«Tο Ελληνικό κοινό ήταν ένα από τα πρώτα που μας αγάπησε»

«Tο Ελληνικό κοινό ήταν ένα από τα πρώτα που μας αγάπησε» Facebook Twitter
0

Επιστρέφετε για τρεις εμφανίσεις μπροστά στο ελληνικό κοινό που σας έχει αποδεδειγμένα δείξει την αγάπη του. Αισθάνεστε κάποιου είδους δέσιμο μαζί του;

Εννοείται ότι υπάρχει ξεχωριστό δέσιμο! Το ελληνικό κοινό ήταν ένα από τα πρώτα που μας αγάπησε εκτός Γαλλίας. Είναι πάντα χαρά μας να επιστρέφουμε στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα. Επίσης προσωπικά έχω ελληνικές ρίζες κι έτσι έχω επιπλέον λόγους να χαίρομαι όποτε επιστρέφουμε και εμφανιζόμαστε στην Ελλάδα.

Στις αποσκευές σας θα έχετε το νέο σας άλμπουμ με τίτλο "Paradise" το οποίο για πολλούς φαν και κριτικούς θεωρείται ο πιο ολοκληρωμένος της μέχρι τώρα δισκογραφικής σας πορείας. Στο Gagarin θα ακούσουμε τραγούδια μόνο από αυτό το δίσκο ή και επιλογές από τις προηγούμενες δισκογραφικές σας δουλειές;

Θα παίξουμε τραγούδια από όλη μας τη δισκογραφία και θα παρουσιάσουμε σίγουρα κομμάτια απο το καινούρια μας άλμπουμ, το οποίο κι εμείς όλοι θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο μας μέχρι τώρα, με την πιο άρτια παραγωγή και είμαστε πάντα πολύ χαρούμενοι όταν το παρουσιάζουμε. Φυσικά δεν θα λείψουν και τα "κλασικά" μας τραγούδια τα οποία ξέρουμε ότι θα θέλουν πολλοί να ακούσουν!

Στη μουσική σας, πέραν του Reggae στοιχείου, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη πετυχημένη μίξη του μοντέρνου με το παραδοσιακό. Πιστεύετε πως μπορεί κάποιος να πρωτοτυπήσει ψάχνοντας την παράδοση και τις ρίζες της μουσικής;

Η Μουσική είναι Τέχνη. Για μας δεν υπάρχει λόγος εστίασης σε έναν ήχο, ένα στιλ, κτλ. Για τους Dub inc δεν υπάρχουν στεγανά και σύνορα. Είμαστε όλοι οπαδοί της reggae μουσικής και για αυτό οι περισσότερες συνθέσεις μας βασίζονται σε αυτό το είδος, αλλά μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να πηγαίνουμε προς διαφορετικούς και καινούριους ήχους. Στο καινούριο μας άλμπουμ, το Paradise για παράδειγμα, έχουμε χρησιμοποιήσει ακορντεόν, παραδοσιακά κρουστά από τη Βόρεια Αφρική, Kora που μοιάζει με μεγάλη κιθάρα και είναι από τη Δυτική Αφρική, mandal απο την Αλγερία κ.α. Μας αρέσει να παντρεύουμε και να μπερδεύουμε ήχους και νομίζω ότι όλοι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να πειραματίζονται κάπως έτσι. Δεν υπάρχει λόγος για ετικέτες και όρια. Για μας η ουσία βρίσκεται στην αντίληψη της μουσικής ως "σύνολο".

Θα θέλατε να μας δώσετε μερικές λεπτομέρειες για το " Rude Boy Story" του Kamir Meridja που θα προβληθεί και στην Αθήνα;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία ταινία για τους Dub Inc αλλά στην ουσία της είναι μια ταινία που μιλάει για το πώς ένα ανεξάρτητο συγκρότημα ή ένας καλλιτέχνης καταφέρνει να σταθεί κάνοντας απλά αυτό που αγαπάει, προσπαθώντας να το αναπτύξει και να το εξελίξει, ακόμα και όταν τα μεγάλα μίντια δε δίνουν δεκάρα για την ύπαρξη του. Για αυτό δεχθήκαμε να γίνει αυτό το project βασισμένο πάνω μας. Αν όταν πρωτοαρχίζαμε τους Dub Inc είχαμε δει μια ταινία σαν και αυτή, θα μας είχε δώσει δύναμη και κίνητρο να μπουμε σε αυτη την πραγματικά δύσκολη βιομηχανία. Η ταινία αυτή έγινε για να δώσει κουράγιο όχι μόνο σε έναν νέο καλλιτέχνη αλλά σε οποιαδήποτε ονειρεύεται να δημιουργήσει κάτι.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που κρατάτε από την δεκαεπτάχρονη πορεία σας στη μουσική;

Η φιλία. Οι Dub Inc έχουμε γίνει ένα είδος οικογένειας και αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα σε όλη αυτη την "ιστορία". Η αγάπη και το δέσιμο που έχω με όλα τα αδέλφια μου από τους dub inc είναι το πιο πολύτιμο αίσθημα για μένα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά τρέλα! 15 χρόνια πριν δεν μπορούσα με τίποτα να φανταστώ οτι θα κάναμε περιοδείες σε όλο τον κόσμο, οτι θα εμφανιζόμασταν σε τεράστια shows, ότι όπου πηγαίνουμε έχουμε ένα πολύ αγαπημένο κοινό και γνωρίζουμε ανθρώπους τόσο καλούς με μας! Πώς να το φανταζόμουν αυτό; όταν αρχίσαμε το συγκρότημα είμασταν κακοί μουσικοί! Δε ξέραμε τίποτα σχετικά με τη μουσική, τη βιομηχανία της, τις περιοδείες και τα στούντιο. Τώρα έχουμε μάθει τόσα πολλά, είμαστε πολύ καλοί επαγγελματίες και έχουμε ακόμα πολύ καλή υγεία, οπότε τι να πω; Ειλικρινά κάθε μέρα αναλογιζόμαστε τι έχουμε καταφέρει και αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και ευγνώμονες.

Ποια είναι η άποψη σας για το πολιτικοποιημένο τραγούδι; Πιστεύετε πως οι καλλιτέχνες πρέπει να προσδιορίζονται πολιτικά μέσω της μουσικής τους;

Όσο αφορά εμάς, δε μπορώ να πω ότι είμαστε ακριβώς "χαρακτηρισμένοι". Ασφαλώς ανήκουμε στην αριστερή μεριά της πολιτικής αλλά δεν ταυτιζόμαστε με κανένα κόμμα γιατί δε συμφωνούμε γενικά με το πως είναι σήμερα η πολιτική. Είναι πολύ σημαντικό όλοι να είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις και τις αντιρρήσεις τους, αυτό είναι δημοκρατία αλλά εμείς δεν εμπιστευόμαστε κανενός είδος πολιτικής ή πολιτικού. Μέσα σε αυτή την περίοδο της απίστευτης κρίσης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως βλέπουμε πόσο διεφθαρμένο είναι το σύστημα: όλο λόγια για να χτίζονται καριέρες και να κερδίζονται ψήφοι αλλά τελικά οι περισσότεροι (αν δεν πρέπει να πω όλοι) δεν ενδιαφέρονται για τον κόσμο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν την εξουσία και να πάρουν χρήματα από τους πολίτες και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε σε κάτι άλλο και διαφορετικό από την τωρινή κατάσταση. Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με κανένα κόμμα και από τη μεριά μας μπορούμε μόνο να πούμε ότι η κατάσταση  είναι λάθος και η μόνη λύση που μπορούμε να προτείνουμε είναι να "αναμιχθούμε" μεταξύ μας, να δεχτούμε τις διαφορές μας και να ανοίξουμε τα μυαλά μας.

Παρασκευή 21/2 – GAGARIN 205, Σάββατο 22/2 – BLOCK 33, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 23/2 – Cine Studio, Ηράκλειο

 

 

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT