O Δημήτρης Καρλαφτόπουλος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα, και το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ ως ζωγράφος – υπό την διδασκαλία του Βαγγέλη Δημητρέα, και ως χαράκτης –υπό την διδασκαλία του Ξενή Σαχίνη.
Ήδη από το 1998 διδάσκει Χαρακτική στο "Κέντρο Χαρακτικής" του Δήμου Νεάπολης στην Θεσσαλονίκη, και έχει μέρος της εικαστικής επένδυσης του περιοδικού "Intellectum".
Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από πενήντα εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Ρώμη, Φλωρεντία, Ελβετία, Πολωνία, Σερβία, κ.α..) Το 2002 τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στο Καλλιτεχνικό Συμπόσιο της Οχρίδας (Π.Γ.Δ.Μ.)
Πότε κατάλαβες ότι θα γινόσουν καλλιτέχνης;
Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που το συνειδητοποίησα, ήξερα όμως ανέκαθεν ότι η τέχνη θα με συνόδευε σε όλη μου τη ζωή σαν κάτι που πρώτα απ' όλα με έκανε και με κάνει να νιώθω εγώ όμορφα.
Πώς θα χαρακτήριζες ο ίδιος αυτό που κάνεις;
Πολύ απλά, θα έλεγα πως διηγούμαι ιστορίες και βάζω τον θεατή να μαντέψει την δική μου ιστορία ή να κατασκευάσει την δική του εκδοχή. Έχω μια λατρεία στην χαρακτική και περισσότερο στην τεχνική του λινολεουμ. Προσπαθώ να δημιουργώ με όλα τα υλικά που και τα εργαλεία που έχω στην διάθεσή μου αλλά η χαρακτική με έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια.
Από πού αντλείς έμπνευση;
Είμαι λάτρης της εικόνας και της διήγησης. Λάτρης των εικονογραφημένων βιβλίων και των κόμιξ. Νομίζω πως η ανάγκη μου να δημιουργήσω πράγματα που θα είχαν την ίδια αμεσότητα, με έκαναν να λειτουργήσω πάνω στα έργα μου με τον τρόπο που το κάνω.
Στην ουσία , πρόκειται για μικρές ιστορίες που έχω στο μυαλό μου, ιστορίες που είτε έχω ζήσει, είτε τις έχω φανταστεί . Η έμπνευση γι' αυτές τις ιστορίες προέρχεται από απλά ή πιο σύνθετα πράγματα που συμβαίνουν γύρα μας και συνήθως δεν τους δίνουμε την κατάλληλη σημασία.
Έπειτα όλο αυτό το συνθέτω σε μία μόνο εικόνα. Μια ιδέα του τι συμβαίνει σε κάθε έργο την δίνει και ο τίτλος του. Κι εκεί ακριβώς ξεκινάει το παιχνίδι με τον θεατή.
Δεν πειραματίστηκες ποτέ με το χρώμα;
Η δυναμική του σχεδίου που στηρίζεται σε μονόχρωμες εντάσεις γραμμάτων και φορμών με γοητεύουν περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι..σνομπάρω τα χρώματα. Παίζω και με το χρώμα πού και πού. Μπορείς να πεις ότι προς το παρόν είμαι θαυμαστής της δυναμικής του ασπρόμαυρου.
Κάποιος μπορεί να χαρακτήριζε τα έργα σου "σκοτεινά". Πιστεύεις ότι ισχύει;
Δεν αδικώ όσους βλέπουν κάτι σκοτεινό στα έργα μου. Η αλήθεια είναι πως με μια πρώτη ματιά αυτό συμβαίνει. Η ανάγνωσή τους με μια μικρή βοήθεια από μένα όμως αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο για τα περισσότερα απ' αυτά. Εννιά στις δέκα φορές η 'ιστορία' είναι αστεία ή ειρωνική. Είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι της έκπληξης.
Στα περισσότερα έργα σου υπάρχει η παρουσία μιας ευμεγέθης συνήθως ανθρώπινης φιγούρας. Πρόκειται για κάποιου είδους συμβολισμό;
Είναι μέρος του παραμυθόκοσμούμου. Στοιχεία της σύνθεσης που απλά με βοηθούν να διηγηθώ. Στην περίπτωση μου οι γίγαντες είναι ξεκάθαρα ...γίγαντες. Υπάρχουν εκεί για κάποιο λόγο, ή και όχι. Ανάλογα την ιστορία..
Πώς είναι η εμπειρία του να διδάσκεις την χαρακτική;
Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να έχεις σπουδάσει κάτι που αγαπάς και να μπορείς να το μεταδώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Αυτό τα λέει όλα.
Γιατί ξεχωρίζει, για σένα, η χαρακτική από τις υπόλοιπες μορφές χαρακτικής τέχνης;
Αυτό που μου έδωσε εμένα προσωπικά η χαρακτική είναι αυτή η γλυκιά πάλη με τα υλικά της, καθώς και η δυνατότητα που δίνει στον δημιουργό να μην αποχωρίζεται το έργο του!
Είναι τα πράγματα καλύτερα για έναν καλλιτέχνη στην Ελλάδα τώρα; Χειρότερα;
Παντού και πάντα υπάρχει χώρος για τέχνη. Χρειάζονται όμως και οι σωστοί άνθρωποι για να την προωθούν . Είμαστε λίγο πίσω σε αυτόν τον τομέα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες για να διορθωθεί κάπως η κατάσταση.
Μικρά φεστιβάλ και εκθέσεις πραγματοποιούνται συνεχώς με πολύ κόπο από τους διοργανωτές τους. Τουλάχιστον, κάποιοι προσπαθούν. Νομίζω πως ο κόσμος "εκπαιδεύεται" όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, κι αυτό πρόκειται να αποφέρει καρπούς στο μέλλον.
Υπεραισιοδοξία; Ίσως!
σχόλια