Σκληρός και πνευματώδης

Σκληρός και πνευματώδης Facebook Twitter
0

Ακούγοντας τις πρώτες νότες του «Further Complications» και τη φωνή που θυμίζει τον David Bowie, δύσκολα μπορείς να τις συνδυάσεις με την ψηλόλιγνη φιγούρα του Jarvis Cocker και την πνευματώδη, μοδάτη αλλά σαρκαστική brit-pop που τον έκανε είδωλο στα μέσα των ‘90s. Τα ακόρντα από τις σκληρές κιθάρες που παραπέμπουν σε πιο αμερικανικό ήχο σηματοδοτούν και μια μεγάλη αλλαγή στον ήχο του 46χρονου frontman των Pulp, που με τον προηγούμενο προσωπικό δίσκο του δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μετριότητα. Το «Further Complications» τον βρίσκει αναγεννημένο, δυναμικό, σε συνεργασία με τον Steve Albini, και να κερδίζει εκεί ακριβώς που το «Jarvis» του 2006 έχανε στα σημεία: στις ενδιαφέρουσες (έως και συναρπαστικές) συνθέσεις και στην ποικιλία των κομματιών, που εδώ είναι εντυπωσιακή. Ξεκινώντας από το πολύ δυνατό, ρυθμικό πρώτο single του, το «Angela», με απόηχο από... «Steppenwolf» (!), που είναι περισσότερο hard από οτιδήποτε έχει κάνει μέχρι τώρα -θα μπορούσε άνετα να είναι ένα κομμάτι του Jon Spencer- μέχρι το εξαιρετικό «Leftovers», στο οποίο ακούγεται σαν τον Lou Reed του «Transformer» και το χαμηλόφωνο disco-soul «You 're In My Eyes» όλα όσα μεσολαβούν έχουν τουλάχιστον... λόγο ύπαρξης.

«Πέρσι τον Ιούλιο με είχαν καλέσει να παίξω στο Φεστιβάλ του Pitchfork στο Σικάγο» λέει, εξηγώντας αυτή την αλλαγή, «και ο Steve Mackey (μπασίστας των Stooges, ο οποίος στο δίσκο του Cocker παίζει σαξόφωνο) επέμενε να δοκιμάσουμε να ηχογραφήσουμε μερικά κομμάτια με τον Steve Albini, αφού βρισκόμασταν στην πόλη. Αυτό ήταν λογικό, μου φαινόταν πραγματική σπατάλη να έχω κάνει τόσες χιλιάδες μίλια απλά για να παίξω σε μια συναυλία. Δεν είναι οικολογικό. Επιπλέον, είχα ήδη αποφασίσει ότι ήθελα αυτός ο δίσκος να είναι περισσότερο μια ομαδική δουλειά, κάτι που δεν ήταν ο προηγούμενος. Το στούντιο του Albini είναι σχεδιασμένο για να καλλιεργεί αυτό ακριβώς το πνεύμα, εκτός του ότι ήταν πολύ φτηνό».

Το ακαταμάχητο βρετανικό μαύρο χιούμορ του είναι διάχυτο πάλι σε κάποια από τα κομμάτια, στους στίχους, στους τίτλους μέχρι και στο εξώφυλλο, στο οποίο ποζάρει με το κεφάλι στο πάτωμα και μ' εμφάνιση μουσάτου καθηγητή! «Μεγάλωσα το μούσι μου για να είναι το πρόσωπό μου ζεστό στην Αρκτική», λέει, «και μετά το συνήθισα. Οι άσπρες τρίχες με τρομοκράτησαν στην αρχή, αλλά νομίζω ότι είναι μια χαρά, μου θυμίζουν τη θνητότητά μου».

Ο Jarvis Cocker, που ζει μόνιμα στο Παρίσι για να βρίσκεται κοντά στον 6χρονο γιο του -χώρισε πρόσφατα από την Camille Bidault-Waddington- προσπαθεί να είναι το ίδιο καυστικός και δηκτικός όπως στο «His n' Hers» και στο «Different Class», παρόλο που αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σχολιάζοντας τα κομμάτια και τους τίτλους, λέει ότι το «I never I was deep» είναι η φράση που θα ήθελε να σκαλίσουν στην ταφόπλακά του ή ότι στο «Caucasian Blues» προσπαθεί να κατανοήσει τον πόνο κάποιου άντρα που η μηχανή του ξέμεινε από βενζίνη, ενώ το «Slush» είναι ένα κομμάτι που έγραψε πάνω στο πλοίο για τη Γροιλανδία, την ώρα που σκεφτόταν ότι το λασπόχιονο θα είναι η απόλυτη συνέπεια της θέρμανσης του πλανήτη. Δεν έφτιαξε κανένα αριστούργημα, αλλά αντέχει σε συνεχείς ακροάσεις και έχει... λόγο ύπαρξης. Δεν είναι και λίγο...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT