Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες

Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Υπέρυθρη φωτογραφία της αρσενικής μούμιας που είναι γνωστή ως Άντρας του Gebelein Man © the Trustees of the British Museum
0

Πριν από περίπου 5.000 χρόνια, ένας νεαρός Αιγύπτιος έτεινε το μπράτσο στον άνθρωπο που του χτύπησε το πρώτο του τατουάζ, έναν άγριο ταύρο, που επικαλύπτεται από ένα πρόβατο της εποχής.

Το τατουάζ διατηρήθηκε στα απομεινάρια του καλά διατηρημένου κορμιού του και πλέον σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, πρόκειται για το αρχαιότερο τατουάζ του κόσμου.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε χθες στην Επιθεώρηση Αρχαιολογικών Επιστημών, περιγράφοντας μεταξύ άλλων και σχεδιαστικά μοτίβα, που θυμίζουν γράμματα της αλφαβήτου και που εντοπίστηκαν στο μουμιοποιημένο σώμα μιας γυναίκας που επίσης βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τον νεαρό. 

Οι μούμιες είναι οι δύο από τις επτά, γνωστές και ως μούμιες του Gebelein, που πήραν το όνομα τους από το νότιο της τμήμα της Άνω Αιγύπτου, όπου και τάφηκαν μέσα σε σχετικά ρηχούς για δεδομένα τάφους, ενώ χάρη στο ξηρό κλίμα βρέθηκαν καλά διατηρημένες, από την κορφή και τα μαλλιά -τα οποία βοηθούν τους αρχαιολόγους σε ό,τι έχει να κάνει με την περιοδολόγηση- μέχρι τα άκρα, όπου και τελικά αποκαλύφθηκαν τα τατουάζ που έχουν ενθουσιάσει την επιστημονική κοινότητα. 

Καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τι θα μπορούσαν να συμβολίζουν αυτά τα δύο τατουάζ, εικάζουν ότι η απεικόνιση των δύο ζώων πρακτικά συμβόλιζε την εξουσία και τη σωματική δύναμη.

Οι δύο μούμιες είχαν εντοπιστεί στις ανασκαφές του 1896 από τον Ε.Α. Το Wallis Budge, Έφορο Αιγυπτιακών και Ασσυριακών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, στο οποίο και στεγάστηκαν από το 1901.

Στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος, οι ερευνητές του μουσείου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν το δέρμα καθεμιάς από τις επτά μούμιες, ελέγχοντας για σημάδια αλλοίωσης και εξωγενείς αλλαγές, και εκεί ήταν που εντοπίστηκαν τα ίχνη χρωστικής που χρησιμοποιήθηκαν για τα τατουάζ στο σώμα του νεαρού άντρα και της γυναίκας που βρέθηκε θαμμένη κοντά του. 

Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Το βαρβαρικό πρόβατο, μια απεικόνιση που συναντάται συχνά σε αντικείμενα της προδυναστικής αιγυπτιακής περιόδου

Έχοντας από καιρό αποκτήσει το παρατσούκλι «Τζίντζερ», ακριβώς για τις κόκκινες τούφες μαλλιών, η αρσενική μούμια είναι επισήμως γνωστή στην αρχαιολογική κοινότητα ως ο Άντρας του Gebelain και έχει αρκετές φορές εκτεθεί στο Μουσείο, με τα αχνά σχέδια στα χέρια του να εμφανίζονται κάτω από το φυσικό φως.

Τώρα, όμως, χάρη στην υπέρυθρη φωτογραφία αποκαλύφθηκε τι πραγματικά απεικονίζουν αυτά τα σημάδια, που δεν είναι άλλα από δύο κερασφόρα ζώα, δύο μορφές που στην αιγυπτιακή τέχνη συναντά κανείς συχνά, είτε χαραγμένες πάνω σε βράχια είτε σε μυριάδες άλλα αντικείμενα, όπως βάζα και αρχαία κουτιά με καλλυντικές κρέμες. 

Καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τι θα μπορούσαν να συμβολίζουν αυτά τα δύο τατουάζ, εικάζουν ότι η απεικόνιση των δύο ζώων πρακτικά συμβόλιζε την εξουσία και τη σωματική δύναμη.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι σύμβολα και φυλαχτά δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τη ζωή του Άντρα του Gebelain: βάσει των συμπερασμάτων έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2012, ο νεαρός δολοφονήθηκε και για την ακρίβεια μαχαιρώθηκε από κάποιον πισώπλατα. 

Ακόμη πιο αινιγματικά είναι τα τατουάζ που εντοπίστηκαν στο γυναικείο μουμιοποιημένο σώμα. Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι ειδικοί πάνω στην άνω άρθρωση του ώμου της είναι χαραγμένο το γράμμα "S", ενώ κάτω από τον βραχίονά της είναι χαραγμένο ένα γράμμα που μοιάζει με "L".

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, τα συγκεκριμένα μοτίβα εμφανίζονται συνεχώς ως διακοσμητικά στοιχεία στην προδυναστική αιγυπτιακή αγγειοπλαστική, ενώ το γραμμικό μοτίβο μπορεί να αντιπροσωπεύει κάποιο αντικείμενο τελετουργικού χορού, όπως για παράδειγμα ένα ραβδί ή ίσως κάποιον φωτιστικό πυρσό.

Οι αδρές γραμμές, που θα είχε αφήσει πάνω στο δέρμα η χρωστική της εποχής, θα μπορούσαν να συμβολίζουν την οικονομική κατάσταση, τη γενναιότητα, την κουλτούρα τους ή απλώς να είχαν χαραχθεί για την προστασία των ανθρώπων που αποφάσισαν να τα κάνουν. 

Οι συγκεκριμένες μούμιες αποτελούν πρακτικά τις πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη τατουάζ στο βάθος των αιώνων, καθώς από το 3351 έως το 3017 π.Χ., γεγονός που τα καθιστά σχεδόν σύγχρονα με εκείνα που φέρει η μούμια του Ötzi ή αλλιώς του ανθρώπου των πάγων.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε σχετική της μελέτη η Allison Meier ο Άντρας των Άλπεων, όπως είναι γνωστή η συγκεκριμένη μούμια έφερε περίπου 61 τατουάζ, ενώ σε αυτά επαναλαμβανόταν το μοτίβο Χ και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τον Άντρα του Gebelain, αυτό το μουμιοποιημένο σώμα θεωρείτο η απόδειξη του αρχαιότερου τατουάζ στον κόσμο. 

Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Μια πιο κοντινή ματιά στα τατουάζ της γυναικείας μούμιας που βρέθηκε στην περιοχή

Η αρχαία αιγυπτιακή μελάνη αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι το τατουάζ ήταν μία προσφιλής τέχνη στην προϊστορική Αίγυπτο, την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με τον ρόλο της δερματοστιξίας στην αιγυπτιακή κοινωνία, αλλά και για το τι μπορεί να σήμαιναν τα σχέδια ξεχωριστά σε άντρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα ευρήματα δεν ανατρέπουν απλώς το προηγούμενο "ρεκόρ" αρχαιότερου τατουάζ, αλλά αλλάζουν και τα δεδομένα αναφορικά με τα όσα γνωρίζαμε για το ποιοι έκαναν τατουάζ εκείνη την τόσο μακρινή σ' εμάς εποχή.

Έτσι, καταρρίπτεται πλέον η πεποίθηση ότι τατουάζ έκαναν μόνο οι γυναίκες για γονιμότητα ή για καλοτυχία στην ερωτική τους ζωή, ενώ με κάποιο επιστημονικό θάρρος εκτιμάται πλέον ότι ίσως η δερματοστιξία στις γυναίκες να αποκαλύπτει μία ξεχωριστή θέση εξουσίας στην αιγυπτιακή κοινωνία, έστω και κάπως υπόγεια...  

Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Υπέρυθρη εικόνα που δείχνει το S στον ώμο της γυναίκας
Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Υπέρυθρη εικόνα από τα τατουάζ, όπου φαίνεται χαραγμένο το γράμμα L στον δεξιό της βραχίονα
Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Σκηνή χορευτικού τελετουργικού της προδυναστικής περιόδου, στην οποία απεικονίζονται πολλαπλά μοτίβα από S και ένας άντρας που κρατά μία ράβδο

Με στοιχεία από το Ηyperallergic.com

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ