Hype machine

Hype machine Facebook Twitter
0

Στα δίχτυα της Lana Del Rey

Το κακό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, με την κυκλοφορία του single «Video Games». Από τη μέρα εκείνη, το όνομα Lana Del Rey εξαπλώθηκε σαν ιός στα social media παγκοσμίως, μολύνοντας ταυτόχρονα κάθε μουσικό site κι έντυπο εν ριπή οφθαλμού. Η κατά κόσμον Elizabeth Grant είχε ήδη στο ενεργητικό της ένα προσωπικό άλμπουμ (ως Lizzy Grant), με το «Video Games» όμως τα πάντα ξεκίνησαν απ’ την αρχή. Σαν μεταμόρφωση σε ταινία του Ντέιβιντ Λιντς, η Liz Grant εν μια νυκτί έγινε σταρ.

Ο ιός έγινε χιονοστιβάδα όταν κυκλοφόρησε και το βίντεο του δεύτερου single «Blue Jeans» με τους πάντες να μιλάνε για μια νέας κοπής Nancy Sinatra. Ακολούθησαν αναφορές στο «Rolling Stone» και το «Q», συνεντεύξεις στον «Observer» και το «Pitchfork», εμφανίσεις στο MTV και στο σόου του Jools Holland, για να έρθει η κυκλοφορία του άλμπουμ της «Born To Die» στα τέλη του Ιανουαρίου. Όπως κάθε πράγμα που αποκτά δημοσιότητα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι κι η περίπτωση της Lana Del Rey βρίθει υπερβολών. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η νέα Nancy Sinatra ή ο σωτήρας της σύγχρονης ποπ.

Οι στυλιστικές αναφορές της είναι ολοφάνερες: τα fifties και το νουάρ, ο Elvis κι η Marilyn, η Liz Taylor κι η Nina Simone. Το «Born to Die» είναι ένα άλμπουμ που έχει γραφτεί με σκοπό να γίνει επιτυχία. Όσο καλογραμμένα κι αν είναι όμως τα κομμάτια, ο δίσκος προς το τέλος κουράζει. Οι φανατικοί οπαδοί της δείχνουν ν’ απολαμβάνουν αυτό το overdose νοσταλγίας. Όσο για τους πολέμιούς της, η πρόσφατη απογοητευτική ζωντανή της εμφάνιση στο «Saturday Night Live» κι η παράξενη φωνή της (ένα υβρίδιο Cat Power και Britney Spears) δίνουν αφορμή για ειρωνικά σχόλια. Αν, τελικά, η Lana Del Rey αποδειχθεί διάττων αστέρας, θα έχουμε τουλάχιστον να θυμόμαστε 2 αξιομνημόνευτα singles, ένα γιγαντιαίο hype και περίεργες θεωρίες συνωμοσίας περί αντιγραφής του «Video Games» από ένα τραγούδι της Ελένης Βιτάλη.

To άλμπουμ της Lana Del Rey «Born to die» κυκλοφορεί από την Interscope.

Δύο δόσεις συντηρητισμού, μια δόση πρωτοπορίας

Ο Hans Peter Lindstrøm είναι ωραίος τύπος: ένας Νορβηγός bon viveur που φτιάχνει την πιο groovy disco της Ευρώπης, ιδιοκτήτης ανάλογου ύφους δισκογραφικής εταιρείας (Feedelity), multi-instrumentalist (παίζει keyboards, μπάσο, κιθάρα, ντραμς), εκλεκτικός remixer και κολλητός του συντοπίτη του Prins Thomas. Οι (υπερβολικά) καλόγουστες disco/house κυκλοφορίες του απ’ τις αρχές των ‘00s σε 12ιντσα και συλλογές βρήκαν κατάληξη το 2007 με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού άλμπουμ, «Where you go, I go too», ενός απ τα καλύτερα δείγματα ηλεκτρονικής μουσικής της δεκαετίας. Εκεί ο Lindstrøm αναβίωσε με τον πιο ωραίο τρόπο την cosmic disco με το progressive rock των ‘70s, τους Goblin, τους Tangerine Dream και τον Vangelis. Πέντε χρόνια μετά, η συνέχεια με το φετινό «Six cups of rebel» είναι σχεδόν απογοητευτική: Εεπτά μεγάλα σε διάρκεια tracks που δεν ξέρουν σε ποια πλευρά να ισορροπήσουν. Μοιάζουν σαν πειραματισμοί πάνω σ’ ένα τελείως αφαιρετικό θέμα, αυτοσχεδιάζοντας σ’ έναν synth house καμβά που φτάνει μέχρι και σε space jazz/funk απόπειρες. Συνδυασμός του «Where you go» και της σαφέστατα πιο ποπ συνεργασίας του με την Christabelle στο «Real life is no cool» του 2009, το «Six cups of rebel» δείχνει τελείως άνισο και χωρίς καμία ενιαία οπτική. Αν ολόκληρο το άλμπουμ ήταν στο ύφος του υπέροχου «No Release» που ανοίγει το άλμπουμ (με τη χαρακτηριστική church organ εισαγωγή) και του 10λεπτου έπους «Hina» που το κλείνει, θα μιλούσαμε για κάτι πραγματικά σπουδαίο. Προς το παρόν, έχουμε να κάνουμε με μια χαμένη ευκαιρία.

To άλμπουμ του Lindstrom «Six cups of rebel» κυκλοφορεί από τη Smalltown Supersound.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT