Οδυσσέα, πόσα είδη μουσικής μπορούν να συνδυαστούν σε ένα;

Οδυσσέας Τζιρίτας Facebook Twitter
Το «Brazil» από τους Geoff & Maria Muldaur, λόγω της ομώνυμης ταινίας και όχι μόνο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

— Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Στο σπίτι υπήρχε πάντα μουσική, όλες τις ώρες. Εγώ ξεκίνησα με πιάνο στα έξι, αλλά στα δέκα αγόρασα μια ηλεκτρική κιθάρα και αφοσιώθηκα σε αυτήν. Συνέχισα να παίζω παράλληλα keyboards και κάποια στιγμή άρχισα να τραγουδάω, να «μαθαίνω» τη φωνή μου, ώστε να μπορώ να συνοδεύω την κιθάρα με φωνή – κάπως παράδοξο, γιατί συνήθως ισχύει το αντίθετο. Στη μουσική που γράφω τώρα έχουν ισάξιους ρόλους.

— Ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που έπαιξες στην κιθάρα;

Μάλλον το «Iron Man» των Black Sabbath. 

Aυτή την περίοδο ηχογραφείται ο τρίτος δίσκος, οπότε υπάρχει και καινούργιο υλικό που σε κάποια στιγμή θα είναι έτοιμο για τη διαδικασία της κυκλοφορίας. Ωστόσο, προέχουν τα live.

— Ποιες ήταν οι πρώτες σου μουσικές επιρροές; Και ποιες οι πιο πρόσφατες;

Θυμάμαι να έχω τα «Supergrass Is 10 - The Best Of 94-04», «Rocket to Russia» και «American Idiot» σε CD στο δωμάτιό μου και on repeat σε ένα μικρό CD player όταν άρχισα κιθάρα. Το 2019, όταν με τα παιδιά γράφαμε στο στούντιο το «Gonzo Bliss», τον δεύτερο δίσκο μου, άκουγα αρκετά Ty Segall, Deerhunter, Television και, φυσικά, Supergrass.

— Τι μουσική παίζει στα ακουστικά σου αυτή την εποχή;

Αρκετά συχνά το «Capacity» των Big Thief, το «New long leg» των Dry Cleaning και το «Next Step» του Kurt Rosenwinkel. Όχι καθημερινά, αλλά τακτικά, το «Promises» του Pharoah Sanders με τον Floating Points και τη London Symphony Orchestra. Μέχρι πριν από δύο μήνες άκουγα μόνο Blur, σε απελπιστικό βαθμό, αλλά ευτυχώς οι Parquet Courts και οι Blondie με έσωσαν, για άλλη μία φορά, από τη μονοτονία.

Οδυσσέας Τζιρίτας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Πόσα είδη μουσικής μπορούν να συνδυαστούν σε ένα τελικά;

Θεωρητικά, άπειρα. Πρακτικά, άπειρα. Απλώς υπάρχουν δίσκοι που το επιτυγχάνουν αυτό πιο κομψά και αριστοτεχνικά, από το «Low» του David Bowie μέχρι το «Debut» της Björk, το «California» των Mr.Bungle και το «Bright Green Field» των Squid.

— Υπάρχει ένα κομμάτι που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου;

Το «Brazil» από τους Geoff & Maria Muldaur, λόγω της ομώνυμης ταινίας και όχι μόνο. Μάλλον το πιο μελαγχολικό/ονειροπόλο κομμάτι που έχει γραφτεί ποτέ. 

— Τι ετοιμάζεις αυτόν τον καιρό;

Για αρχή, θέλω να επιστρέψω στα live, μετά από δύο χρόνια στέρησης. Υπάρχει ήδη κλεισμένη η συναυλία στις 10 Νοεμβρίου, όπου θα παίξω με την μπάντα μου (Γιάννης Παπανικολάου, Γιώργος Λαναράς, Γιάννης Δημάκος) πρώτη φορά live τον δεύτερο δίσκο μου «Gonzo Bliss» (Δεκέμβριος 2020, Hard Pass Records), στο Ίλιον Plus, ανοίγοντας τους Cosmonuts. Εκτός από τα live, αυτή την περίοδο ηχογραφείται ο τρίτος δίσκος, οπότε υπάρχει και καινούργιο υλικό που σε κάποια στιγμή θα είναι έτοιμο για τη διαδικασία της κυκλοφορίας. Ωστόσο, προέχουν τα live.

— Τι φοράς σήμερα και πόσο κοστίζει;

Νομίζω ότι οι τιμές αυτών των ρούχων είναι από 10 μέχρι 20 ευρώ. Για παράδειγμα, αυτό που πήρα τελευταίο είναι το πουκάμισο, το οποίο πρέπει να βρήκα με 12-13 ευρώ, ενώ η μπλούζα είναι από συναυλία και κόστιζε, νομίζω, 10 ευρώ.

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Σε πρόβα!

@supergrass__

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT
Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT
SARA LANDRY

Μουσική / Η ωμή techno της Sara Landry απέναντι στους haters

Όσα πρέπει να ξέρετε για την DJ που ξεκίνησε από τα σκοτεινά κλαμπ του Τέξας, κατάφερε να χτίσει τον δικό της θρόνο σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα και ετοιμάζεται να δονήσει για πρώτη φορά την Αθήνα με 150 bpm και πάνω.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Η πιο διάσημη Συμφωνία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κρύβει ακόμη και σήμερα άλυτα μυστήρια για ακροατές και μελετητές, τόσο για τη δημιουργία της όσο και για την πρώτη της εκτέλεση. Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα ακουστεί το περίφημο έργο, γίνεται αφορμή για τη Ματούλα Κουστένη να «σκαλίσει» τη ζωή του μεγάλου συνθέτη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν τα τελευταία του έργα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Μπάκουλης: «Έχω σταθεί τυχερός λόγω του φύλου μου»

Lifo Videos / Δημήτρης Μπάκουλης: «Έχω σταθεί τυχερός λόγω του φύλου μου»

Ο τραγουδοποιός που ξεκίνησε από το YouTube μιλά για τη νέα του δουλειά «Η άνθρωπος», για την ανάγκη να σπάσουν τα γλωσσικά στερεότυπα και για τον σεξισμό που επικρατεί στη μουσική βιομηχανία. 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ