Για να τιμήσουν την εκατοστή επέτειο γενεθλίων του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ διοργανώνουν έναν μαραθώνιο ανάγνωσης του μυθιστορήματός «Φαρενάιτ 451».
Στις 22 Αυγούστου, οι ηθοποιοί Ουίλιαμ Σάτνερ και Ρέιτσελ Μπλουμ, συγγραφείς όπως ο Νιλ Γκάιμαν και δεκάδες άλλοι διάσημοι θα διαβάσουν αποσπάσματα της νουβέλας - ορόσημο του 1953, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο λογοκρισίας της σκέψης και της γνώσης.
«Αυτά τα αποσπάσματα και ορισμένα από διάσημους συμμετέχοντες θα μονταριστούν σε ένα συνεχές διάβασμα του βιβλίου, με αποτέλεσμα μια τετράωρη ψυχαγωγία - τροφή για σκέψη. Κάποιοι θα διαβάσουν από το σπίτι τους, άλλοι από τη γενέτειρά τους» αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές του Read-a-Thon που θα κάνει πρεμιέρα στο https://raybradburyreadathon.com, στις 22 Αυγούστου, στις 4:30μμ (EST).
Το έργο θα είναι διαθέσιμο στον συγκεκριμένο σύνδεσμο έως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Η νουβέλα «Φαρενάιτ 451» επελέγη, μεταξύ άλλων, και λόγω της ιδιαίτερης αφοσίωσης και αγάπης του Ρέι Μπράντμπερι για τις βιβλιοθήκες. «Όλη μου η εκπαίδευση ήταν στις βιβλιοθήκες. Οι βιβλιοθήκες ήταν στο κέντρο της ζωής μου, εντελώς» είχε δηλώσει. «Μιας και δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάω σε κολέγιο, από 18 χρονών πήγαινα στη βιβλιοθήκη τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και αποφοίτησα από τη βιβλιοθήκη σε ηλικία 28 χρονών» θυμόταν σε παλιότερη συνέντευξή του.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Ρέι Μπράντμπερι τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ αλλά και με το National Medal of Arts. Πέθανε το 2012 σε ηλικία 91 ετών.
Ορισμένα αποσπάσματα θα διαβαστούν από το κτήριο της βιβλιοθήκης Carnegie Library στο Ουόκεγκαν του Ιλινόις, στην παλιά γειτονιά του Μπράντμπερι.
Το "Φαρενάιτ 451" είναι ένα από τα βιβλία που δανείζονται περισσότερο τα μέλη των βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ, όπως λένε οι διοργανωτές του μαραθωνίου για τη δυστοπική νουβέλα με θέμα το κόστος της απάθειας και τη δύναμη της περιέργειας. «Οι επισκέπτες του Read-a-Thon θα ανακαλύψουν αυτή τη λυτρωτική νουβέλα που σήμερα παραμένει όσο δυνατή ήταν και τότε που γράφτηκε».
Το βιβλίο είχε μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη το 1966 από τον Φρανσουά Τριφό, με την Τζούλι Κρίστι και τον Όσκαρ Βέρνερ, ενώ το 2018 το HBO ανέλαβε μια νέα παραγωγή και προσέγγιση με τον Ραμίν Μπαχράνι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια