Κλαούντιο Αμπάντο και Μάρθα Άργκεριχ, δυο θρύλοι της μουσικής μαζί

 Κλαούντιο Αμπάντο και Μάρθα Άργκεριχ, δυο θρύλοι της μουσικής μαζί Facebook Twitter
0
 Κλαούντιο Αμπάντο και Μάρθα Άργκεριχ, δυο θρύλοι της μουσικής μαζί Facebook Twitter
Οι δυο μεγάλοι μουσικοί λάμπουν μέσω της εξαιρετικής μουσικότητας και της ακτινοβόλας ευφυούς απόδοσης των έργων που έχουν επιλέξει.

 

Τον Οκτώβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Κλαούντιο Αμπάντο, του διακεκριμένου ιταλού αρχιμουσικού, που διηύθυνε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου, κυκλοφόρησε από την Deutsche Grammophon, η τελευταία ηχογράφηση που είχε κάνει, λίγους μήνες νωρίτερα, στο  φεστιβάλ της Λουκέρνης, με μια μεγάλη μουσικό των καιρών μας, τον ζωντανό μύθο του πιάνου Μάρθα Άργκεριχ. Τα κονσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ, No. 25 in C major and No. 20 in D minor. Η συνεργασία των δυο ιερών τεράτων της μουσικής έχει αρχίσει δεκαετίες νωρίτερα ενώ ηχογραφούν μαζί από το 1967. Το 2005, ο Αμπάντο τιμήθηκε με το Grammy Award στην κατηγορία  Best Instrumental Soloist(s) Performance (with Orchestra), category for "Beethoven: Piano Concertos Nos. 2 & 3" με την Μάρθα Άργκεριχ στο πιάνο.

Ο Κλάουντιο Αμπάντο (Claudio Abbado) γεννήθηκε  το 1933 στο Μιλάνο. Γιoς του βιολονίστα και συνθέτη Μικελάντζελο Αμπάντο πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του και στη συνέχεια σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο του Μιλάνου. Το 1963 κέρδισε το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος για διευθυντές ορχήστρας στη Νέα Υόρκη. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της διεύθυνσης ορχήστρας, που διήρκεσε έως τον θάνατό του.

 


Claudio Abbado & Martha Argerich - Beethoven Piano Concerto No. 1 in C major, Op.15 (Ferrara, 2013)

Η Μάρθα Άργκεριχ γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1941. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε με τον Vincenzo Scaramuzza. Θεωρήθηκε από μικρή παιδί θαύμα.  Το 1955, μετακόμισε στην Ευρώπη και συνέχισε τις σπουδές της. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες πιανίστριες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Από την Deutsche Grammophon, κυκλοφόρησε η κασετίνα The Complete Concerto Recordings 1967 – 2013, που συμπεριλαμβάνει τις κοινές ηχογραφήσεις του Αμπάντο και της Άργκεριχ. Στην κασετίνα υπάρχουν 5 CD με ηχογραφήσεις έργων των Προκόφιεφ, Ραβέλ, Σοπέν, Λιστ, Τσαϊκόφσκι, Μπετόβεν, Μότσαρτ.

 

Τόσο στην τελευταία τους μουσική συνάντηση όσο και στις μουσικές αυτές συναντήσεις τους που διήρκεσαν σχεδόν πενήντα χρόνια, οι δυο μεγάλοι μουσικοί λάμπουν μέσω της εξαιρετικής μουσικότητας και της ακτινοβόλας ευφυούς απόδοσης των έργων που έχουν επιλέξει.

 

 Κλαούντιο Αμπάντο και Μάρθα Άργκεριχ, δυο θρύλοι της μουσικής μαζί Facebook Twitter
Το 2005, ο Αμπάντο τιμήθηκε με το Grammy Award στην κατηγορία Best Instrumental Soloist(s) Performance (with Orchestra), category for "Beethoven: Piano Concertos Nos. 2 & 3" με την Μάρθα Άργκεριχ στο πιάνο.

 


Argerich - Abbado - Prokofiev Piano Concerto 3 (Live Paris 1969)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT