Τον επαναπατρισμό μίας μαρμάρινης ενεπίγραφης επιτύμβιας στήλης αττικού εργαστηρίου, που είχε εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη αρχαιότητα επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η στήλη είχε προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί τον Ιούνιο από τον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο. Λίγο πριν τη δημοπρασία, την εντόπισε ο δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος και ερευνητής διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος ειδοποίησε τη Scotland Yard, την Interpol και τις ελληνικές αστυνομικές αρχές.
Το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει πως «μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες από τις διωκτικές Αρχές και σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκησή της. Η στήλη παραδόθηκε τελικά από τον οίκο δημοπρασιών στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, προκειμένου να επιστραφεί στην Ελλάδα».
Πρόκειται για ένα τυπικό παράδειγμα μαρμάρινης αττικής στήλης Κλασικών χρόνων με ανθεμωτή επίστεψη. Στον κορμό της, αποδίδονται ανάγλυφα δύο ρόδακες και κάτω από αυτούς διακρίνεται αρχή ονόματος, πιθανόν του νεκρού: ΕΣΤΙ[ΑΙΟΣ].
Η στήλη χρονολογείται περί το 340 π.Χ. και προέρχεται αναμφίβολα από κάποιο αρχαίο νεκροταφείο της Αττικής, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί αποκλειστικότητα των αττικών εργαστηρίων γλυπτικής.
«Στην επιστροφή της στήλης συνέβαλε ουσιαστικά η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, η οποία συνέδραμε εξαρχής με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες της επιστροφής της στήλης. Μετά τον επαναπατρισμό της η στήλη παραδόθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Τον Ιούνιο έγινε γνωστό πως ο κ. Τσιρογιάννης ταύτισε τη μαρμάρινη ταφική στήλη από την Αττική, στο αρχείο του διαβόητου ιταλού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα, που είχε κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές το 2001 και στο οποίο έχει πρόσβαση.
Όπως είχε επισημάνει ο ίδιος, από τα έγγραφα του κατασχεμένου αρχείου προκύπτει ότι η στήλη φέρεται να βρισκόταν στην κατοχή του Μπεκίνα από το 1977 έως το 1990, όταν φαίνεται να πωλήθηκε στον συλλέκτη Τζορτζ Ορτίζ. Τόνιζε μάλιστα πως ούτε ο Μπεκίνα, ούτε ο Ορτίζ δεν αναφέρονταν στο ιστορικό προέλευσης που παρουσίαζε ο Sotheby's πριν τη δημοπρασία, οπότε «το ιστορικό είναι αναληθές, με τον έναν ή άλλον τρόπο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, ο διακινητής, ο οποίος έδωσε στον Μπεκίνα τη συγκεκριμένη αρχαιότητα, είναι γνωστό ότι είχε εμπλακεί στην απόκτηση πολυάριθμων παράνομων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στο παρελθόν.