Η Λεϊλά Σλιμανί νικήτρια του γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου Goncourt

Η Λεϊλά Σλιμανί νικήτρια του γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου Goncourt Facebook Twitter
H Λεϊλά Σλιμανί με το δεύτερο βιβλίο της μπαίνει στη λίστα των ελάχιστων γυναικών που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Goncourt.
0

H 35χρονη μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Λεϊλά Σλιμανί, με ρίζες από την Γαλλία και το Μαρόκο, είναι η νικήτρια του βραβείου Goncourt, το σημαντικότερο στην γαλλόφωνη λογοτεχνία, για το μυθιστόρημά της "Chanson douce" (Γλυκό Τραγούδι). 

Στο βραβευμένο μυθιστόρημα η συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα μιας παιδοκτονίας και διηγείται την δολοφονία δύο μικρών παιδιών από την γκουβερνάντα τους. Το βιβλίο, που μπορεί να διαβαστεί και ως θρίλερ, είναι ένα αμείλικτο αφήγημα για τις σχέσεις κυριαρχίας και την κοινωνική αθλιότητα. Παρόλο που η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στην Γαλλία, θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθεί και στην πραγματικότητα του Μαρόκο, όπως δήλωσε η ίδια σε μια πρόσφατη συνέντευξη της. 

Η Λεϊλά Σλιμανί νικήτρια του γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου Goncourt Facebook Twitter
Το βραβευμένο μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία μιας παιδοκτονίας και ρίχνει φως στην κοινωνική αθλιότητα.

Η βράβευση της από τη Γαλλία έρχεται δεύτερη αφού και το Μαρόκο, το άλλο μισό της καταγωγής της, την είχε βραβεύσει το 2015 με το λογοτεχνικό βραβείο "Prix La Mamounia" για το βιβλίο της "In the Garden of the Ogre", στο οποίο η ηρωίδα ήταν εθισμένη στο σεξ. Βέβαια, κανένα από τα μυθιστορήματα της δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα αγγλικά. 

Με το δεύτερο βιβλίο της, η Λεϊλά Σλιμανί μπαίνει στη λίστα των ελάχιστων γυναικών που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Goncourt, αφού τα τελευταία 20 χρόνια, το λογοτεχνικό βραβείο έχει δοθεί μόλις σε τέσσερις γυναίκες. Για την ιστορία, το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου στον συγγραφέα του "καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς". Η πρώτη απονομή του εν λόγω βραβείου έγινε από την Ακαδημία στις 21 Δεκεμβρίου 1903. Το χρηματικό ποσό που συνοδεύει τη βράβευση, αρχικά ανερχόταν σε 50 γαλλικά φράγκα, ποσό του οποίου η αξία υποτιμήθηκε σταδιακά και κατέληξε σήμερα στο συμβολικό ύψος των 10 ευρώ.

Παράλληλα, το βραβείο Renaudot δόθηκε στην 57χρονη Γαλλίδα μυθιστοριογράφο και δραματουργό Γιασμινά Ρεζά, για το "Babylone", που αναφέρεται στην ιστορία ενός άνδρα ο οποίος στραγγαλίζει τη γυναίκα του πάνω σε μια παρεξήγηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ