Ο θρυλικός τρομπετίστας της τζαζ Χιου Μασεκέλα, ηγετική φιγούρα στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ και «πατέρας της νοτιοαφρικανικής τζαζ», απεβίωσε στα 78 του χρόνια.
Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του μουσικού ανέφερε ότι «έφυγε ήρεμα» στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο του προστάτη.
Ο Μασεκέλα απέκτησε διεθνή αναγνώριση χάρις στον χαρακτηριστικό ήχο άφρο τζαζ και επιτυχίες όπως το «Soweto Blues», το οποίο υπήρξε ένα από τα σάουντρακς του κινήματος κατά του απαρτχάιντ.
Ο Μασεκέλα, γεννημένος στη Νοτιοαφρικάνικη πόλη Witbank το 1939, εμπνεύστηκε να μάθει τρομπέτα όταν είδε τον Κέρκ Ντάγκλας να παίζει το ρόλο του Μπιξ Μπιντρμπεκ, στην ταινία του 1950, Young Man with a Horn.
Έπεισε έναν από τους καθηγητές του - τον «σταυροφόρο» κατά του απαρτχάιντ, Πατέρ Τρέβορ Χάντλστον – να του αγοράσει ένα μουσικό όργανο, με την υπόσχεση να μπλέξει σε μπελάδες.
Το 1960, στην ηλικία των 21 ετών, έφυγε από τη Νότια Αφρική για να ξεκινήσει αυτό που θα γινόταν 30 χρόνια εξορία από τον τόπο γέννησής του.
A baobab tree has fallen, the nation has lost a one of a kind musician with the passing of Jazz legend bra Hugh Masekela. We can safely say bra Hugh was one of the great architects of Afro-Jazz and he uplifted the soul of our nation through his timeless music. #RIPBraHughMasekela pic.twitter.com/JVy47GA6aU
— Min. Nathi Mthethwa (@NathiMthethwaSA) 23 Ιανουαρίου 2018
Υπό την μαθητεία του Ντίζι Γκιλέσπι και του Λούις Άρμστρονγκ, ενθαρρύνθηκε να αναπτύξει το δικό του μοναδικό ύφος.
Το 1967, έπαιξε στο φεστιβάλ του Μοντερέι, στο πλευρό των Janis Joplin, Ότις Ρέντινγκ, Ραβί Σανκάρ, The Who και Τζίμι Χέντριξ
Ο Μασεκέλα επέστρεψε στην Νότια Αφρική το 1990, μετά την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, του οποίου την ελευθερία είχε ζητήσει στον ύμνο του 1986, Φέρτε το σπίτι Νέλσον Μαντέλα.
Τον Ιούνιο του 2010, έπαιξε στην εναρκτήρια συναυλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA και την τελετή έναρξης του τουρνουά στο Soweto's Soccer City.
Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στο μουσικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης του Μουντιάλ 2010 στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Πηγή: BBC
σχόλια