Ένα κρανίο ηλικίας 6.000 ετών ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανασκαφής στο Γιασιχογιούκ στην Αραβισσό της Καππαδοκίας στη σημερινή Τουρκία.
Η επικεφαλής των ανασκαφών Ελίφ Μπαστούρκ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι η εν λόγω περιοχή ανασκαφών είναι μια περιοχή που υπήρξε σημαντική σε όλη την ιστορία λόγω της θέσης της. Σημείωσε ότι τα πιο συναρπαστικά ευρήματα στον τύμβο έχουν ανακαλυφθεί σε στρώματα από τους προϊστορικούς χρόνους.
«Εντοπίσαμε προϊστορικά στρώματα απροσδόκητα κάτω από δομές από την Ύστερη Εποχή του Σιδήρου σε ένα σχετικά υψηλό σημείο στον τύμβο. Αυτές οι μεγάλες κατασκευές χτίστηκαν σε αναβαθμίδες κατά την Ύστερη Εποχή του Σιδήρου και έχουν απογυμνώσει όλα τα στρώματα μέχρι το 4000 π.Χ. Και έχουν προκύψει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα, ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ένας τύπος παραμόρφωσης που ονομάζεται σκόπιμη διαμόρφωση του κρανίου», λέει η αρχαιολόγος.
6,000-year-old shaped child skull found at Yassıhöyükhttps://t.co/2aaRwApGEO pic.twitter.com/svYJ85fokx
— Anatolian Archaeology (@Anatolian2023) September 24, 2024
Η κυρία Μπαστούρκ συνεχίζει: «Ανακαλύψαμε ότι το κρανίο ενός ατόμου αλλοιώθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του τυλίγοντάς το με δύο πανιά από πάνω και κάτω, αυτό βρέθηκε σε ταφή σε γλάστρα και πιστεύουμε ότι ανήκει σε σκελετό παιδιού περίπου 10-12 ετών παλιό, υποδεικνύοντας ότι αυτό το άτομο ήταν ξεχωριστό, ο τάφος ήταν πιο πλούσιος από τους άλλους, στολισμένος με περιδέραια από χάντρες και οστά, καθιστώντας το ένα μοναδικό εύρημα».
Ανέφερε επίσης ότι σε έναν άλλο συλημένος τάφο που χρονολογείται από το 4000 π.Χ., που ανήκε σε ένα μωρό, βρήκαν ένα περιδέραιο από 820 χάντρες. Εξήγησε ότι κάτω από τα στρώματα που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ., έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν δομές από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο 6.000 ετών και ανέφεραν ότι βρήκαν ένα κρανίο θαμμένο κάτω από τα θεμέλια του σπιτιού, που σχετίζεται με τη λατρεία προγόνων.
Η κυρία Μπαστούρκ ανέφερε ότι παρατήρησε κοψίματα και σημάδια απόξεσης που προκλήθηκαν από εργαλεία κοπής κατά τη διαδικασία διαχωρισμού του δέρματος από το κρανίο. «Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εφαρμογών, αλλά τα δεδομένα μας δεν επαρκούν ακόμη για περισσότερες λεπτομέρειες. Συναντάμε πολύ σημαντικά ευρήματα από κάθε περίοδο στο Για και η γεωγραφική του θέση αποδεικνύει ότι είναι πράγματι ένας σημαντικός τύμβος».