O Μαρκ Μαζάουερ μιλά για την Θεσσαλονίκη των συναγωγών και των χαμάμ

O Μαρκ Μαζάουερ μιλά για την Θεσσαλονίκη των συναγωγών και των χαμάμ Facebook Twitter
Η εθνοτική και η θρησκευτική αλληλεπίδραση της πόλης είναι δύο ζητήματα που ερευνά διεξοδικά, σ' ένα τοπίο που αλλάζει διαρκώς όψη μέσα από πολέμους, πυρκαγιές, ανταλλαγές πληθυσμών.
0


«Η ΚΑΛΗ ΦΗΜΗ
του βιβλίου που έγραψε ο Βρετανός ιστορικός Mark Mazower για τη Θεσσαλονίκη έχει κάνει τον γύρο του μιας πόλης με θεϊκούς χυμούς», «σπουδαίο βιβλίο για μια πόλη μοναδική όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας» είναι μερικά, μόνο, σχόλια που γράφτηκαν στα εγκυρότερα έντυπα του πλανήτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Mark Mazower, καθηγητής Ιστορίας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Birkbeck College, στρέφει το ενδιαφέρον του στην ελληνική ιστορία.Έχει γράψει άλλωστε και τα βιβλία «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου» (ΜΙΕΤ), «Στην Ελλάδα τουΧίτλερ» (Αλεξάνδρεια). Η Θεσσαλονίκη στη μελέτη του Μ. Mazower δεν είναι ούτε ένας ερειπιώνας αναμνήσεων και φαντασμάτων ούτε η ένδοξη ελληνική πόλη που προχωρά, με ασθενική μνήμη, στον 21° αιώνα. Από τις σελίδες του βιβλίου του αναδύεται μια πόλη ζωντανή, η οποία αναδείχθηκε πρώτα ως οθωμανική και αργότερα ως ελληνική μητρόπολη. Καταφύγιο για χιλιάδες Σεφαραδίτες Εβραίους, επίσης, που μαζί με τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους αποτελούσαν μια από τις πιο πολύμορφες κοινωνίες της Μεσογείου.

Ο Mazower με οίστρο και αριστοτεχνικό τρόπο γράφει, ύστερα από πολύχρονη έρευνα, την ιστορία της Θεσσαλονίκης χωρίς να αγνοεί την καθημερινή ζωή των ανθρώπων: τις συναθροίσεις τους στις εκκλησίες και τα τζαμιά, τις συναντήσεις τους στα ταβερνεία, τους κήπους, τα πορνεία και τα χαμάμ. Η εθνοτική και η θρησκευτική αλληλεπίδραση είναι δύο ζητήματα που ερευνά διεξοδικά, σ' ένα τοπίο που αλλάζει διαρκώς όψη μέσα από πολέμους, πυρκαγιές, ανταλλαγές πληθυσμών. Σημαδεμένο επίσης από τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του στα ελληνικά, αναζητήσαμε τον συγγραφέα στην Αμερική, και συζητήσαμε μαζί του για τη Θεσσαλονίκη ανταλλάσσοντας μερικά e-mail.

Ο Mazower με οίστρο και αριστοτεχνικό τρόπο γράφει, ύστερα από πολύχρονη έρευνα, την ιστορία της Θεσσαλονίκης χωρίς να αγνοεί την καθημερινή ζωή των ανθρώπων: τις συναθροίσεις τους στις εκκλησίες και τα τζαμιά, τις συναντήσεις τους στα ταβερνεία, τους κήπους, τα πορνεία και τα χαμάμ


― Ποια ανάγκη ή επιθυμία ενδυνάμωσε το ενδιαφέρον σας για τα Βαλκάνια και την ελληνική ιστορία;

Επισκέφθη κα την Ελλάδα ως φοιτητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Τότε αντιλήφθηκα, πρώτη φορά, πόσο ελκυστική είναι η μετέπειτα ιστορία της χώρας, και έτσι γεννήθηκε η επιθυμία να μελετήσω περισσότερο το πρόσφατο παρελθόν της. Η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας όπου έμεινα κάποιο χρονικό διάστημα, ένα καλοκαίρι είκοσι χρόνια πριν, προκειμένου να μάθω Νέα Ελληνικά. Από την πρώτη στιγμή, η Θεσσαλονίκη στα μάτια μου ήταν όμορφη και συναρπαστική.

― Γράφετε βιβλία Ιστορίας χωρίς να αγνοείτε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, έτσι ώστε από τα ιστορικά γεγονότα να αναδύονται πρόσωπα με σάρκα και αίμα. Απαιτείται προσπάθεια για να γραφτεί ένα ιστορικό βιβλίο που να είναι ελκυστικό όπως ένα μυθιστόρημα;

Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα βιβλίο Ιστορίας θα έπρεπε να είναι λιγότερο ελκυστικό από ένα μυθιστόρημα. Τα γεγονότα και οι ιστορίες που ανακαλύπτει κάποιος στα αρχεία είναι, πολλές φορές, περισσότερο εντυπωσιακά και ευφάνταστα από οποιαδήποτε επινόηση. Η Ιστορία, και ειδικότερα η ιστορία μιας πόλης, αφορά -ή θα έπρεπε να αφορά- τους ανθρώπους που ζούν στην πόλη και την καθημερινή τους ζωή.

― Πώς ήταν διαρθρωμένη κοινωνικά η ζωή των ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας;

Είναι ένα τεράστιο θέμα, που δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί σε μια συνέντευξη. Συνοπτικά, θα έλεγα ότι η ζωή ήταν οργανωμένη περισσότερο γύρω από τη θρησκεία και λιγότερο γύρω από τις κοινωνικές τάξεις, υπερίσχυε το εμπόριο και όχι η βιομηχανία, η ιεραρχία και όχι η δημοκρατία. Η πόλη ήταν κλεισμένη σε τείχη με τεράστιες πύλες που σφάλιζαν τη νύχτα, και στο εσωτερικό της έβρισκαν καταφύγιο ενδεχομένως τόσο πολλά ζώα όσο και άνθρωποι. Η σύνθεση της κοινωνίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απαρτιζόταν από ένα ετερόκλητο, πολυπολιτισμικό πλήθος. Σήμερα μπορείς να «πετάξεις» εύκολα για το Λονδίνο αλλά δεν μπορείς να βρεις ένα πλοίο για την Αλεξάνδρεια ή τη Σμύρνη: τότε συνέβαινε το αντίθετο.

― Υποστηρίζετε την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων διαφορετικού θρησκεύματος που ζούσαν στην Θεσσαλονίκη. Πώς είχε επιτευχθεί αυτή η «αρμονία»;

Δεν υποστηρίζω τίποτα σε αυτό το βιβλίο, περιγράφω ό,τι βρήκα. Γιατί θα έπρεπε να θεωρείται δύσκολη η συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετική πίστη; Μεταγενέστερα, σχετικά πρόσφατα, ανακαλύψαμε πόσο δύσκολη ήταν αυτή η συνύπαρξη. Φυσικά, τότε βοήθησε το γεγονός ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήταν Δημοκρατία. Μάλλον αυτές οι πολυπολιτισμικές προσεγγίσεις αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με τις δημοκρατίες, είναι δικό μας αίτημα αλλά δεν ήταν δικό τους.

― Συχνά δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε ότι υπήρξε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μια πολύ πολιτισμική κοινωνία στον τόπο που ζούμε. Υπάρχει ακόμα ο φόβος της απώλειας της εθνικής μας ταυτότητας. Θεωρείτε ότι συμβαίνει το ίδιο σε κάθε χώρα που συγκροτήθηκε με τους κανόνες του έθνους- κράτους;

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη του 20ύ αιώνα αφιέρωσαν αρκετό χρόνο και έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να εδραιώσουν την εθνική τους ταυτότητα. Αυτό σημαίνει ότι συντηρούν και διαιωνίζουν ορισμένες απόψεις για το παρελθόν τους και ξεχνούν, περιψρονούνή και καταστρέφουν άλλες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Βλέπω όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν σήμερα, καθώς η ελληνική κοινωνία αλλάζει. Διακρίνω μια νέα επιθυμία να αναγνωριστεί ότι το παρελθόν της Ελλάδας είναι πλουσιότερο απ' όσο πίστευαν οι άνθρωποι, και ότι αυτή η Ιστορία που σήμερα αποκαλούμε πολυπολιτισμική είναι μέρος αυτού του πλούτου.

― Ποιο είναι το όφελος αυτής της αποδοχής;

Ποιο είναι το τίμημα όταν αρνείσαι το παρελθόν σου;

― Ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης σχετίζεται με τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γιατί δεν θέλουμε να δούμε καθαρά τι συνέβη;

Για άλλη μια φορά λέω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Οι συζητήσεις που γίνονταν στους μικρούς, κλειστούς κύκλους των λογίων είναι τώρα ευρύτερα γνωστές. Υπάρχουν μουσεία, μνημεία, ξεναγήσεις. Για τη Θεσσαλονίκη παραμένει ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Όλα συνέβησαν πολύ πρόσφατα, σαν να ήταν χθες, και, αν τότε ορισμένοι άνθρωποι και οργανώσεις συμπεριφέρθηκαν σωστά, κάποιοι άλλοι δεν το έκαναν.
Η πόλη άλλαξε ριζικά από την απέλαση και τη δολοφονία των Εβραίων, πολύ περισσότερο από την Αθήνα, και ένα μεγάλο μέρος από τις περιουσίες των Εβραίων βρέθηκαν σε άλλα χέρια εκείνα τα χρόνια, με ατυχείς τρόπους. Ανθρωποι που ζούσαν τότε στην πόλη είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τι ακριβώς συνέβη, αλλά, ακόμα κι αν έγραψαν γι' αυτά τα γεγονότα σε ποιήματα και μυθιστορήματα, ελάχιστα είχαν ειπωθεί μέχρι πρόσφατα για το θέμα από τις επίσημες αρχές.
Υπάρχουν αρκετά περιθώρια συζήτησης και επιπλέον έρευνας γι’ αυτό το ζήτημα. Μια άλλη πτυχή στην ιστορία της πόλης παραμένει θαμμένη πιο βαθιά, νομίζω: η παρουσία και η προδικασμένη μοίρα των μουσουλμάνων της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ένα θέμα που μέχρι σήμερα δεν έχει ερευνηθεί διεξοδικά. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη προσφύγων. Εκείνων που έφτασαν και εκείνων που έφυγαν. Στο βιβλίο μου προσπαθώ να τους αντιμετωπίσω όλους ως μέλη της ίδιας Ιστορίας.

― Ποιο είναι το νόημα της συνέχειας στην ιστορία μιας χώρας;

Ίσως μπορούμε να σκεφτούμε τη συνέχεια ως μια αδιάκοπη και ειλικρινή συνομιλία με τους νεκρούς.

― Πώς μπορεί η νέα παγκόσμια πολιτική κατάσταση και η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επηρεάσει τον τρόπο που κοιτάζουμε το παρελθόν;

Μάλλον δεν αποτελεί σύμπτωση ότι, καθώς τα σύνορα της Ευρώπης διευρύνονται, καθώς η Ελλάδα γίνεται μια χώρα υποδοχής προσφύγων και οι φωνές Γεωργιανών, Ουκρανών, Αράβων και Αλβανών ακούγονται στα καφενεία της Θεσσαλονίκης, το οθωμανικό παρελθόν τηςχώρας αρχίζει να μοιάζει περισσότερο ενδιαφέρον. Και να αποκτά μια ουσιαστική σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
_________

Το βιβλίο του Mark Μazower "Θεσσαλονίκη. Η πόλη των φαντασμάτων" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε μετάφραση Κώστα Κουρεμένου

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Αισθάνομαι όπως την πρώτη φορά που θα έβγαινα ραντεβού»: Η Τασούλα Βερβενιώτη για την 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας 

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι κοινωνικές ομάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γραφή της Ιστορίας»

Η ιστορικός και συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη μοιράζεται τη γνώση της με ανθρώπους που θέλουν να συλλέξουν τις άγραφες ή αποσιωπημένες πτυχές της ιστορίας και για τρεις ημέρες θα κατευθύνει τη μεγάλη συνάντηση των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Τεχνόπολη.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S