Για τον ''Φόβο'' του Μάνου Χατζιδάκι

Για τον ''Φόβο'' του Μάνου Χατζιδάκι Facebook Twitter
0
Για τον ''Φόβο'' του Μάνου Χατζιδάκι Facebook Twitter


Ρώτησα πρόσφατα την ερμηνεύτρια Βούλα Σαββίδη
αν το τραγούδι ''Ο Φόβος'' σε μουσική και στίχους Μάνου Χατζιδάκι, ήταν το πλέον πολιτικοποιημένο τραγούδι του συνθέτη, από το έργο του ''Ο Οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης''. Το έργο αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε στο μουσικό θέατρο ''Πολύτροπον'' στην Πλάκα με τη Σαββίδη μεταξύ της αφηγήτριας Ελένης Μανιάτη και των ερμηνευτών Φερενίκης Βαλαρή, Μαρίας Κάτηρα, Γιάννη Δημητρά και του Ευτύχιου Χατζηττοφή που τραγούδησε τον ''Φόβο'', τόσο σε εκείνες τις παραστάσεις, όσο και στη δισκογραφία.

Με τον ''Φόβο'' του, ο Μάνος Χατζιδάκις έμοιαζε να κλείνει το μάτι στους φοιτητές της εποχής. Χωρίς να τους χαϊδεύει ή να τονώνει το επαναστατικό τους φρόνημα.

 

Κάτι είχα ακούσει σχετικά και η Σαββίδη δε με διέψευσε. Παρ' όλα αυτά ποτέ δε θα μάθουμε, μια και ο Χατζιδάκις διαφωνούσε κάθετα με όλη αυτή την έκρηξη του πολιτικού τραγουδιού από σημαντικούς ομότεχνούς του. Βρισκόμαστε όμως μέσα στην εφταετία της χούντας και όχι στη Μεταπολίτευση, επομένως μπορούμε τώρα να ισχυριστούμε με μια προσεχτική ακρόαση των στίχων του ''Φόβου'' πως και πάλι ο συνθέτης επιχείρησε να κάνει έστω τη δική του επανάσταση δια της αλληγορίας και της ποίησης.

Ψήγματα από τη στιχουργική του Χατζιδάκι στο συγκεκριμένο τραγούδι (Κι αν το αίμα ξεχειλίσει/ σαν ποτάμι θα κυλήσει/ μεσ' στο φόβο/ απ' το φόβο) προϋπήρξαν στη συλλογή ''Μυθολογία Β'' με τα περισσότερα ποιήματα γραμμένα στις ΗΠΑ τον καιρό της αμφισβήτησης, του χιπισμού και των ''Reflections'' με τους New York Rock And Roll Ensemble.

Αλλά και από ρυθμολογικής άποψης, ο ''Φόβος'' δεν ήταν μπαλάντα σαν τις υπόλοιπες του κύκλου. Διέθετε ένα κάπως αγχωτικό τέμπο, πρωτότυπο ομολογουμένως για χατζιδακικό τραγούδι.

Και κάτι ακόμη: Ο Ηλίας Λιούγκος που εκείνη την περίοδο γνώρισε τον Χατζιδάκι, χωρίς να έχει ακόμη συνεργαστεί μαζί του, μου αφηγήθηκε πώς κάθε βράδυ στο ''Πολύτροπον'' οι νέοι θαμώνες αποθέωναν τον ερμηνευτή Ευτύχιο Χατζηττοφή κάθε φορά που έλεγε τον ''Φόβο''.

Με τον ''Φόβο'' του, ο Μάνος Χατζιδάκις έμοιαζε να κλείνει το μάτι στους φοιτητές της εποχής. Χωρίς να τους χαϊδεύει ή να τονώνει το επαναστατικό τους φρόνημα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT