Στη φωτογραφία όπως ακριβώς ακριβώς και στη διοίκηση μιας αυτοκρατορίας η καινοτομία είναι απαραίτητο συστατικό. Ο Τσάρος Νικόλαος II, ο τελευταίος τσάρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας δεν υπήρξε καινοτόμος και τιμωρήθηκε γι' αυτό αλλά όχι πριν προλάβει να αποτυπώσει φωτογραφικά και με πρωτοποριακό για την εποχή τρόπο την αυτοκρατορία του, λίγο πριν χαθεί οριστικά με την έκρηξη της Οκτωβριανής επανάστασης.
Ο εφευρετικός χημικός και φωτογράφος Prokudin-Gorskii (1863-1944) γνωστός για την πρωτοποριακή του μέθοδο έγχρωμης φωτογράφισης στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν αυτός που ανέλαβε το τεράστιο αυτό έργο της καταγραφής. Διέσχισε την αχανή αυτοκρατορία μεταξύ του 1909 και του 1915 με ένα ειδικά διαμορφωμένο σε σκοτεινό θάλαμο βαγόνι τρένου που του παρείχε ο Τσάρος Νικόλαος II και κατέγραψε σε περίπου 3000 εικόνες τις περιοχές και τους κατοίκους της αυτοκρατορίας από τον Καύκασο μέχρι τα Ουράλια Όρη και τη Σιβηρία. Το αρχείο Prokudin-Gorskii βρίσκεται σήμερα στη Library of Congress και μας δίνει την εικόνα των τελευταίων ημερών της αυτοκρατορίας με την τεράστια γεωγραφική ποικιλία της και τους πολλούς πολιτισμούς της.
Ο Prokudin-Gorskii για τις έγχρωμες φωτογραφίες του χρησιμοποίησε μια κάμερα δικού του σχεδιασμού εκθέτοντας τα αντικείμενά του σε τρεις- με γρήγορη διαδοχή- λήψεις -κάθε μία μέσα από φίλτρο κόκκινου, μπλε και πράσινου χρώματος- σε ψηλές, ορθογώνιες, γυάλινες πλάκες. Οι πλάκες αυτές στη συνέχεια και με την κατάλληλη επεξεργασία προβάλλονταν μέσα από έναν ειδικό θάλαμο τριών φακών με τα αντίστοιχα φίλτρα της έκθεσης, δημιουργώντας μ' αυτό τον τόπο μια έγχρωμη εικόνα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.10.2017