Τα περιοδικά αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι αυτό είναι το ωραιότερο έργο του κορυφαίου και πολυβραβευμένου αρχιτέκτονα, του 86χρονου Νόρμαν Φόστερ: ο πύργος από χαλκό που υψώνεται στο Γεκατερίνενμπουργκ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.
Μέχρι σήμερα ο αρχιτέκτονας που έχει υπογράψει σπουδαία δημόσια και ιδιωτικά έργα είχε στο βιογραφικό του ως πιο σημαντικό κτίριο την έδρα της Willis Faber & Dumas στο Ίπσουιτς της Μεγάλης Βρετανίας. Το έργο κατασκευάστηκε το 1974 και πελάτης του Φόστερ ήταν μια οικογενειακή ασφαλιστική εταιρεία που θέλησε να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας στον εργασιακό χώρο. Ο Φόστερ δημιούργησε ανοικτά πατώματα γραφείων, πολύ πριν το ανοικτό σχέδιο γίνει κανόνας, αυξάνοντας κατά πολύ την ποιότητα ζωής των μόλις 1.200 υπαλλήλων της εταιρίας. Το κτιριο έχει γυάλινη πρόσοψη και σήμερα είναι διατηρητέο.
Το στούντιο αρχιτεκτονικής που διευθύνει, το Foster + Partners σχεδίασε ένα γεωμετρικό μπλοκ γραφείων για τη Ρωσική Εταιρεία Χαλκού στο Γεκατερίνενμπουργκ, που είναι και το πρώτο έργο του στη Ρωσία. Με θέα στον ποταμό Iset στο κέντρο της πόλης, το κτίριο 15 ορόφων θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χαλκού της χώρας.
Ο πύργος των γραφείων σχεδιάστηκε ώστε να αποτελεί άμεση αναφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας. Από γυαλί και ατσάλι, έχει φινιρίσματα από επιχρωματισμένο μέταλλο στο χρώμα του χαλκού, σε τριγωνικά σχήματα.
Ο πύργος των γραφείων σχεδιάστηκε ώστε να αποτελεί άμεση αναφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας. Από γυαλί και ατσάλι, έχει φινιρίσματα από επιχρωματισμένο μέταλλο στο χρώμα του χαλκού, σε τριγωνικά σχήματα. Στην κορυφή του μπλοκ, το τριγωνικό λογότυπο της εταιρείας ενσωματώθηκε στον γυάλινο όροφο που έχει θέα το ποτάμι.
«Η RCC είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο και τα τριγωνικά στοιχεία του κτιρίου αντλούν έμπνευση από το κρυσταλλικό πλέγμα χαλκού» δήλωσαν οι εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου.
Μέσα στον πύργο, τα γραφεία είναι διατεταγμένα σε διώροφους κλειστούς χώρους με κάθε ενότητα εργασιών να γίνεται ξεχωριστά, μακριά από την παλιά αντίληψη των ανοιχτών χώρων που σχεδίαζε παλαιότερα ο Φόστερ.
Ενώ οι κλειστοί χώροι γραφείων βρίσκονται δίπλα σε έναν κεντρικό διάδρομο, οι κεντρικοί, κοινόχρηστοι χώροι με καναπέδες, φωτίζονται από το φυσικό φως που μπαίνει όλη μέρα από τα γυάλινα παράθυρα. Μια σκάλα σε σχήμα Υ συνδέει και τους δύο ορόφους, στους οποίους μπορεί να φτάσει κάποιος και με ανελκυστήρες.
Για τους μικρότερους χώρους που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Φόστερ υποστηρίζουν ότι ήθελαν οι υπάλληλοι να νιώσουν εκ νέου την έννοια του γραφείου σαν σπίτι, με πιο ευέλικτους μικρούς χώρους αντί για τους συμβατικούς μεγάλους, κοινόχρηστους χώρους εργασίας, και με τα δωμάτια να είναι πιο οικεία, οικιακής κλίμακας.
Το κτίριο στον 14ο όροφο έχει αίθουσα συνεδριάσεων και χώρο για συναντήσεις και εκδηλώσεις της εταιρείας, ενώ στο ισόγειο διαθέτει ένα ευάερο λόμπι που πλαισιώνεται από καθιστικά και κλειστές αίθουσες συσκέψεων.
Η αρχιτεκτονική εταιρεία σχεδίασε το κτίριο για να ανταποκρίνεται στο ευρύ φάσμα θερμοκρασιών του Γεκατερίνμπουργκ, με συμπαγείς και γυάλινες περιοχές στην πρόσοψη, τοποθετημένες έτσι για να μειώνουν το άμεσο ηλιακό φως το καλοκαίρι, αλλά να επιτρέπουν στο αδύναμο χειμερινό φως να μπαίνει στο γραφείο. «Τα πάντα, από τη δομή του κτιρίου έως τα έπιπλα, σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία ειδικά για την εταιρεία, δείχνοντας τη δέσμευσή μας για τη χειροτεχνία και το χειροποίητο» λένε οι αρχιτέκτονες.