για παράνομες αρχαιότητες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί που αμφισβητούν τη θεωρία ότι τα θραύσματα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν το λαθρεμπόριο υποστηρίζουν ότι αυτά θα μπορούσαν εύκολα να διασκορπιστούν σε μια αρχαιολογική ανασκαφή, αν κάποιος ανακάλυπτε πρώτα ένα βασικό θραύσμα και έδινε λιγότερη προσοχή σε άλλα κομμάτια που μπορεί να βρίσκονταν πιο μακριά, αφήνοντάς τα στο έδαφος για να τα βρουν άλλοι αργότερα, σε δεύτερη ή τρίτη ανασκαφή.

«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θραύσματα εκεί έξω», είπε. «Δεν με νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η ατζέντα σας, δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρείτε αν δεν έχετε ήδη γνώση και ενημέρωση ως προς το πού να αναζητήσετε, ας πούμε, το αριστερό χέρι κάποιου τύπου», είπε ο Μάρλοου, ιστορικός τέχνης από το Colgate, που δεν αποδέχεται τον συλλογισμό ότι κάποιοι επιμελητές ήταν απλώς «ευλογημένοι», γι' αυτό βρήκαν τα κομμάτια που χρειάζονταν. «Απ' όλα τα θραύσματα στον κόσμο, απ' όλα τα μουσεία, ξαφνικά βρέθηκαν τα σωστά, που ταίριαξαν μεταξύ τους; Κι αυτό είναι σύμπτωση;».

Με πληροφορίες από ΝΥΤ

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ρωμαϊκό ψηφιδωτό

Πολιτισμός / Ένταλμα σύλληψης για έμπορο που πούλησε λεηλατημένες αρχαιότητες από τη Μέση Ανατολή

Έχει κατηγορηθεί για εμπορία «εκατοντάδων κομματιών» που φέρεται να διακινήθηκαν λαθραία από τον εμπόλεμο Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη και τα οποία διατηρούσε στις κατοικίες του κοντά στη Βηρυτό και στην Τρίπολη, το Μανχάταν, το Παρίσι και το Ντουμπάι.
THE LIFO TEAM
Για ένα αριστούργημα της αρχαίας τέχνης

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο κρατήρας του Ευφρονίου, οι εραστές, τα συμπόσια...

Ο Ευξίθεος δημιούργησε και ο Ευφρόνιος φιλοτέχνησε αυτό το λεπτουργικό αριστούργημα του ερυθρόμορφου ρυθμού που σκοπό είχε να θυμίσει στον ιδιοκτήτη του έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια και πολλές περιπέτειες μεταξύ μουσείων και αρχαιοκάπηλων, ο κρατήρας του Ευφρονίου επεστράφη στην Ιταλία και εκτίθεται στη Βίλλα Τζούλια. Αυτή είναι η ιστορία του.
ΒΙΒΙΑΝ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ