Δυο λόγια με τον σαξοφωνίστα James Carter

Δυο λόγια με τον σαξοφωνίστα James Carter Facebook Twitter
O James Carter θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς τζαζ σαξοφωνίστες. Φωτο: Vincent-Soyez
0

Ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς τζαζ σαξοφωνίστες επιστρέφει μετά από επτά χρόνια στην σκηνή του Half Note Jazz Club. O James Carter γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ. Από μικρός έδειξε ένα ταλέντο στο σαξόφωνο που τον έκανε να ξεχωρίσει και να κερδίσει μια υποτροφία στο Blue Lake Fine Arts Camp σε ηλικία 16 ετών.

Με ένα δυναμικό και έντονο παίξιμο ο Carter μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έπαιξε στο πλάι θρύλων της τζαζ όπως οι Hancock, B. Golson και Dee Dee Bridgewater.

Στην Αθήνα για 4 εμφανίσεις θα τον συνοδεύσουν στο όργανο Hammond ο Gerard Gibbs που εντυπωσίασε τον Carter με την ιδιαίτερη αίσθηση του ρυθμού που έχει, ενώ στα τύμπανα θα είναι ο Alex White.

Η καλύτερη συνεργασία είναι αυτή που βελτιώνει τη διάθεση του κόσμου και τον κάνει να φωνάξει, να χειροκροτήσει, να αφεθεί, να σκεφτεί και να γίνει μέρος της στιγμής και τέλος να μας καλέσει πάλι πίσω στη σκηνή για να του το ανταποδώσουμε.

— Που σας βρίσκουμε αυτήν τη στιγμή;

Θα ακουστεί περίεργο αλλά αυτήν τη στιγμή είμαι στη γενέτειρά μου, στο Ντιτρόιτ, και επιστρέφω στη Νέα Υόρκη για να ετοιμάσω την επερχόμενη ευρωπαϊκή περιοδεία μου.

— Πώς αισθάνεστε που περνάτε και από την Ελλάδα;

Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στη σπουδαία χωρά σας. Έχουν περάσει 7 χρόνια από την τελευταία μου επίσκεψη.

— Τι θυμάστε από την προηγούμενη φορά;

Θυμάμαι τους θαμώνες στο Half Note Jazz Club, την υπέροχη ατμόσφαιρα, το φαγητό που ήταν καταπληκτικό και την επίσκεψη στον Παρθενώνα, μια εμπειρία για μένα επειδή είμαι μεγάλος φαν της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας.

Δυο λόγια με τον σαξοφωνίστα James Carter Facebook Twitter
Ο άνθρωπος που τον επηρέασε περισσότερο ήταν ο -επίσης μουσικός- πατέρας του, κύριος Donald Washington. Φωτο: Vincent-Soyez

— Ποιες από τις συνεργασίες σας θεωρείτε ότι είναι οι καλύτερες και γιατί;

Η καλύτερη συνεργασία είναι αυτή που βελτιώνει τη διάθεση του κόσμου και τον κάνει να φωνάξει, να χειροκροτήσει, να αφεθεί, να σκεφτεί και να γίνει μέρος της στιγμής και τέλος να μας καλέσει πάλι πίσω στη σκηνή για να του το ανταποδώσουμε.

— Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή πρόσωπο που σας επηρέασε ως μουσικό;

Για πάντα θα είναι ο μουσικός μου πατέρας, ο κύριος Donald Washington. Αν δεν υπήρχε στη ζωή μου, δεν θα ήμουν καν μουσικός σε αυτή τη γη.

— Πώς είναι η ζωή στο Ντιτρόιτ;

Ζω την ιστορία δύο πόλεων από τα '90s, της Νέας Υόρκης και του Ντιτρόιτ. Το Ντιτρόιτ θα είναι πάντα η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ό,τι και να γίνει. Τα πράγματα έχουν καλυτερεύσει γύρω από τα τουριστικά σημεία αλλά, ας μη γελιόμαστε, για να καλυτερεύσει η κατάσταση, πρέπει να αλλάξει όλη η υποδομή, ιδιαίτερα τα σχολεία, τα προγράμματα επαγγελματικής και τεχνικής κατάρτισης και φυσικά οι τέχνες.

 

Ο James Carter σε live στη Μόσχα

— Ποιο είναι το πιο ωφέλιμο πράγμα από την ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Το να μπορείς να χρησιμοποιείς τα ταλέντα που σου έδωσε ο θεός για να ενώσεις όλο το σύμπαν και να κάνεις όλο και περισσότερο κόσμο να ενδιαφερθεί για την τέχνη του να είσαι άνθρωπος και να έρθει κοντά μέσα από τον ρυθμό του swing και του φανκ.

— Γιατί διαλέξατε το σαξόφωνο ως το βασικό σας όργανο;

Το σαξόφωνο με διάλεξε. Από την πρώτη στιγμή που το άκουσα μαγεύτηκα και μετά όταν το είδα απλά μου έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

— Πώς βλέπετε τη σύγχρονη τζαζ σκηνή;

Η σκηνή πάντοτε ανθίζει και αλλάζει αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Info

9-12/11

Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17

Είσοδος: 20-30 ευρώ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT