Οι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας για πρώτη φορά εκτίθενται για το κοινό

Οι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας για πρώτη φορά εκτίθενται για το κοινό Facebook Twitter
Από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανασκαφές συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι δύο Κούροι έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται.
0

Πέρασαν 6 χρόνια από την κατάσχεση – διάσωση τους από τους αρχαιοκάπηλους: είχαν ανασκαφεί λαθραία στην Κόρινθο, είχαν σπάσει σε κομμάτια από τους αρχαιοκάπηλους για να πωληθούν πιο εύκολα κατά τη συνήθη πρακτική, έπρεπε να συντηρηθούν και να μελετηθούν… Ο λόγος για τους – εξαιρετικής τέχνης - Κούρους της Κλένιας –  που μέχρι σήμερα δεν έχουν εκτεθεί, ακριβώς γιατί εκκρεμούσε η απόφαση μελέτης τους που τελικώς λήφθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εντέλει την ανάταξη τους, με κοχλιωτές ράβδους τιτανίου και ειδική βάση.

Η συγκεκριμένη απόφαση κάνει λόγο και για στήριξη και από ένα τρίτο σημείο με διαφανείς ράβδους, ώστε να μην υπάρξει αισθητική αλλοίωση του τεχνικού αποτελέσματος. Μετά και την απόφαση αυτή – και κυρίως μετά τις απαραίτητες εργασίες – οι Κούροι θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου τον προσεχή Ιούνιο.

Η περιπέτεια των δίδυμων Κούρων της Κλένιας που θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου ξεκινά στις 14 Μαίου του 2010, όταν τα αγάλματα κατάσχονται σχεδόν την τελευταία στιγμή από τα χέρια αρχαιοκάπηλων που ήταν έτοιμοι να τα πουλήσουν.

Τον ίδιο Μάιο του 2010 ξεκίνησε ευρύτατα ανασκαφική έρευνα σε αγρό της ίδιας περιοχής – σημείο που είχαν υποδείξει οι αρχαιοκάπηλοι – και κάπως έτσι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εκτεταμένο παρόδιο νεκροταφείο με διάρκεια χρήσης από το 560 π.Χ.

Στη συνέχεια μεταφέρονται για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας να προχωρά σε παράλληλες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί η θέση Ξερόκαμπος στην Κλένια Κορινθίας. Εκεί ήταν που οι αρχαιοκάπηλοι είχαν προχωρήσει σε παράνομες ανασκαφές, ανελκύοντας βίαια τα αγάλματα.  Τον ίδιο Μάιο του 2010 ξεκίνησε ευρύτατα ανασκαφική έρευνα σε αγρό της ίδιας περιοχής – σημείο που είχαν υποδείξει οι αρχαιοκάπηλοι – και κάπως έτσι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εκτεταμένο παρόδιο νεκροταφείο με διάρκεια χρήσης από το 560 π.Χ. έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ.. Στο σημείο αποκαλύφθηκαν συνολικά 77 τάφοι ποικίλων τύπων, λακκοειδείς, μονολιθικές σαρκοφάγοι και εγχυτρισμοί. Πλέον, οι έρευνες βεβαιώνουν ότι η αρχαία οδός ταυτίζεται με βεβαιότητα με τη γνωστή από τις πηγές Κοντοπορεία, τον σύντομο δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με το Αργος.

Ούτε 10 μέρες μετά την έναρξη της ανασκαφής, σε απόσταση 14 μέτρων δυτικότερα από τη θέση που είχε υποδειχθεί από τους αρχαιοκάπηλους, αποκαλύφθηκαν τα μέλη των Κούρων που έλειπαν: οι δύο δεξιές κνήμες των αγαλμάτων, ένα πέλμα με την πλίνθο του, απολεπίσματα της κόμης και ενός αστραγάλου.

Τα μέλη αυτά βρέθηκαν σε συνάφεια με δύο όμοιες πώρινες σαρκοφάγους, τοποθετημένες εντός ενιαίου, ταφικού ορύγματος. Οι δύο σαρκοφάγοι έφεραν καλυπτήριες πλάκες υπερδιπλάσιου πάχους σε σχέση με τις υπόλοιπες του νεκροταφείου. Από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανασκαφές συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι δύο Κούροι έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται. Το εξαιρετικής σπουδαιότητας εύρημα – που ταυτόχρονα αποτελεί και μία σπάνια περίπτωση σύνδεσης ενός προϊόντος αρχαιοκαπηλίας με το ανασκαφικό του περιβάλλον -  παρέχει πληροφορίες για την προέλευση, τη σημασία και τη χρήση του, κατά την περίοδο της ανέγερσης του.

Τα δύο αγάλματα θα είναι έτοιμα για ανάταξη σε περίπου ενάμιση μήνα, αφού πριν στηθούν όρθια θα πρέπει να έχει προηγηθεί σταθεροποίηση των υλικών συγκόλλησης τους. Το παρήγορο είναι ότι η συντήρηση τους – που θα διαρκέσει πολλούς μήνες – θα γίνεται ενώπιον του κοινού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM