NAR - "I'm not here to entertain you"

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
0
NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

 Εγκαινιάζεται απόψε στην Gallery Sarri12 η πρώτη ατομική έκθεση του NAR, ενός από τους πιο ξεχωριστούς street artists της χώρας.

Νωρίτερα την φετινή χρονιά είχαμε γνωρίσει καλύτερα, εδώ στο LIFO.gr, τη δουλειά του Ιάκωβου μέσα από ένα ένα ενδελεχές αφιέρωμα στη ζωή και το έργό του από το 1996 - οπότε και άρχισε να ασχολείται με το γκραφίτι και την τέχνη του δρόμου, σε ηλικία 13 ετών- μέχρι και σήμερα.

Γλυπτά φτιαγμένα από άδεια σπρέι, παλιά φύλα ντουλαπιών -που πάνω τους ο καλλιτέχνης γράφει με καρφιά, κλωστές και κομμάτια από φλοκάτη λέξεις όπως "ψέμα", "rainbow", "touch" κλπ- ζωγραφικοί πίνακες, καθώς και φωτογραφίες έργων που έχει κάνει δρόμο στο παρελθόν."

Με περισσότερα από είκοσι έργα που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του στη Αθήνα, ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης ξεδιπλώνει για πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών το ιδιαίτερό του ύφος χρησιμοποιώντας εξ' ολοκλήρου, για ακόμα μία φορά, "άχρηστα" υλικά που βρίσκει πεταμένα στον δρόμο, και "παίζοντας" με τις λέξεις.

"Μαζούτ, κουμπιά, παλιά παιχνίδια, κομμάτια από μοκέτες, και βινετοκασέτες αντιμετωπίζονται από τον NAR με λεπτότητα και μετά από συνεχείς πειραματισμούς μεταμορφώνονται σε γλυπτα και επιτοίχια έργα. Μ' αυτόν τον τρόπο η ασημαντότητά τους αλλοιώνεται σε βαθμό που να μπορούν να προσεγγίσουν την έννοια του πολύτιμου", εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης (επίσης καλλιτέχνης) Αντωνάκης Χριστοδούλου.

Λίγες ώρες πριν τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "I'M NOT HERE TO ENTERTAIN YOU" οι συντελεστές και ο ίδιος ο καλλιτέχνης μας "ξεναγούν" σε ένα μικρό τμήμα της, και μιλούν στο LIFO.gr

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
“Πριν ξεκινήσω να φτιάχνω οτιδήποτε έπρεπε να βρω τα υλικά. Έτσι, για καμιά βδομάδα γυρνούσα στους δρόμους κι εκεί μου ήρθαν και οι περισσότερες ιδέες, όπως το RAINBOW.” - NARφωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

"Στην πρώτη του ατομική αυτή έκθεση ο καλλιτέχνης μεταφέρει στο χώρο της Σαρρή -με πολλά διαφορετικά μέσα και ιδιαίτερα έξυπνη διαχείριση αυτών- τη μέχρι τώρα δεκαοκτάχρονη πορεία της δουλειάς του στο δρόμο.
Η έκθεση αποτελείται από εικοσιτρία νέα έργα αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους όσον αφορά τα υλικά (τα περισσότερα από τα οποία συλλέγονται από τον δρόμο δίνοντας μια επιπλέον προσέγγιση στην έννοια της τέχνης του δρόμου), αλλά με ιδιαίτερη συνοχή όσον αφορά τη θεματική:

Γλυπτά φτιαγμένα από άδεια σπρέι, παλιά φύλα ντουλαπιών -που πάνω τους ο καλλιτέχνης γράφει με καρφιά, κλωστές και κομμάτια από φλοκάτη λέξεις όπως "ψέμα", "rainbow", "touch" κλπ- ζωγραφικοί πίνακες, καθώς και φωτογραφίες έργων που έχει κάνει δρόμο στο παρελθόν."

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO
NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
“Η ιδέα για ένα έργο έρχεται αυθόρμητα, αλλά τις περισσότερες φορές έχει άμεση σχέση με το υλικό που βρίσκω κάθε φορά. Το “Touch” είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να σου κάνει αίσθηση αν το αγγίξεις.” -NAR φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO


"Ο Nar είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση street artist.

O πειραματισμός πάνω στα υλικά που τον χαρκατηρίζει είναι ανεξάντλητος, και το σπρέι -που είναι το κύριο υλικό των street artists- δεν έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, ή καλύτερα έχει παραπάνω από έναν.

Κατά τη γνώμη μου είναι ίσως η μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που δραστηριοποιείται στο δρόμο και που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως γλύπτης."

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO
NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
“Κάποιος που θα έρθει στην έκθεση θα δει στα έργα ένα μέρος του εαυτού μου” -NARφωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

Τέλος, ο λόγος στον ίδιο τον καλλιτέχνη

Ποιες είναι οι διαφορές του να δημιουργείς στον δρόμο, και να δημιουργείς για μία γκαλερί;
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι ο εσωτερικός χώρος σε περιορίζει. Συνήθως όταν φτιάχνω κάτι το κάνω για να δέσει με το γύρω περιβάλλον. Σε μία έκθεση όλο αυτό αλλάζει, μιας που πρέπει πάντα να σκέφτεσαι το μέγεθος ενός έργου, αν μπορεί να μεταφερθεί, τη διάρκεια του στον χρόνο, κτλ.. Είναι εντελώς διαφορετικός τρόπος δουλειάς.

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
Σπρέι σκαλισμένο στο χέριφωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

Διαφορές μεταξύ Θεσσαλονίκης κι Αθήνας όσον αφορά την street art σκηνή;
Για μένα οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πόλεις είναι τεράστιες. Στην Αθήνα τα πράγματα "κινούνται", ενώ στην Θεσσαλονίκη η street art σκηνή είναι σαν να μην υπάρχει. Στην Αθήνα περισσότερα από είκοσι άτομα ασχολούνται συστηματικά, είτε φαίνονται είτε όχι. Πίσω στην Θεσσαλονίκη είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εδώ γίνονται και εκθέσεις συχνά και υπάρχει κίνηση. Δυστυχώς, ο χρόνος στην Θεσσαλονίκη έχει εδώ και καιρό σταματήσει κι αυτό δεν οφείλεται και τόσο πολύ στην οικονομική κατάσταση και κρίση που διανύουμε. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει κάτι. Ο κόσμος έχει μάλλον άλλα θέματα για να ασχοληθεί.

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO
NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

Επόμενα σχέδια;
To φεστιβάλ street art στην Αγία Νάπα, στην Κύπρο αρχές του Νοέμβρη. Θα πάμε από εδώ εγώ, ο Cacao Rocks, ο Ser και η Simoni, ενώ θα έχει και συμμετοχές από καλλιτέχνες της υπόλοιπης Ευρώπης.

_____________________________________

NAR - "I'M NOT HERE TO ENTERTAIN YOU"

Πού: Gallery@Sarri12, Οδός Σαρρή12, Ψυρρή

Πότε: Εγκαίνια Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, 20:00 με 23:00

Διάρκεια: 9 Οκτωβρίου - 9 Νοεμβρίου

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ