dEUS ξανά!

dEUS ξανά! Facebook Twitter
0
Γεια σου, Stéphane. Πώς είσαι;

Εμείς καλά είμαστε. Το θέμα είναι εσείς τι κάνετε και πώς είστε. Διάβασα στις εφημερίδες πως δεν είστε και πολύ καλά. Έχετε πολλά προβλήματα, τα μαγαζιά κλείνουν και πολλοί άνθρωποι μένουν στον δρόμο. Δεν είναι ωραίο αυτό και είναι άδικο.

Πώς είναι τα πράγματα στο Βέλγιο;

Έχουμε κι εμείς εδώ προβλήματα. Είχαμε μείνει πολύ καιρό χωρίς πρωθυπουργό, όπως ξέρεις και είναι γνωστό, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα, όσο σ’ εσάς. Το Βέλγιο είναι πιο πλούσιο, αφού οι άνθρωποι έχουν λεφτά στις τράπεζες. Οι Βέλγοι έχουν απόθεμα. Τα μαγαζιά, δηλαδή, δεν θα κλείσουν και η οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζεται από τον κόσμο. Εδώ δεν είναι τόσο άσχημα, παρόλη αυτή την περίεργη ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία.

 

Και στη μουσική, όμως, υπάρχει τέτοια κρίση.

Ναι, φυσικά υπάρχει. Δεν ξέρω από πού προέρχεται, αλλά όντως έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα και στο θέμα της μουσικής. Βλέπουμε κι εμείς στις συναυλίες που κάνουμε πως ο κόσμος δεν είναι τόσος όσο στο παρελθόν. Περιμένεις, για παράδειγμα, να έρθει ένας συγκεκριμένος αριθμός σε κάποια συναυλία κι έρχεται ο μισός. Οι promoters το ξέρουν αυτό και μας ενημερώνουν πως τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι μια γενικευμένη μορφή κρίσης. Οι άνθρωποι προσέχουν τώρα πού ξοδεύουν τα χρήματά τους και οι συναυλίες πολλές φορές είναι είδος πολυτελείας. Δεν είναι τα πράγματα όπως ήταν πριν από 10 χρόνια. Ωστόσο τα καταφέρνουμε.

Δεν πουλάει και το CD όπως πιο παλιά.

Αλήθεια είναι. Τώρα όλη η μουσική έχει περάσει στο ψηφιακό κομμάτι. Στα iTunes για παράδειγμα, αφού ο περισσότερος κόσμος, αν θέλει να βρει κάτι, το αγοράζει κατευθείαν από εκεί. Τα βινύλια που βγαίνουν και ανεβαίνουν συνεχώς απευθύνονται κυρίως σε συλλέκτες. Αυτό κάνω κι εγώ. Δεν αγοράζω CD ποτέ πλέον. Αν θέλω κάτι γρήγορα για να το παίξω στο μαγαζί μου, το αγοράζω ψηφιακά. Για το σπίτι, βέβαια, θα πάρω βινύλιο.

Τι θυμάσαι από την τελευταία σας συναυλία στην Αθήνα;

Ήταν το 2008 στο Rockwave, στην περιοδεία για το Vantage Point. Έχω πολλές αναμνήσεις, τις οποίες τις έχω κάπως μπερδεμένες στο μυαλό μου. Θυμάμαι που είχαμε πάει σ’ ένα φοβερό μαγαζί στα Εξάρχεια για φαγητό, που δεν θυμάμαι τώρα τ’ όνομά του, και μετά στο Decadence, που είναι από τα αγαπημένα μου μπαράκια. Κάθε φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα περνάμε μια βόλτα από εκεί.

           

Ας μιλήσουμε για το τελευταίο σας άλμπουμ, το «Keep you close». Ποιες είναι οι διαφορές που έχει το καινούργιο άλμπουμ από τα προηγούμενα; Νομίζω ότι είναι πιο χορευτικό.

Αλήθεια το πιστεύεις; Χαίρομαι που το ακούω. Νομίζω πως το «Keep you close» είναι πιο σκοτεινό απ’ ό,τι τα προηγούμενα. Αυτό το άλμπουμ είναι ένας συνδυασμός των ακουσμάτων και των επιρροών όλων των μελών των dEUS. Είναι το πιο συλλογικό μας άλμπουμ, αφού γράψαμε τη μουσική όλοι μαζί. Στο παρελθόν πιο πολύ με αυτό το κομμάτι ασχολιόταν ο Tom (σ.σ. Βarman, τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των dEUS). Ο καθένας μας, δηλαδή, έβαλε κάτι από τον χαρακτήρα του σε κάθε κομμάτι. Γενικά, πιστεύω πως είναι το πιο εύκολο για τ’ αυτιά του ακροατή. Αυτό μου άρεσε σε αυτήν τη δουλειά. Είναι ένας ολοκληρωμένος δίσκος που ακούγεται ολόκληρος, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις skip στα κομμάτια, αφού όλα τα τραγούδια είναι της ίδιας δυναμικής.

 

Έβαλε και ο παραγωγός Dave Botrill το χέρι του στο αποτέλεσμα.

Την τελευταία φορά που είχαμε συνεργαστεί ήταν 13 χρόνια πριν, στο «Ideal Crash». O Botrill είναι ένας μεγάλος παραγωγός, από αυτούς που κάνουν τα πράγματα με oldskool λογική, κάτι που είναι γοητευτικό. Σε ακούει και σου προτείνει πράγματα. Σου δίνει καλλιτεχνική ελευθερία για να κάνεις αυτό που θες και είναι φοβερός στις συμβουλές. Είναι ο άνθρωπος που ξέρει πώς να βάλει τα πάντα στη σωστή θέση. Είναι ένας πολύ ωραίος τύπος για να δουλεύεις μαζί του.

 

Συνεργαστήκατε όμως και με τον Greg Dulli σε δύο τραγούδια. Πώς κι έτσι;

Με τον Greg έχουμε κοινό φίλο τον Mark Lanegan. Ο Lanegan έμενε στο σπίτι μου για μερικούς μήνες πριν από πέντε χρόνια και από αυτόν γνωρίσαμε τον Greg. Eπίσης, έρχονταν και οι δύο στο μπαρ που έχω και κάναμε παρέα. Όταν γράφαμε το άλμπουμ, έτυχε να βρίσκεται στην Αμβέρσα και ήταν θέμα τύχης το ότι συνεργαστήκαμε. Του κάναμε μια πρόταση να τραγουδήσει σε δύο κομμάτια μας, ήρθε στο στούντιο, τα ηχογραφήσαμε αμέσως και αυτό ήταν.

H πρώτη περίοδος των dEUS ολοκληρώθηκε με το «Ideal Crash». Η δεύτερη με τo «Keep you close». Τι να περιμένουμε στην τρίτη περίοδο;

Είμαστε ήδη στο στούντιο και κάνουμε πρόβα πάνω σε διάφορες καινούργιες ιδέες. Σίγουρα θα βγάλουμε κι άλλα άλμπουμ, γι’αυτό να είσαι σίγουρος. Αν θ’ αλλάξει καθόλου ο ήχος μας, δεν το ξέρω. Πάντως, επηρεαζόμαστε από πολλά πράγματα και θέλουμε να βγάλουμε κι άλλα άλμπουμ ή να γράφουμε μουσική για ταινίες. Πρέπει να δούμε τι θα κάνει ο Τom (σ.σ. Βarman, που είναι και σκηνοθέτης) που κάτι έχει στα σκαριά για τον κινηματογράφο. Επίσης, δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε συναυλίες.

 

Tι περιμένεις να συναντήσεις σε αυτά τα σόου στην Ελλάδα;

Σίγουρα ένα πολύ ζεστό κοινό. Ξέρω πως οι παλιοί μας φίλοι από την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχουν παιδιά. Τους περιμένουμε και αυτούς αλλά και τη νέα γενιά. Οι σαραντάρηδες πιστεύω θα δώσουν το «παρών». Ξέρω ότι είναι δύσκολη η περίοδος, αλλά ανυπομονώ να έρθω για άλλη μια φορά στην Ελλάδα. Το κοινό στη χώρα σας πάντα είναι ενθουσιώδες με τους dEUS.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT