Just like heaven

Just like heaven Facebook Twitter
0

Ο Σεραφείμ Τσοτσώνης είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που μπορεί και καταφέρνει με τόση ευκολία να συνδυάσει τις κλασικές καταβολές του με έναν ήχο τόσο πρωτοποριακό που θα μπορούσε άνετα να ακούγεται στον Resonance FM. «Το So this is heaven είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό άλμπουμ γιατί περιλαμβάνει την απεικόνιση προσωπικών μου κυρίως βιωμάτων που δεν θα μπορούσα να δημοσιοποιήσω. Είναι δύσκολο να περιγράψω ένα προς ένα τα κομμάτια του γιατί είναι μια επιλογή μεταφρασμένων μουσικά γεγονότων, ιδιαίτερα χαρακτηριστικών για μένα, που διαδραματίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες, κάποια από αυτά τα μοιράστηκα με τους ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί και βγήκε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα». Στην προκειμένη περίπτωση ένας δίσκος πλημμυρισμένος με ψυχεδελικές μελωδίες, απόκοσμα φωνητικά και πανέξυπνες ενορχηστρώσεις. 

«Με όλους όσους συνεργάστηκα σ' αυτήν τη δουλειά θέλαμε πολύ να βρεθούμε μουσικά και καταφέραμε να παντρέψουμε τους χρόνους μας. Η συνεργασία μου με τον καθένα τους ξεχωριστά ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία, γιατί προσπάθησα να ταιριάξω το διαφορετικό τους μουσικό ύφος στη συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, γεγονός που τελικά νομίζω ότι είχε αποτέλεσμα. Εκείνη την περίοδο δούλεψα πολλές ώρες studio, ηχογραφούσα samples που μετά επεξεργαζόμουνα και πολλά κομμάτια γράφτηκαν σε παρτιτούρες. Ήμουν επηρεασμένος από new jazz και post rock ακούσματα, τα οποία ήθελα να συνδυάσω με τον ήχο μου. Φωνές, μηχανές, θόρυβοι προσαρμόστηκαν με τρόπο ώστε ο ήχος που προέκυπτε να αποτελεί όργανο. Χρησιμοποίησα πολλά αναλογικά synthesizers, πολλά φυσικά όργανα τα οποία επεξεργάστηκα με σκοπό ένα «πειραγμένο» ήχο». Ο προηγούμενος δίσκος του Σεραφείμ είχε εισπράξει διθυράμβους από το σύνολο του εγχώριου Τύπου, κάποιοι μίλησαν και για τον καλύτερο ελληνικό ηλεκτρονικό άλμπουμ ever! «Έχω εισπράξει καλές κριτικές, τόσο από ειδικούς όσο και από το κοινό, γεγονός που με χαροποιεί. Πέρα από αριθμήσεις, είναι σημαντικό να ακούς κριτικές και κυρίως όταν αυτές αποτυπώνονται από αξιόπιστες πηγές. Ο τρόπος που ο δημιουργός αντιλαμβάνεται τη δουλειά του είναι εντελώς διαφορετικός από κάθε άλλον. Έτσι, έχει πάντα ενδιαφέρον να βλέπεις πώς καταφέρνει να γίνεται αντιληπτή η δουλειά σου, αρκεί να αναγνωρίζεις ότι υπάρχει σεβασμός πίσω από την όποια κριτική».

Κατά πόσο όμως μπορεί να επηρεάζει έναν μουσικό η κριτική το 2009, με τόσα online περιοδικά και τόσο πολύ κόσμο να εκφράζει τόσο αυθόρμητα τι του αρέσει και τι όχι; «Ο σημερινός ακροατής έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σ' ένα ευρύ φάσμα μουσικής παραγωγής, όπου παράλληλα με την πολυτέλεια της άμεσης προσέγγισης έχει το μειονέκτημα της αδυναμίας παρακολούθησης της μεγάλης γκάμας όλων όσα συμβαίνουν γύρω από αυτή. Διαβάζοντας τις κριτικές εκείνων που εμπιστεύεται, διευκολύνεται στην επιλογή του και καταφέρνει η διαδρομή αυτή να γίνει συντομότερη».
Με ποια καθημερινά πράγματα ενοχλείται ο Σεραφείμ; «Με ενοχλεί απίστευτα που ο κόσμος γίνεται ολοένα και περισσότερο αγενής φτάνοντας στα όρια του θράσους, κινείται αγέλαστος και με νευρικότητα, δικαιολογημένα μεν αλλά... οk, και με όλα τα σοβαρά που συμβαίνουν γύρω του συμπεριφέρεται σαν να μην τον αφορούν. Με ενοχλεί που βομβαρδιζόμαστε από φτηνές ειδήσεις, που τα ασήμαντα αποκτούν υπόσταση και πολλαπλασιάζονται σαν μανιτάρια, που απαξιώνονται με τόση ευκολία ιδέες, στάσεις, νοοτροπίες, που χάνεται η ποιότητα. Όλα παρουσιάζονται με μια τρομερή ωμότητα, που θα έπρεπε να σοκάρει. Απ' την άλλη, μου αρέσει πολύ που οι νέοι άνθρωποι έχουν περισσότερες αναζητήσεις και λιγότερες ανασφάλειες, κινούνται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, έχουν ακόμα "θέλω" και τα δείχνουν. Μου αρέσει που οι εικόνες γύρω μου αποκτούν μια τέτοια δυναμική που καταφέρνουν να με εμπνέουν, που ακόμα μπορούμε να ονειρευόμαστε, που μπορούμε να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε ιδέες και συναισθήματα απ' όλα τα σημεία του πλανήτη. Μου αρέσει που ζούμε την κάθε στιγμή».
Ενθουσιάστηκα με το άλμπουμ του Jun Miyake Stolen from Strangers, από την ποικιλομορφία των ακουσμάτων, από τις φόρμες των κομματιών που χρησιμοποιεί, από τις φωνές, από τα πειραγμένα φυσικά όργανα και τα περάσματα σε διάφορες μουσικές τεχνοτροπίες. Ακόμα και στα σημεία σιωπής υπάρχει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Ένα μεστό άλμπουμ που σου κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. O Σεραφείμ Τσοτσώνης έχει στα άμεσα σχέδια live εμφανίσεις για την παρουσίαση του So this is heaven και είναι και παράλληλα σε διαδικασία ηχογράφησης ενός νέου project σε συνεργασία με τον Γιώργο Κυριάκου και την Έλενα Χαρμπίλα (Kid Moxie)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT