Θα σε περιμένω αδελφή μου

Θα σε περιμένω αδελφή μου Facebook Twitter
Αντίο, αδελφή, πολυαγαπημένη μου ψυχή, κι ελπίζω να είσαι καλά...
0

Πρέπει να ήταν δύσκολη η ζωή για την Κλαυδία Σεβέρα στο οχυρό της Vindolanda στη Βρετανία. Απομονωμένη από τους συγγενείς της, αισθανόταν ότι βρισκόταν στην άκρη του κόσμου - και με έναν τρόπο ήταν: η Vindolanda ήταν ένα συνοριακό οχυρό στο βορειότερο άκρο της ρωμαϊκής επικράτειας στη Βρετανία.

 

Η Σεβέρα σκεφτόταν συνέχεια τη ζωή της στη Ρώμη και αδημονούσε για την επιστροφή. Τί μπορούσε όμως να κάνει, ως σύζυγος στρατιωτικού, παρά να περιμένει μέχρι να πάρει εκείνος, ο Aelius Brocchus τη μετάθεσή του;

 

Ήταν αρχές Αυγούστου και σκεφτόταν ότι τον άλλο μήνα θα γιόρταζε τα γενέθλιά της. Μακάρι να είχε κοντά της κάποιον από την αγαπημένη της οικογένεια, να γιορτάσουν όπως παλιά. Τότε της ήρθε η ιδέα!

 

Φώναξε τον γραφέα κι εκείνος πήρε μια ξύλινη πινακίδα λεπτή, κάπως σαν τη σημερινή καρτ ποστάλ, κι άρχισε να γράφει αυτό το μήνυμα.

 

Η Κλαυδία Σεβέρα στέλνει χαιρετισμούς στην αδελφή της. Την τρίτη μέρα των Ιδών του Σεπτεμβρίου, αδελφή μου, για την ημέρα του εορτασμού των γενεθλίων μου, σου στέλνω θερμή πρόσκληση για να βεβαιωθώ ότι θα μας έρθεις, για να κάνεις αυτή τη μέρα πιό χαρούμενη για μένα με τον ερχομό σου, με την παρουσία σου. Δώσε τους χαιρετισμούς μου στον Cerealis σου. Ο Αίλιός μου κι ο μικρός μου γιος του στέλνουν τους χαιρετισμούς τους.

 

Δεν άντεξε και πήρε την πινακίδα και τη γραφίδα από το χέρι του γραφέα. Έγραψε μόνη της, με τα ωραία καλλιγραφικά της γράμματα που σίγουρα θα αναγνώριζε η αδελφούλα της:

 

Θα σε περιμένω αδελφή μου. Αντίο, αδελφή, πολυαγαπημένη μου ψυχή, κι ελπίζω να είσαι καλά, σε χαιρετώ.

 

Τα δάκρυα δεν την άφηναν να γράψει άλλο.

 

Ο γραφέας πήρε την πινακίδα από τα χέρια της σιωπηλός και υπέγραψε

 

Στην Σουλπικία Λεπιδίνα, σύζυγο του Cerealis, από τη Σεβέρα.

 

 

Η ξύλινη πινακίδα βρέθηκε στην ανασκαφή του ρωμαϊκού οχυρού της Vindolanda στο Northumberland της σημερινής Βόρειας Αγγλίας και χρονολογείται τον 1ο αι. μ.Χ. Θεωρείται το αρχαιότερο δείγμα γραφής από γυναικείο χέρι στα Λατινικά.


Ως φαίνεται η Σεβέρα αλληλογραφούσε τακτικά με την αδελφή της. Στη Vindolanda έχουν σωθεί δύο ακόμη πινακίδες γραμμένες από το χέρι επαγγελματία γραφέα αλλά και με δικές της χειρόγραφες προσθήκες.

 

Στο ένα διακρίνονται ελάχιστα ίχνη γραμμάτων, αλλά από το άλλο, που είναι εκτενέστερο, προκύπτει ότι η Σεβέρα πήρε τελικά την άδεια του συζύγου της να επισκεφθεί για λίγο την αδελφή της Λεπιδίνα.

 

 

Θα σε περιμένω αδελφή μου Facebook Twitter

 

Το ρωμαϊκό συνοριακό οχυρό στη Vindolanda, βρίσκεται αμέσως νότια του τείχους του Αδριανού, στο σύγχρονο Northumberland

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ