Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική;

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter
0

Πόσες φορές λαχταρήσαμε να ξέρουμε καλύτερα κλασική μουσική; Να μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερο τη τζαζ ή την παραδοσιακή μουσική;
Δια βίου μάθηση. Οσο ξεμακραίνουμε,λόγω υποχρεώσεων, τόσο μας λείπει. Οπως και η κατανοητή καθοδήγηση.
Ψάχνοντας να βρω με ποιο τρόπο θα μπορούσα να αναγνωρίζω και να καταλαβαίνω περισσότερα πράγματα, να μάθω λίγο περισσότερα, βρήκα το Ελεύθερο Εργαστήριο Μουσικής Παιδείας. πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση έκανα το σχετκό ρεπορτάζ.
Θα γράψω εδώ, στον πρόλογο το πρώτο συμπέρασμα. Παρόλη την κρίση και τα προβλήματα, ο κόσμος έχει ανάγκη, διψά να έχει την ευκαιρία για να μάθει κάτι περισσότερο.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:
Σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές του δεύτερου κύκλου του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας στη Βιβλιοθήκη του μεγάρου Μουσικής, που περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικές θεματικές ενότητες:
• Όπερα και αρχαίοι μύθοι (22,29/01/2014), Εύη Νίκα-Σαμψών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Μουσική για τον κινηματογράφο (03,12/02/2014), Χρήστος Γούσιος, Λέκτωρ, Τμήμα Κινηματογράφου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Βυζαντινή μουσική (19, 26/02 & 05/03/2014), Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
• Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική (12,19,26/03/2014), Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ενας ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει οποιονδήποτε κύκλο θέλει ή και τους 4 ειδικούς θεματικούς κύκλους.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter

Αναζητήσαμε τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, για να μας δώσει μια εικόνα από αυτά που θα ακούσει ένας ακροατής στα σεμινάριά του: 

 

Αυτό το σεμινάριο μπορεί να το παρακολουθήσει και κάποιος που δεν έχει ιδιαίτερη μουσική παιδεία;
O κύκλος των τριών διαλέξεων προτείνει μια γενική γνωριμία με την ιστορική πορεία, τη δομή, το περιεχόμενο και τις λειτουργίες της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Η μουσική παράδοση εξετάζεται ως ενότητα λόγου-μέλους-κίνησης (τραγούδι-μουσική-χορός), σε συνδυασμό με τους συμβολικούς κώδικες που εμπεριέχει και τις λειτουργίες που επιτελεί.

Που δίνετε ιδιαίτερη έμφαση;
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα στοιχεία της προφορικότητας και του αυτοσχεδιασμού, καθώς και στη διασάφηση των όρων: παραδοσιακό, λαϊκό, δημοτικό, φολκλόρ και έθνικ. Με αφετηρία την έρευνα του Σαμουέλ Μπο-Μποβί, σχολιάζεται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, κι επισημαίνονται συνέχειες και τομές, εξωτερικές επιδράσεις και αμοιβαίες ανταλλαγές, μέσα από τα πολιτισμικά δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Δηλαδή με αυτό τον τρόπο χαρτογραφείται η ελληνική μουσική;
Σκιαγραφείται ο «μουσικός χάρτης του Ελληνισμού», μέσα από τη διάκριση στεριανής και θαλασσινής παράδοσης ως προς τις κλίμακες, τους ρυθμούς, τα μουσικά όργανα και τη μουσικοποιητική δομή, σε συνδυασμό με αντιπροσωπευτικά ηχητικά δείγματα απ' όλες τις περιοχές, τα είδη και τους τύπους ρεπερτορίου.
Τέλος, γίνεται μια ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του ήχου και της μουσικής στο θέατρο σκιών, όπου μέσα από μιαν ιδιαίτερη σύνθεση τεχνών προκύπτει η ελληνική λαϊκή «όπερα».

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter

Η μουσική εκπαίδευση μας αφορά όλους.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνθηκα στην διευθύντρια της Mουσικής Bιβλιοθήκης του Μεγάρου Στεφανία Μεράκου.
Την αναζήτησα στους χώρους της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια.

Αν βάζατε ένα δικό σας τίτλο σε αυτά τα σεμινάρια ποιός θα ήταν;
Σκεφτείτε ότι το ευρύτερο πρόγραμμα του Εργαστηρίου θέλει να απαντήσει σε «όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη μουσική και δεν είχατε την ευκαιρία να ρωτήσετε».
Στους πέντε κύκλους που έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί έχουν πάρει μέρος 820 «σπουδαστές» σε 23 διαφορετικές θεματικές ενότητες και 52 διαλέξεις τις οποίες έχουν δώσει μερικοί από τους διαπρεπέστερους ειδικούς στον τομέα της μουσικής και της μουσικολογίας.

Ποιά είναι τα θέματα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς;
Τα θέματα των σεμιναρίων είναι ποικίλα και σχετίζονται με τη βασική ιστορική εξέλιξη της τέχνης της μουσικής από το Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα, την ιστορία της συμφωνίας, τη φιλοσοφία της μουσικής, τη μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, τη μουσική ιστοριογραφία και την ιστορία της ελληνικής μουσικής, την ιστορία των μουσικών οργάνων, τη σύνθεση στον 20ο αιώνα, τη μορφολογία, την ενορχήστρωση και πολλά άλλα.

 Πόσο προσιτά είναι τα θέματα που έχετε επιλέξει σε κάποιον που θα προσπαθήσει να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική παιδεία;

Στον έκτο κύκλο που ξεκινάει το τέλος Ιανουαρίου προσφέρονται τέσσερις ανεξάρτητες ενότητες για πολύ ενδιαφέροντα και δημοφιλή θέματα συγκεκριμένα την όπερα και τους αρχαίους μύθους, η μουσική για τον κινηματογράφο, η βυζαντινή μουσική και η ελληνική δημοτική μουσική, παρουσιάζονται δε από διαπρεπείς εισηγητές.


Η προσφορά του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής και της Βιβλιοθήκης όμως συνεχίζεται και μετά τη διεξαγωγή των σεμιναρίων, αφού ακολουθώντας τους σύγχρονούς τρόπους επικοινωνίας, διαθέτουν τη βιντεοσκόπηση όλων των ομιλιών on demand μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να επωφεληθούν και όσοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια ζωντανά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ