Μια πράσινη, οργανική οροφή στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ

Μια πράσινη, οργανική οροφή στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ Facebook Twitter
Αυτό το καταπράσινο περιβάλλον της οροφής ταιριάζει απόλυτα με το τριγύρω περιβάλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια άρτια ανάμιξη της αρχιτεκτονικής με το φυσικό τοπίο. Φωτο: Estudio Felipe Escudero
0

Το Estudio Felipe Escudero (EFE) σχεδίασε σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ ένα, τρόπον τινά, «πτυσσόμενο σπίτι» με πράσινη οροφή, στην προσπάθειά του να συνδυάσει τον συμπαγή χαρακτήρα του τσιμέντου με μια πιο καμπυλωτή, οργανική μορφή. 

Αυτό το καταπράσινο περιβάλλον της οροφής ταιριάζει απόλυτα με το τριγύρω περιβάλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια άρτια ανάμιξη της αρχιτεκτονικής με το φυσικό τοπίο. 

  

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση χάρη στην οργανική του οροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φυτά μέσα από ένα ειδικό σύστημα με γλάστρες.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός του εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα πολυόροφο, επιβλητικό κτίριο. Στη μία πλευρά του υπάρχει ένα τεράστιο σαλόνι, μια τραπεζαρία και κουζίνα, τα οποία φαίνονται ακόμη μεγαλύτερα χάρη στα μεγάλα τζάμια που εκτείνονται από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα. Από την απέναντι πλευρά, η τσιμεντένια καμπυλωτή οροφή, που οριακά ακουμπάει το πάτωμα εξωτερικά του σπιτιού, προσδίδει μια μεγαλύτερη αίσθηση ιδιωτικότητας, ειδικά όσον αφορά συγκεκριμένους χώρους, όπως είναι τα υπνοδωμάτια.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση χάρη στην οργανική του οροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φυτά μέσα από ένα ειδικό σύστημα με γλάστρες, που όμως είναι χωριστά από τη «ζώνη του τσιμέντου», προκειμένου να μη δημιουργείται υγρασία. Περιμετρικά, ολόκληρο το κτίριο είναι καλυμμένο με τζάμια, διατηρώντας αφενός μια σύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον κι αφετέρου τονίζοντας οπτικά αυτή την καμπύλη της οροφής. 

Μια πράσινη, οργανική οροφή στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ Facebook Twitter
Φωτο: Estudio Felipe Escudero

Στο εσωτερικό του κτιρίου, η παλέτα με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ένας συνδυασμός τσιμέντου και ξύλου προσδίδοντας έτσι ένα κλίμα ζεστασιάς κι ένα πιο cozy αίσθημα. Από ψηλά, το κτίριο φαίνεται ότι έχει μια τετράγωνη, αυστηρή γεωμετρία, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το υπόλοιπο τοπίο. 

Επιπλέον, η εξωτερική πισίνα, της οποίας το σχήμα συνδυάζεται με το περιβάλλον, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για λίμνη κι όχι για μια τεχνητή πισίνα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και το νερό της πισίνας θερμαίνεται από ηλιακά πάνελ, τα οποία βρίσκονται στην ξεχωριστή οροφή. 

Μια πράσινη, οργανική οροφή στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ Facebook Twitter
Φωτο: Estudio Felipe Escudero
Μια πράσινη, οργανική οροφή στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ Facebook Twitter
Φωτο: Estudio Felipe Escudero

Με πληροφορίες από design boom

 

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ