Με το «HackAthens» η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλεί καλλιτέχνες, δημιουργούς, προγραμματιστές, μουσικούς, designers, δικηγόρους, όλους όσοι βρέθηκαν να φαντάζονται πώς θα είναι η επόμενη ημέρα, να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Μαΐου για μια ψηφιακή αναζήτηση τεσσάρων εβδομάδων, όπου σκοπός θα είναι να αναπτύξουν ψηφιακά έργα πάνω στο ερώτημα που πλανάται πάνω από την πόλη μας: Τι έρχεται μετά;
H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί να αναζητήσουμε μαζί το «μετά» μιας πόλης που διεκδικεί να ξαναγεννηθεί. Η Αθήνα, πάντα μετέωρη ανάμεσα στη μόνιμη κρίση και την επιθυμία για «κανονικότητα», προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Πώς μπορεί όμως να μοιάζει το αύριο, όταν το σήμερα είναι τόσο ασταθές και αβέβαιο;
Η πρόσκληση αναφέρει: «Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε μια σειρά από προβλήματα και δυνατότητες του σύγχρονου τρόπου ζωής και των κοινωνιών μας. Τα κράτη παλεύουν να ξεπεράσουν τον θραυσματικό χαρακτήρα της παγκοσμιοποίησης και να ενισχύσουν τη διακρατική συνεργασία, ενώ παράλληλα φάνηκε η αναγκαιότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας και της ιεράρχησης της ανθρώπινης ζωής πάνω από τους οικονομικούς δείκτες.
Κατά έναν παράδοξο τρόπο, η κοινωνική απομάκρυνση δεν οδήγησε σε κοινωνική αδιαφορία. Αντιθέτως, αναπτύχθηκαν νέες μορφές αλληλοβοήθειας και κοινών αγαθών, τόσο στον ψηφιακό όσο και στον φυσικό χώρο της γειτονιάς και της πολυκατοικίας, οι οποίες προήγαγαν ένα έντονο αίσθημα σεβασμού μεταξύ γνωστών και αγνώστων, όμοιων και διαφορετικών, νεότερων και ηλικιωμένων.
Ταυτόχρονα, η γενικευμένη, παγκόσμια επιβράδυνση προσφέρει ανακούφιση στο ανόργανο σώμα μας –τη φύση– και στα υπόλοιπα έμβια όντα. Τα επίπεδα της ρύπανσης έχουν μειωθεί ορατά. Η παγκόσμια βουή δίνει τη θέση της σε μια παγκόσμια ανάσα. Η σημερινή παρατεταμένη ώρα «κοινής ησυχίας» ίσως αποτελέσει οδηγό για τον μετασχηματισμό των πόλεών μας σε αειφόρα οικοσυστήματα ανθρώπου-φύσης.
Επίσης, η φυσική απομάκρυνση ενίσχυσε την αλγοριθμική, μετα-ανθρώπινη υπόστασή μας. Οι άνθρωποι επικοινωνούν, εργάζονται, ψωνίζουν και διασκεδάζουν στον άυλο χώρο που συγκροτούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, ο οποίος επιχειρεί να καλύψει το κενό του φυσικού δημόσιου χώρου. Οι επικοινωνίες, παρά την απόσταση, είναι πιο έντονες από ποτέ άλλοτε. Αν ανήκετε σε κάποιο είδος που τρέφεται από δεδομένα, τότε μάλλον είναι η στιγμή σας.
Ίσως, αυτή η ησυχία να είναι η ευκαιρία που περιμέναμε για να αρθρώσουμε το πραγματικά σημαντικό. Μπορούμε να γίνουμε οι δημιουργοί μιας νέας απέριττης αφθονίας και μιας βιώσιμης τέχνης της ζωής; Μπορεί να ευημερήσει η Αθήνα; Πώς θα είναι η Αθήνα μετά;»
Δήλωσε συμμετοχή
Οι προτάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν δοκίμια κάθε είδους, φωτογραφικές αφηγήσεις, αναπαραστάσεις 3D, βίντεο, net art, διαδικτυακές εγκαταστάσεις, εφαρμογές και άλλες μορφές ψηφιακών καλλιτεχνικών πρακτικών. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν ανοιχτή άδεια, ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους και να μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω μετά τη δημοσίευσή τους. Δηλώστε συμμετοχή online. Για τυχόν διευκρινίσεις επικοινωνήστε στο [email protected].
Οι δημιουργοί θα έχουν τέσσερις εβδομάδες για να αναπτύξουν το έργο τους, σε συνεργασία με τους επιμελητές, ενώ τα τελικά έργα θα δημοσιευθούν στον ιστότοπο του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς και στα social media του. Επίσης, κατόπιν επιλογής, τα έργα θα συμπεριληφθούν σε μια ψηφιακή συλλογική έκδοση που θα προκύψει από το πρόγραμμα.
Σημαντικές ημερομηνίες
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 20 Μαΐου 2020
Ανακοίνωση επιλογής: 27 Μαΐου 2020
Προθεσμία για την ολοκλήρωση των έργων: 24 Ιουνίου 2020
HackΑthens 2020 — Προτεινόμενες Αναγνώσεις άρθρων στα Ελληνικά και τα Αγγλικά για τα εξής θέματα: Αστικοποίηση – Πόλεις – Αρχιτεκτονική / Ιστορία / Φύλο – Σώμα – Κοινωνικές Σχέσεις / Αλληλεγγύη – Κοινά / Τέχνες / Περιβάλλον και Εναλλακτικά Πρότυπα, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
σχόλια