8 κομμάτια που έχουν samples από τους Cocteau Twins

8 κομμάτια που έχουν samples από τους Cocteau Twins Facebook Twitter
0

Αυτό που συγκρατείς περισσότερο από την εξαιρετική νέα κυκλοφορία του Arca που έχει τίτλο Entranas, είναι φυσικά το ότι ο δαιμόνιος παραγωγός από την Βενεζουέλα έχει ξεσηκώσει την φωνή της Liz Fraser από ένα παλιό κομμάτι των Cocteau Twins. Και μπορεί να ακούγεται άκυρο μέσα σε όλο αυτόν τον κοφτερό βιομηχανικό ήχο που χαρακτηρίζει τα κομμάτια. Ο Arca ακόμη και στον θόρυβο αποδεικνύεται ότι προτιμάει την μελωδία. Το κομμάτι που δανείζεται είναι το ‘Beatrix’, ένα μεθυστικό πανέμορφο κομμάτι από το άλμπουμ τους Treasure του 1984.

Από την άλλη, όμως βγάζει απόλυτο νόημα αν σκεφτεί κανείς ότι οι ερμηνείες της Fraser άνοιξαν τον δρόμο σε απόκοσμες φωνές όπως της Bjork που ο Arca λατρεύει και που είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες της. Τα πρώτα άλμπουμ των Cocteau Twins κρύβουν μια τρομερή ομορφιά και είναι επιβλητικά όσο δεν πάει. Αυτή η υψηλή ποιότητα που βγάζουν έχει μαγέψει μια σειρά μουσικών που πάρει samples από κομμάτια τους. Δεν έχουν επηρεάσει μόνο τους φανατικούς της 4AD και τους γκοθάδες αλλά η επιδρασή τους έχει περάσει στο techno, το R&B, ακόμη και μέχρι το χιπ χοπ.  Το FACT μάζεψε 8 από αυτά και τα παρουσιάζει:

1. 

 

The Weeknd — “The Knowing” (2011)

 

Είναι γνωστή η αγάπη του Weeknd για το goth. Είχε σαμπλάρει το “Happy House”  των Siouxsie and the Banshees στο “House of Balloons’. Και γενικά ότι έκανε ο Kanye στο χιπ χοπ με το μετάλ, αντίστοιχα το έκανε ο Abel Tesfaye στο Ρ&Β με τον γοτθικό ήχο.  Το τελευταίο κομμάτι στο mixtape που κυκλοφόρησε το 2011 είχε τον τίτλο ενός από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ των  Cocteau Twins, το “Heaven or Las Vegas” και όχι μόνο αυτό αλλά σάμπλαρε και το “Cherry-Colored Funk” από το ίδιο άλμπουμ στο κομμάτι του “The Knowing”.

2. 

 The Field — “The More That I Do” (2009)

Ο Field δηλαδή ο Axel Willner πήρε ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια των Cocteau Twins, το ‘Lorelei’ και το μετέτρεψε σε έναν 8λεπτο techno ύμνο. Το κομμάτι δεν κρύβει ότι έχει πάρει την κιθαρα του Guthrie και για να το κάνει ποιο εμφανές ο Axel Willner χρησιμοποιεί τα φωνητικά της Liz Fraser σε συνεχόμενες λούπες.

3. 

Dettinger — “Blond 2” (1998) + “Oasis 3” (2000)

Πριν από τις λούπες του Field, ένας άλλος καλλιτέχνης της δισκογραφικής Kompakt άρχισε να εξερευνά την σχέση της ambient electronic με τα ατμοσφαιρικά ηχοτόπια των Cocteau Twins. Δανείστηκε από το “The Ghost Has No Home”, που βρίσκεται στο άλμπουμ που έκαναν οι Cocteau Twins σε συνεργασία με τον Harold Budd ρτο 1998, το TheMoonandtheMelodies για να φτιάξει τις λούπες του δεύτερου track από το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησε. Δύο χρόνια μετά στο δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Oasis πήρες κομμάτια από το κομμάτι των Cocteau Twins “Ooze Out and Away, Onehow”.

4. 

Martika — “Love… Thy Will Be Done” (1991)

O Prince μιλούσε συχνά για την εκτίμηση που έτρεφε προς τους Cocteau Twins. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο Rolling Stone πριν πεθάνει είχε πει ότι ακούει και του αρέσουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει «όπως οι Cocteau Twins, δεν θα έκανα ποτέ κάτι παρόμοιο», δήλωσε. Ίσως όχι αλλά πήρε από το  “Fifty-Fifty Clown” και το έχωσε κάπου στο βάθος του “Love… Thy Will Be Done” που τραγούδησε το 1991, η Martika. Αν ποτέ ανοίξει ποτέ το αρχείο του, υπάρχουν φήμες ότι οι New Power Generation ηχογράφησαν μια άλλη βερσιόν του ίδιου κομματιού όπου η λούπα είναι πιο ξεκάθαρη.

5. 

Antwon — “Lay With You” (2014)

Ο Antwon σαν παιδί δεν άκουγε και τόσο thrash και προτιμούσε σούπεργκρουπ της 4AD όπως This Mortal Coil όπου συμμετείχαν οι Fraser, o Guthrie και ο μπασίστας τους Simon Raymonde. O Antwon παραμένει φαν μέχρι και σήμερα και μάλιστα σε μια playlist που έκανε για το FACT είχε βάλει ένα σωρό κομμάτια τους. Επομένως δεν είναι περίεργο που το “Lay With You” έχει τις κιθάρες και τις καμπάνες από το “Lorelei”. Και μάλιστα τους άρεσε τόσο πολύ που ο Raymonde υπέγραψε τον Antwon στην δισκογραφική του.

6.

Orbital — “Omen” (1990)

Αρκετοί ravers γνωρίζουν την μελαγχολία που μπορεί να προκαλέσει το επόμενο πρωί από το πάρτι το “Song to the Siren” των This Mortal Coil. To 1990, έξι χρόνια μετά το ντεμπούτο των This Mortal Coil, τα αδέρφια Hartnoll των Orbital πείραξαν την φωνή της Fraser, την έκαναν λούπα και δημιούργησαν ένα εξαιρετικό techno κομμάτι. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντσέρτο του Αρανχουέθ: Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από αυτό το κοντσέρτο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από το Κοντσέρτο του Αρανχουέθ;

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του το «Κοντσέρτο του Αρανχουέθ» του Χοακίν Ροντρίγκο παραμένει η μουσική στην οποία όλοι με κάποιο τρόπο παραδινόμαστε. Η Ματούλα Κουστένη αποκρυπτογραφεί τη μελαγχολία, τη σπαρακτική μελωδία, τη δύναμη της κιθάρας και τη μοναδική του ενέργεια.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

The Review / Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσιούλης aka Cartoon Dandy συζητούν για την πορεία και τα τελευταία βήματα στη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μιας από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ της τελευταίας 15ετίας και για το πόσο relevant είναι σήμερα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
10 χρόνια μετά, ακόμη μας στοιχειώνει το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι»

Μουσική / Το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ ακόμη μας στοιχειώνει

Πέρασαν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του «Τ.Κ.Π.», που δεν ήταν απλώς ένα σημείο τομής για την εγχώρια ραπ σκηνή. Ήταν κάτι που σε άρπαζε και σε προσγείωνε με το ζόρι στην καθημερινότητα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

Μουσική / Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

«Είναι σίγουρα πιο χαλαρά στην Κυψέλη, πιο γειτονιά σε σχέση με την Ερμού»: Η νεαρή μουσικός φέρνει αναζωογονητική αύρα στα ελληνικά ροκ και ποπ δεδομένα με το ντεμπούτο άλμπουμ της και τις εμφανίσεις της στους δρόμους της Αθήνας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού ‘666’, του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Μουσική / «Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Οι εξωφρενικές ιδέες του Νταλί, τα λάγνα φωνητικά της Ειρήνης Παπά και οι διαμάχες του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν μόνο μερικά από τα επεισόδια της δημιουργίας ενός μνημειώδους άλμπουμ που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε deluxe έκδοση.
THE LIFO TEAM
«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Μουσική / Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Ο Στίλπων Νέστωρ μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους παρουσιάζουν αυτή την Πέμπτη στην Αθήνα τη νέα του δουλειά που έχει τίτλο «The Second Cloud Commission» και αποτελεί το απόγειο μιας δημιουργικής πορείας στο σύγχρονο ροκ που διανύει τέσσερις δεκαετίες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ