O πρώτος δίσκος που αγάπησε η Anna Mystic

O πρώτος δίσκος που αγάπησε η Anna Mystic Facebook Twitter
Τον αγαπώ τελικά αυτόν τον δίσκο γιατί με την γοητεία του και το «καινούργιο» που έφερε τότε στον μουσικό μου ορίζοντα, μου άλλαξε πορεία, με πήρε ταξίδι και σε άλλα είδη και με έμαθε να είμαι ανοιχτή στο νέο ήχο και λιγότερο δογματική....
0
ΑΠΟ ΤΗΝ ANNA MYSTIC

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω έναν μόνο δίσκο από το παρελθόν, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον, γιατί έχω αγαπήσει και αγαπώ ακόμη πολλούς και διαφορετικούς δίσκους μεταξύ των, από διαφορετικά είδη και εποχές. Ευτυχώς η αγάπη μου για την συγκεκριμένη μουσική όχι μόνο δεν μειώθηκε μέσα από τα χρόνια της επαφής μου με αυτήν αλλά το αντίθετο, το οποίο όμως τώρα ως αποτέλεσμα έχει να βρίσκομαι σε αμηχανία έχοντας να επιλέξω έναν δίσκο μόνο.

Έτσι θα προτιμήσω να αναφερθώ σε έναν δίσκο που και τον αγαπώ πολύ αλλά και που ταυτόχρονα με επηρέασε βαθύτατα. Είναι το LP των Zulu Warriors με τίτλο Warrior Dub. Το label είναι το W.A.U.! MR MODO RECORDS και κυκλοφόρησε το 1989. Θυμάμαι ότι τον αγόρασα από το Metropolis, αν θυμάμαι καλά το 1992. Για μένα ήταν ο πρώτος καθαρόαιμος, όπως διαπίστωσα αργότερα, δίσκος Steppers-Dub που αγόρασα στη ζωή μου. Όταν τον έβαλα να παίξει στο πικάπ δεν ήξερα τίποτα σχετικά με αυτόν και δεν κατάφερα να μάθω και για αρκετά χρόνια μετά. Να υπενθυμίσω ότι το internet δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή μας.

Όταν λοιπόν άρχισε η ακρόαση του δίσκου η έκπληξη μου ήταν μεγάλη. Δεν ήμουν σίγουρη ότι καταλάβαινα αυτό που άκουγα γιατί η φόρμα και η παραγωγή του δίσκου με ξένιζαν από την μία αλλά από την άλλη δεν μπορούσα να σταματήσω να τον ακούω γιατί με γοήτευε τρομερά! Δεν έμοιαζε με το Reggae Dub όπως το ήξερα μέχρι τότε, είχε χτυπήματα μπότας και στα 4/4 του μέτρου, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό των Steppers Dub κομματιών αλλά ταυτόχρονα ήταν Reggae και μάλιστα Roots Reggae… Η θεματολογία των στίχων στα λίγα αλλά εξαιρετικά φωνητικά που έχει, παραμένει μέσα στα πλαίσια της Roots Reggae κουλτούρας. Το εξώφυλλο επίσης παραπέμπει σε παλαιοτέρα από την εποχή του Τζαμαϊκάνικα εξώφυλλα της δεκαετίας του ’70.

O πρώτος δίσκος που αγάπησε η Anna Mystic Facebook Twitter

Αυτός ο «αστικός» σκληρός ήχος των Steppers Dub με έμφαση στα μπάσα και στο ρυθμό είναι Βρετανικής προέλευσης καταρχήν. Θα εξελιχθεί ηχητικά μέσα από την κουλτούρα των νεότερων Βρετανικών Sound Systems όπως αυτά του Jah Shaka και του Aba Shanti-I και θα εξαπλωθεί σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Παραλείποντας πολλά, θα πάω δέκα χρόνια αργότερα όταν περίπου στα τέλη των ‘90s αρχές 2000 εμφανίζεται στην Βρετανική ηλεκτρονική μουσική σκηνή το Dubstep παράγωγο είδος των 2 Step Garage, Drum ‘n’ Bass και Steppers Dub.

Τον αγαπώ τελικά αυτόν τον δίσκο γιατί με την γοητεία του και το «καινούργιο» που έφερε τότε στον μουσικό μου ορίζοντα, μου άλλαξε πορεία, με πήρε ταξίδι και σε άλλα είδη και με έμαθε να είμαι ανοιχτή στο νέο ήχο και λιγότερο δογματική. Με επηρέασε για πάντα καθότι 23 χρόνια μετά το Steppers Dub είναι από τα αγαπημένα μου είδη να παίζω και δεν είναι κάτι που φαίνεται ότι θα αλλάξει. Ή μήπως όχι και απλώς δεν έχει τύχει να φτάσει στα αυτιά μου ένας ανάλογος δίσκος; Θα δείξει…

ΥΓ: Ο δίσκος φυσικά υπάρχει ακόμη και αναπαύεται στο ράφι του, καθότι τον αγόρασα και ψηφιακά. Τον ακούω ακόμη και πρόσφατα έπαιξα το κομμάτι Zulu 2000.

Info:

H Anna Mystic θα παίξει μουσική στο πρώτο Back A Yard party που θα γίνει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο υπόγειο του LAB (Loukoumi Arts Basement) στο Μοναστηράκι μαζί με τους Blend Mishkin,  Bass Delight, BigShine μέλος των SKGs Dub Alliance και το Βρετανό dj και παραγωγό JSTAR. Περισσότερα για την Anna Mystic στην σελίδα της στο Facebook

 



Επιμέλεια:
Βαγγέλης Μακρής


0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT