Το Μουσείο Μπενάκη τιμά την Ελένη Βερναδάκη, μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες κεραμίστριες, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση της κεραμικής στη χώρα, με ένα λεύκωμα αφιερωμένο στο έργο της, σε επιμέλεια και κείμενα της ιστορικού τέχνης Ευγενίας Αλεξάκη. Στην εκλεκτή αυτή έκδοση το έργο της παρουσιάζεται με επιστημονικό τρόπο, αναλύεται και σχολιάζεται εξαντλητικά, ενώ παράλληλα καταγράφεται η παρουσία της στην ελληνική και ξένη εικαστική σκηνή.
Η εκδήλωση, που έχει τίτλο «Ελένη Βερναδάκη. 1095οC», θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Οδού Πειραιώς την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 20:00, το αίθριο του οποίου θα κατακλυστεί από μια οπτικοακουστική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας, συνοδεία ηλεκτρονικών μουσικών σχεδιασμών. Το βίντεο «1095οC» (η θερμοκρασία στην οποία τα κεραμικά γίνονται στέρεα ύλη) είναι ένας φόρος τιμής στη σημαντική αυτή καλλιτέχνιδα και συμπληρώνει την έκδοση του λευκώματος. Περισσότερα από 400 κεραμικά φωτογραφήθηκαν, κινηματογραφήθηκαν και εντάχθηκαν σε ένα κοσμικό σύμπαν όπου κυριαρχούν οι φόρμες των δημιουργιών της Βερναδάκη. Πρόκειται για ένα «πλανητικό» σύστημα όπου πιάτα γίνονται πλανήτες, τσαγιέρες αιωρούνται και χάνονται στο Διάστημα και γλυπτά-δορυφόροι ταξιδεύουν σε πήλινα θραύσματα, αποτυπώνοντας το άπειρο της φόρμας στο έργο της. Η σύλληψη και ο σχεδιασμός είναι των Βασίλη Ζηδιανάκη και Em Kei, τα κινούμενα γραφικά και το μοντάζ του Χάρη Λαλούση και η ζωντανή ηλεκτρονική μουσική των Kostadis και Παύλος Γκούσιος.
Δείτε 8 έργα της Ελένης Βερναδάκη
Γεννημένη στα Χανιά το 1933, σπούδασε στο Hammersmith College of Art and Architecture του Λονδίνου και με την επιστροφή της στην Ελλάδα παρουσίασε το 1961 την πρώτη της ατομική έκθεση έργων.
Τα χρόνια που ακολούθησαν έμελλε να ακολουθήσει μια δυναμική και δημιουργική πορεία με χαρακτηριστικά το ελεύθερο πνεύμα και τη μοντέρνα ματιά. Υπήρξε στενή συνεργάτις του Γιάννη Μόραλη τόσο στην εκτέλεση των δικών του κεραμικών όσο και σε όλες τις κατασκευές έργων του σε δημόσιους χώρους. Συνεργάστηκε επίσης με τον Παναγιώτη Τέτση στην εκτέλεση της τοιχογραφίας της αίθουσας τελετών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ στο ενεργητικό της έχει κι άλλα δημόσια τοιχογραφικά έργα σε συνεργασία με αρχιτέκτονες.
Εκτός από την κεραμική, κατά διαστήματα έχει δουλέψει σε μεγάλης κλίμακας κατασκευές με διάφορα υλικά, όπως το μέταλλο, το μάρμαρο, το πλεξιγκλάς και το δέρμα. Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει μοτίβα που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη τοπική κεραμική παράδοση, ανανεώνοντας όμως το μορφοπλαστικό της λεξιλόγιο, και είναι είτε ανεικονικά είτε παραπέμπουν σε οργανικά στοιχεία. Στην πολύχρονη καλλιτεχνική της πορεία δημιούργησε εκατοντάδες κεραμικά αντικείμενα-φόρμες, δουλεύοντας πάνω σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές της κεραμικής, προεκτείνοντας την έρευνα στο χειροποίητο καλλιτεχνικό αντικείμενο και δίνοντας νέα πνοή στην καλλιτεχνική κεραμική της Ελλάδας. Βεβαίως, είναι σημαντικό να πούμε ότι η συμβολή της στον εμπλουτισμό και τη δημιουργική ανανέωση των εφαρμοσμένων τεχνών είχε διεθνή χαρακτήρα.
Ερεύνησε τα όρια και την έννοια της κεραμικής τέχνης και του χειροποίητου καλλιτεχνικού αντικειμένου και κατόρθωσε να υπερβεί τη διάκριση αφενός μεταξύ του τι θεωρούνταν «υψηλή» και τι «ελάσσονα» τέχνη και αφετέρου μεταξύ χρηστικού και μη χρηστικού αντικειμένου. Υπό τη δική της διεύθυνση, άλλωστε, το Μορφολογικό Κέντρο Αθηνών - adc αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πυρήνα δημιουργίας, προβολής και προώθησης έργων, αναδεικνύοντας χειροποίητα καλλιτεχνικά αντικείμενα.
Υπήρξε σύντροφος του εμπνευσμένου πολεοδόμου-μηχανικού Νίκου Παπαδάκη (ιδρυτή της αίθουσας τέχνης «Πολυπλάνο», του περιοδικού «Σήμα» αλλά και μιας από τις πρώτες σχολές σχεδίου και διακόσμησης στην Ελλάδα, του Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών), ένας άνθρωπος που άφησε τη σφραγίδα του στην εικαστική σκηνή της Μεταπολίτευσης.
Info:
Ελένη Βερναδάκη 1095°C
12/10/2016
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο Οδού Πειραιώς
20:00
Είσοδος ελεύθερη