Το φεστιβάλ Milano incontra la Grecia ανοίγει την αυλαία του για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Μιλάνο. Με συμμετοχή όλων των παραστατικών τεχνών, διαλέξεις, εκθέσεις και σεμινάρια αποτελεί πλέον σταθερό σημείο αναφοράς για το Μιλανέζικο κοινό.
«Πρωτοξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια με την πεποίθηση, πως ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός έχει πολύτιμο καλλιτεχνικό δυναμικό. Δυστυχώς όμως αυτό, με την εξαίρεση μεμονωμένων προσπαθειών, σπάνια αναδεικνύεται στο εξωτερικό και η εικόνα της Ελλάδας παγιδεύεται είτε μέσα σε τουριστικά στερεότυπα ή μέσα στην ίδια της την Ιστορία. Η ιδέα λοιπόν ήταν, να εγκαινιάσουμε μία ετήσια πλατφόρμα παρουσίασης της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, που θα βοηθούσε νέους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους στο Μιλάνο, στο φημισμένο Piccolo Teatro (σαν αρχικό σταθμό ενός μεγαλύτερου οράματος -ταξιδιού που αναπτύχθηκε στην πορεία).
Το φεστιβάλ άρχισε να εξελίσσεται και μαζί του και η αντίληψή μας σχετικά με τον τρόπο προβολής της σύγχρονης Ελλάδας. Καταρχήν το πρώτο μέλημά μας ήταν η δημιουργία ενός συμπαγούς και εκλεκτικού προγράμματος, που φυσικά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με χαμηλό κόστος. Παράλληλα, μία από τις πρώτες διαπιστώσεις μας (χωρίς να θεωρούμε πως ανακαλύψαμε την πυρίτιδα!) ήταν, πως έργα με την μορφή μιας συνεργασίας, συμπαραγωγής ή διάδρασης, συμπαρασύρουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους θεατές. Έτσι ξεκίνησε μια σειρά από προσπάθειες να φέρνουμε σε επαφή, μέσα από δικές μας παραγωγές, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, ελληνικούς και ιταλικούς φορείς. Τέλος η εξάπλωση του φεστιβάλ σε διάφορους χώρους μέσα στην πόλη είχε ως αποτέλεσμα πραγματικά «το Μιλάνο να συναντά την Ελλάδα».
Αυτά όλα μας οδήγησαν στην ιδέα, πως με τον ίδιο τρόπο οι Έλληνες καλλιτέχνες θα μπορούσαν να προσεγγίσουν οποιοδήποτε κοινό και όχι μόνο το ιταλικό. Έτσι λοιπόν προχωρούμε στον απώτερό μας σκοπό, η Ελλάδα να συναντήσει άμεσα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα μετακινούμενο φεστιβάλ, ένα είδος road show, που κατά την διάρκεια της χρονιάς θα προκαλεί την εξωστρέφεια της ελληνικής δημιουργίας. Εκμεταλλευόμενο την ιδέα της κινητικότητας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο θα δημιουργεί ένα πολύ-πολιτισμικό δίκτυο με κεντρικό πυρήνα την σύγχρονη ελληνική έκφραση.
Πάνω σε αυτό το σκεπτικό κινήθηκε και ο φετινός προγραμματισμός. Με βασικό θεματικό άξονα τις διασταυρώσεις, γεωγραφικές, ιστορικές, θεματικές, χρονικές, ακόμα και συναισθηματικές, ξεκινήσαμε το παιχνίδι των συνδυασμών: εξ'ού λοιπόν η συνάντηση του Carlo Michelstaedter με κείμενα του Ηράκλειτου στην 'Ερημο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, η σύζευξη της 'θετικής ενέργειας' με τον θάνατο στο προκλητικό κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α, το double bill του Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη με την τουρκική ομάδα σύγχρονου χορού Taldans, η σύμπραξη του Ιταλο-Ισραηλινού performer Moni Ovadia με τους σολίστες της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, οι 'Διασταυρώσεις-Ετεροτοπίες', στην έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης που θέτει σε μια νέα διαλεκτική σχέση, εγκαταστάσεις δύο σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών, της Λίζης Καλλιγά και του Γιώργου Χατζημιχάλη. Οι συνδυασμοί ποικίλοι και περιμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις.
Σε μία περίοδο, που οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα διασταυρώνεται με την έννοια της 'κρίσης', εμείς επιλέγουμε να την διασταυρώσουμε με ό,τι πιο ωραίο, τις τέχνες. Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος να ανεβάσουμε τις ελληνικές μετοχές στο παγκόσμιο χρηματιστήριο, και αυτό γιατί απλά πιστεύουμε στην δημιουργία ως βασικό μέσο για την διατήρηση μίας ταυτότητας, και αλίμονο αν το ξεχάσουμε!»
Το φεστιβάλ «Milano incontra la Grecia» διοργανώνεται από την εταιρεία Σatellart υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο και του Δήμου του Μιλάνου.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Μαριέλλα Κεσίσογλου, ενώ την διοικητική διεύθυνση έχει αναλάβει η Μυρτώ Ρογκάν. Την Σatellart πλαισιώνει επίσης μία καλλιτεχνική επιτροπή, συμβουλευτικού χαρακτήρα, αποτελούμενη από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου των τεχνών, όπως τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη.
milanoincontralagrecia.com/
σχόλια