8 κομμάτια που έχουν samples από τους Cocteau Twins

8 κομμάτια που έχουν samples από τους Cocteau Twins Facebook Twitter
0

Αυτό που συγκρατείς περισσότερο από την εξαιρετική νέα κυκλοφορία του Arca που έχει τίτλο Entranas, είναι φυσικά το ότι ο δαιμόνιος παραγωγός από την Βενεζουέλα έχει ξεσηκώσει την φωνή της Liz Fraser από ένα παλιό κομμάτι των Cocteau Twins. Και μπορεί να ακούγεται άκυρο μέσα σε όλο αυτόν τον κοφτερό βιομηχανικό ήχο που χαρακτηρίζει τα κομμάτια. Ο Arca ακόμη και στον θόρυβο αποδεικνύεται ότι προτιμάει την μελωδία. Το κομμάτι που δανείζεται είναι το ‘Beatrix’, ένα μεθυστικό πανέμορφο κομμάτι από το άλμπουμ τους Treasure του 1984.

Από την άλλη, όμως βγάζει απόλυτο νόημα αν σκεφτεί κανείς ότι οι ερμηνείες της Fraser άνοιξαν τον δρόμο σε απόκοσμες φωνές όπως της Bjork που ο Arca λατρεύει και που είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες της. Τα πρώτα άλμπουμ των Cocteau Twins κρύβουν μια τρομερή ομορφιά και είναι επιβλητικά όσο δεν πάει. Αυτή η υψηλή ποιότητα που βγάζουν έχει μαγέψει μια σειρά μουσικών που πάρει samples από κομμάτια τους. Δεν έχουν επηρεάσει μόνο τους φανατικούς της 4AD και τους γκοθάδες αλλά η επιδρασή τους έχει περάσει στο techno, το R&B, ακόμη και μέχρι το χιπ χοπ.  Το FACT μάζεψε 8 από αυτά και τα παρουσιάζει:

1. 

 

The Weeknd — “The Knowing” (2011)

 

Είναι γνωστή η αγάπη του Weeknd για το goth. Είχε σαμπλάρει το “Happy House”  των Siouxsie and the Banshees στο “House of Balloons’. Και γενικά ότι έκανε ο Kanye στο χιπ χοπ με το μετάλ, αντίστοιχα το έκανε ο Abel Tesfaye στο Ρ&Β με τον γοτθικό ήχο.  Το τελευταίο κομμάτι στο mixtape που κυκλοφόρησε το 2011 είχε τον τίτλο ενός από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ των  Cocteau Twins, το “Heaven or Las Vegas” και όχι μόνο αυτό αλλά σάμπλαρε και το “Cherry-Colored Funk” από το ίδιο άλμπουμ στο κομμάτι του “The Knowing”.

2. 

 The Field — “The More That I Do” (2009)

Ο Field δηλαδή ο Axel Willner πήρε ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια των Cocteau Twins, το ‘Lorelei’ και το μετέτρεψε σε έναν 8λεπτο techno ύμνο. Το κομμάτι δεν κρύβει ότι έχει πάρει την κιθαρα του Guthrie και για να το κάνει ποιο εμφανές ο Axel Willner χρησιμοποιεί τα φωνητικά της Liz Fraser σε συνεχόμενες λούπες.

3. 

Dettinger — “Blond 2” (1998) + “Oasis 3” (2000)

Πριν από τις λούπες του Field, ένας άλλος καλλιτέχνης της δισκογραφικής Kompakt άρχισε να εξερευνά την σχέση της ambient electronic με τα ατμοσφαιρικά ηχοτόπια των Cocteau Twins. Δανείστηκε από το “The Ghost Has No Home”, που βρίσκεται στο άλμπουμ που έκαναν οι Cocteau Twins σε συνεργασία με τον Harold Budd ρτο 1998, το TheMoonandtheMelodies για να φτιάξει τις λούπες του δεύτερου track από το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησε. Δύο χρόνια μετά στο δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Oasis πήρες κομμάτια από το κομμάτι των Cocteau Twins “Ooze Out and Away, Onehow”.

4. 

Martika — “Love… Thy Will Be Done” (1991)

O Prince μιλούσε συχνά για την εκτίμηση που έτρεφε προς τους Cocteau Twins. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο Rolling Stone πριν πεθάνει είχε πει ότι ακούει και του αρέσουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει «όπως οι Cocteau Twins, δεν θα έκανα ποτέ κάτι παρόμοιο», δήλωσε. Ίσως όχι αλλά πήρε από το  “Fifty-Fifty Clown” και το έχωσε κάπου στο βάθος του “Love… Thy Will Be Done” που τραγούδησε το 1991, η Martika. Αν ποτέ ανοίξει ποτέ το αρχείο του, υπάρχουν φήμες ότι οι New Power Generation ηχογράφησαν μια άλλη βερσιόν του ίδιου κομματιού όπου η λούπα είναι πιο ξεκάθαρη.

5. 

Antwon — “Lay With You” (2014)

Ο Antwon σαν παιδί δεν άκουγε και τόσο thrash και προτιμούσε σούπεργκρουπ της 4AD όπως This Mortal Coil όπου συμμετείχαν οι Fraser, o Guthrie και ο μπασίστας τους Simon Raymonde. O Antwon παραμένει φαν μέχρι και σήμερα και μάλιστα σε μια playlist που έκανε για το FACT είχε βάλει ένα σωρό κομμάτια τους. Επομένως δεν είναι περίεργο που το “Lay With You” έχει τις κιθάρες και τις καμπάνες από το “Lorelei”. Και μάλιστα τους άρεσε τόσο πολύ που ο Raymonde υπέγραψε τον Antwon στην δισκογραφική του.

6.

Orbital — “Omen” (1990)

Αρκετοί ravers γνωρίζουν την μελαγχολία που μπορεί να προκαλέσει το επόμενο πρωί από το πάρτι το “Song to the Siren” των This Mortal Coil. To 1990, έξι χρόνια μετά το ντεμπούτο των This Mortal Coil, τα αδέρφια Hartnoll των Orbital πείραξαν την φωνή της Fraser, την έκαναν λούπα και δημιούργησαν ένα εξαιρετικό techno κομμάτι. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT
Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT