Η Μόνα Λίζα, το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που τα τελευταία 500 χρόνια δεν έχει φύγει ποτέ από το Παρίσι, μπορεί να βγει σε μία σπάνια περιοδεία στη Γαλλία, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Φρανσουάζ Νισέν.
Η Νισέν σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, είπε ότι «σκέφτεται πολύ σοβαρά» μία τέτοια κίνηση, ως μέρος μίας περιοδεύουσας έκθεσης των διασημότερων έργων τέχνης της Γαλλίας.
«Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο του μουσείου του Λούβρου και θα ξανασυζητήσω το θέμα» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει το λόγο που τέτοια έργα τέχνης πρέπει να παραμένουν σε έναν μόνο χώρο.
«Προτεραιότητά μου είναι να καταπολεμήσω τον πολιτιστικό διαχωρισμό και ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας για μετακίνησή τέτοιων έργων τέχνης είναι ένας βασικός τρόπος για να γίνει αυτό».
Ο πίνακας της Μόνα Λίζα, της οποίας το αινιγματικό χαμόγελο προσελκύει εκατομμύρια κόσμου στο Λούβρο όπου εκτίθεται κάθε χρόνο, σπάνια έχει εγκαταλείψει τους τοίχους του μουσείου.
Οι αρμόδιοι εκφράζουν ανησυχίες για την ευαισθησία και την ασφάλεια του πίνακα, ο οποίος είχε κλαπεί από το Λούβρο το 1911, για να βρεθεί μόλις δύο χρόνια αργότερα στη Φλωρεντία.
Η Νισέν απέρριψε ανησυχίες για τη συντήρηση του πίνακα, επικαλούμενη την προσφορά του Μακρόν να δανείσει την ευαίσθητη «ταπισερί» της Μπαγιέ, ηλικίας περίπου 1.000 ετών, στη Βρετανία το 2022, κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του μουσείου που την φιλοξενεί.
Ο δήμαρχος της πόλης της βόρειας Γαλλίας, Λανς, εκδήλωσε ήδη το ενδιαφέρον του να φιλοξενήσει τον πίνακα, ο οποίος τελευταία φορά που εγκατέλειψε το Λούβρο ήταν για εκθέσεις στο Τόκιο και στη Μόσχα το 1974.
Πριν από αυτό, είχε εκτεθεί στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη το 1963, ενώ η μοναδική άλλη φορά που απομακρύνθηκε από το μουσείο του Λούβρου, ήταν για λόγους ασφάλειας κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.
Το 2013, το μουσείο απέρριψε αίτημα δανείου της Μόνα Λίζα από την πόλη της Φλωρεντίας, όπου πιστεύεται ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δημιούργησε το έργο.
Το αίτημα λέγεται ότι ξύπνησε κακές μνήμες στους Γάλλους αξιωματούχους, δεδομένου του γεγονότος ότι είχε κλαπεί από Ιταλό.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια