Like a rolling stone

Like a rolling stone Facebook Twitter
0

Μπορείς να πεις πως η ζωή του προορίζεται για κινηματογραφικά στούντιο που αρέσκονται στα απρόσμενα success stories ανθρώπων που φαινομενικά δεν βρέθηκαν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, αλλά απέδειξαν το αντίθετο. Γι’ αυτό και πλέον ο Αιθίοπας Mulatu Astatke δεν χρειάζεται συστάσεις. Αρχικά, με την κυκλοφορία του τέταρτου μέρους της σειράς «Ethiopiques» κι έπειτα με τη χρήση της μουσικής του από τον Τζάρμους, η δική του άποψη πάνω στην τζαζ καταναλώθηκε μαζικά, χωρίς να μπορείς να τη χαρακτηρίσεις «εύκολη μουσική». Γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι.

Η κουβέντα μας ξεκίνησε με αφορμή την τελευταία κυκλοφορία του «Mulatu steps ahead», που, ενώ είναι αρκετά πειραματική, διατηρεί το παράδοξο της άνετης ακρόασης. «Προχωράμε την ethio jazz παραπέρα. Διαφορετικοί ρυθμοί, περίεργα όργανα που προσπαθούμε να εντάξουμε στον ήχο μας και μια διάθεση να παίξουμε με τα αφρικανικά μπλουζ. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δουλειάς». Ακούγοντας τον δίσκο, είναι αλήθεια πως εστιάζεις κυρίως στα καινούργια συστατικά της μουσικής του. Με τα υπόλοιπα φαίνεται πως έχεις ποτίσει από τις πολλές φορές που τα έχεις ακούσει σε όλα τα απίθανα μέρη.

Αν είναι σε κάτι σπουδαίος ο Astatke, είναι το γεγονός ότι, ενώ ανακατεύει διαφορετικούς ήχους από διαφορετικές σχολές, σε καμία περίπτωση δεν ακούγεται πολύπλοκος ή αυστηρά ακαδημαϊκός. « Έχω ζήσει σε διάφορα μέρη και τα τελευταία χρόνια δίνω συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάντα φροντίζω να μαθαίνω καινούργια πράγματα για τη σύνθεση, για το ανακάτεμα της δικής μου μουσικής με διαφορετικές κουλτούρες. Μόλις γύρισα από τη Βραζιλία, όπου παρατηρούσα τις αντιδράσεις του κόσμου στους αφρικανικούς ρυθμούς μας. Με έναν περίεργο τρόπο, ταιριάζουν. Ανακατεύονται μεταξύ τους.

Αυτή η ιδιαίτερη σύνδεση της αφρικανικής μουσικής με τον υπόλοιπο κόσμο με ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλο». Αυτό εξηγεί ουσιαστικά την εμμονή του να προσαρμόσει τα παραδοσιακά όργανα της χώρας του ώστε να μπορούν να παίξουν περισσότερες «σκάλες» απ’ όσες σχεδιάστηκαν αρχικά. Είναι εμφανώς ενθουσιασμένος με αυτό το project, και φαίνεται από την ένταση της φωνής του, που για λίγη ώρα δεν ακούγεται καταπονημένη από το πολύωρο ταξίδι επιστροφής από το Ρίο. «Το ενδιαφέρον μου γι’ αυτήν τη δύσκολη δουλειά έχει σίγουρα να κάνει με την εποχή που ετοιμαζόμουν να γίνω μηχανολόγος. Οι δυνατότητες των μουσικών οργάνων μπορούν να γίνουν κατανοητές μέσω των μαθηματικών. Χωρίς, όμως, αυτό να επηρεάζει τη δημιουργική διαδικασία. Εγώ είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ σε βάθος με τη μουσική και να γίνω ο άνθρωπος που ήθελα να γίνω. Προέρχομαι από μια φτωχή χώρα και αισθάνομαι τυχερός για την επιτυχία που έχω γνωρίσει».

Μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, πλέον δουλεύει με νεότερους μουσικούς, χωρίς όμως να αισθάνεται μέντορας. «Συγκροτήματα όπως οι Heliocentrics, με τους οποίους συνεργάστηκα στο παρελθόν, έπαιζαν και γνώριζαν ήδη τη μουσική που έφτιαξα πριν από τόσες δεκαετίες, αλλά εγώ αισθάνομαι πως μαζί τους εξελίσσομαι. Πως πάμε τα πράγματα μπροστά. Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που θέλω να κάνω, έχω ακόμα διάθεση να πειραματιστώ». Ίσως αυτή η διάθεση να δικαιολογεί την ποιότητα των συναυλιών του όσες φορές και να τον δεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT