Αυξάνεται τo cash rebate, ένα επενδυτικό κίνητρο που στόχο έχει να προσελκύει διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα.
Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο αυξάνεται το cash rebate από 35% σε 40% επί των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, με παράλληλη διεύρυνση των δικαιούχων ενίσχυσης.
Πώς λειτουργεί
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, η επιδότηση ανερχόταν στο 25% των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, για κάθε δικαιούχο. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, και χάρη στην τροποποίηση του νόμου, το ποσοστό της επιδότησης αυξήθηκε στο 35% και τώρα θα αυξηθεί εκ νέου.
Το πλαίσιο προβλέπει για τις τηλεοπτικές σειρές, κατώτερο όριο τα €30.000 ανά επεισόδιο και νέο σημείο εκκίνησης τα 60.000 ευρώ για τα ψηφιακά παιχνίδια, ενώ η χρηματοδότηση πραγματοποιείται χωρίς πλαφόν.
Το επενδυτικό αυτό κίνητρο θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς, προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών. Η χρηματοδότηση της επιχορήγησης εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο έχουν δεσμευτεί 75 εκατ. ευρώ για τα έτη 2018 έως 2022.
Η διαδικασία συμμετοχής
Οι παραγωγοί που θα αναδείξουν εμμέσως την Ελλάδα στη μεγάλη οθόνη, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή χρημάτων που εγγυάται το πρόγραμμα, με αίτηση για διεθνείς και εγχώριες παραγωγές ή/και συμπαραγωγές που επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα γυρισμάτων, παραγωγής ή/και μεταπαραγωγής.
Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν το αργότερο 2 μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγής ή/και μεταπαραγωγής, μέσω του EKOME Α.Ε.
Το ποσό της επιδότησης καταβάλλεται το αργότερο μέσα σε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παραγωγής, με δεδομένο ότι έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις του νόμου 4487/2017.
σχόλια