46 εναλλακτικά εξώφυλλα της Λολίτας

46 εναλλακτικά εξώφυλλα της Λολίτας Facebook Twitter
2

Του Πάνου Μιχαήλ

H Λολίτα, το γνωστό βιβλίο του Ναμπόκοφ, λόγω του προβοκατόρικου θέματος της (της ανίχνευσης της σχέσης του μεσήλικα καθηγητή Humbert Humbert με την 12χρονη Dolores Haze )

αλλά κυρίως λόγω της κινηματογραφικής της εκδοχής από τον Στάνλευ Κιούμπρικ το 1961 αποτέλεσε για πολύ καιρό ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα pop culture  σύμβολα.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε ούτε την κριτική αποδοχή του βιβλίου του Ναμπόκοφ, το οποίο θεωρείται κλασσικό πια λογοτεχνικό δείγμα του 20ου αιώνα, ούτε την αντίστοιχη αποτίμηση του αριστουργήματος του Κιούμπρικ.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως πρόκειται να εκδοθεί ένα βιβλίο το οποίο θα συγκεντρώνει καινούρια εξώφυλλα της Lolita σχεδιασμένα από διάφορους graphic designers οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί θετικά στην ιδέα επανασχεδιασμού της εικονογραφικής ταυτότητας του γνωστού βιβλίου που είχε ο John Bertram, ένας αρχιτέκτονας και μπλόγκερ το 2009.

 (Αποτυχημένη ελληνική βίνταζ εκδοχή. Η Lolita οικοδόμος στου Μπακάκου;-)

Ο Bertram είχε παρατηρήσει πως στις περισσότερες εκδοτικές εκδοχές επιλεγόταν για εμπορικούς λόγους εκδοχές εξωφύλλων που δεν κάλυπταν με επάρκεια τα πολύπλοκα, σκοτεινά και αμφίσημα κομμάτια του βιβλίου και είχε αποφασίσει τότε να διοργανώσει ένα κάλεσμα σε όσους θα θέλανε να επανασχεδιάσουν το εξώφυλλο της Lolita.

Οι συμμετοχές λοιπόν (περίπου 60 τον αριθμό) πρόκειται να εκδοθούν σε μια συγκεντρωτική έκδοση τον Ιούνιο σε αντίστιξη μαζί με μερικές από τις παλιές εκδοχές.

Δες μερικά από τα εξαιρετικά εξώφυλλα που πρόκειται να εκδοθούν και συγκρινέ τα με παλιά στο τέλος του ποστ. Έχω την αίσθηση πως η σύγκριση δείχνει ανάγλυφα και την εποχή που τα γέννησε, και τα καλλιτεχνικά ρεύματα και τις αναμενόμενες ηθικολογικές διελκυστίνδες που κάθε περίοδος είχε να διασχίσει.

Γιατί αυτό που εκφράζει το βιβλίο ουσιαστικά, πέρα από το controversial πρώτο επίπεδο είναι η διαμάχη παλιού και νέου. Του παλιού κόσμου που φεύγει και του νέου που έρχεται.

 

Υπενθυμιζοντάς μας πως στην τέχνη τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο.

 

 

 

 

 

 

 

Δες εδώ και μερικές

από τις βίνταζ εκδοχές:

Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
σε αυτό με τη μύγα φαίνεται και το "χνούδι" το οποίο περιέγραψε ο Ναμπόκοβ.το άλλο με το γλειφιτζούρι και τα γυαλιά είναι το πόστερ απο την ταινια του Κιούμπρικ σε άλλο χρώμα.Τα καλτσάκια είναι ενδιαφέρον και το άλλα FTW το άλλο με το γλειφιτζούρι και την παρατημένη κούκλα στο πάτωμα