H Δάφνη Χριστοφόρου είναι εικονογράφος και τα έργα της έχουν καλλιτέχνικη αξία. Μεγάλωσε στην Κύπρο και σπούδασε στο Λονδίνο, μόλις αποφοίτησε από το Royal College of Art, αφού κέρδισε το βραβείο V&A Student Illustrator of the Year 2015 και δύο Adobe Achievement Awards. Με έμπνευση από την αρχαία παραδοσιακή τέχνη της Ινδίας δημιουργεί έργα πλούσια σε εικόνες με έντονο το στοιχείο της ιστορικότητας χωρίς όμως να χάνεται η απλότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί τα φιλοσοφικά νοήματα και το πνευματικό περιεχόμενο που τις δίνουν τα έργα της Ανατολής και τα συνδυάζει τέλεια με την ματιά της για τον σύγχρονο κόσμο. Το βιογραφικό της είναι ήδη πολύ πλούσιο σε συνεργασίες και αναθέσεις από την Telegraph, το γερμανικό περιοδικό Focus Spezial κ.α. Τώρα διατηρεί το στούντιο της στην Κύπρο και δουλεύει πάνω στα νέα της πρότζεκτ. «Φτιάχνω κάποια κεραμικά έργα και ετοιμάζω κάποια σχέδια για να τυπωθούν σε υφάσματα. Θέλω να επικεντρωθώ σε καινούργιες τεχνικές και επιφάνειες γιατί βαρέθηκα λίγο το χαρτί», λέει η Δάφνη.
Το βραβείο V&A Student Illustrator of the Year 2015 ήταν μεγάλη έκπληξη και της έχει δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Τα V&A Illustration Awards διοργανώνονται κάθε χρόνο και βραβεύουν τις καλύτερες πρωτότυπες εικονογραφήσεις της χρονιάς, που έχουν εκδοθεί σε βιβλία, εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικά. «Δεν το περίμενα γιατί ήξερα ότι το επίπεδο των υπόλοιπων συμμετοχών ήταν πολύ ψηλό. Κατά κάποιο τρόπο προσθέτει αξία στην δουλειά μου ειδικά όταν την βλέπουν Art Directors και αγοραστές τέχνης».
Η παλιά παραδοσιακή Ανατολίτικη τέχνη είναι κάτι που ενθουσιάζει την Δάφνη και προέκυψε μέσα από τις πολλές ώρες που περάσε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και σε μουσεία. «Πολλές Βουδιστικές εικόνες περιέχουν ιστορίες και ηθικά διδάγματα που παρουσιάζονται με διαγραμμάτα. Ένα στοιχείο που μου αρέσει είναι τα αφελή στοιχεία και η προοπτική αυτής της τέχνης. Οι συμβολισμοί τους και η σχέση τους με την φιλοσοφία και την πνευματικότητα μου δίνουν έμπνευση για να δημιουργήσω».
«Κάθε νέο έργο αρχίζει με διαφορετικό τρόπο οπότε δεν έχω κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα. Παίρνω στοιχεία και ιδέες από τα βιβλία που διαβάζω. Άλλες φορές από την καθημερινή ζωή ή από κάτι που είδα στο ίντερνετ. Σχεδόν πάντα όμως χρησιμοποιώ στοιχεία Ανατολίτικης τέχνης σε συνδυασμό με σύγχρονες εικόνες».
Θυμάμαι όταν ήμουν οχτώ χρονών που αντέγραψα ένα σχέδιο Παλαιολιθικού πολιτισμού από ένα βιβλίο του αδερφού μου για το μάθημα της Ιστορίας. Η δασκάλα μου το παρουσίασε σαν σπουδαίο παράδειγμα ζωγραφικής σε όλη την τάξη και ένιωσα ενοχές. Τους είχα ξεγέλασει όλους. Παρόλο που το αντέγραψα η αναγνώριση μού έδωσε την ώθηση για να συνεχίσω να ζωγραφίζω.
Η Δάφνη μεγάλωσε ανάμεσα σε υλικά ζωγραφικής, η μητέρα της είναι και αυτή εικονογράφος. «Θυμάμαι όταν ήμουν οχτώ χρονών που αντέγραψα ένα σχέδιο Παλαιολιθικού πολιτισμού από ένα βιβλίο του αδερφού μου για το μάθημα της Ιστορίας. Η δασκάλα μου το παρουσίασε σαν σπουδαίο παράδειγμα ζωγραφικής σε όλη την τάξη και ένιωσα ενοχές. Τους είχα ξεγέλασει όλους. Παρόλο που το αντέγραψα η αναγνώριση μού έδωσε την ώθηση για να συνεχίσω να ζωγραφίζω. Για μένα το επάγγελμα του εικονογράφου ήταν η πιο εύκολη επιλογή. Είναι κάτι που απλά κάνω, μου βγαίνει φυσικά».
«Η αγαπημένη μου η εικονογράφηση είναι από το βιβλίο «Speculative Drawing». Το βιβλίο είναι ακαδημαϊκό γεμάτο με ιδέες και έννοιες που είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Με την βοήθεια των απίστευτων διαγραμμάτων του Andreas Töpfer γίνονται πιο προσιτά σε όλους τους ανθρώπους που δεν είναι ακαδημαϊκοί. Όταν δυσκολεύομαι να σκεφτώ νέες ιδέες απλά ανοίγω αυτό το πολύ ωραία δεμένο και επιμελημένο βιβλίο και ξεκινάω την δουλειά».
«Ένας από τους αγαπημένους μου εικονογράφους είναι ο Brecht Evens. Μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί χρησιμοποιεί μελάνια και νερομπογιές με ένα ξεχωριστό τρόπο και αποφεύγει τη χρήση περιγράμματος. Τα χρώματα είναι λαμπερά, κάποτε έντονα και κάποτε διαφανή. Γενικά η δουλειά του είναι πολύ μοναδική και προσωπική».
σχόλια