Ηλίας Λαλαούνης: εξομολογήσεις

 Ηλίας Λαλαούνης: εξομολογήσεις Facebook Twitter
0

 

Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης/ Συνέντευξη: Χρήστος Παρίδης

 

 Ηλίας Λαλαούνης: εξομολογήσεις Facebook Twitter

 

 

Η χρυσοχοϊα είναι μία εφαρμοσμένη τέχνη. Συνδυάζει το εμπορικό με το δημιουργικό δαιμόνιο. Εγώ ξεχώρισα γιατί είχα γερές βάσεις και στα δύο.

 

Την πρώτη ιδέα για να πλησιάσω την αρχαία χρυσοχοϊα και να τη μεταφέρω στη δική μας εποχή μού την εμφύσησε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Όταν το 1957 πρωτοπαρουσίασα κοσμήματα επηρεασμένα από αρχαία μοτίβα, όλοι με θεώρησαν τρελό. Τρία χρόνια αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι άρχισαν να με μιμούνται.

 

Προόδευσα χάρη στους ξένους πελάτες μου.

 

 

 Ηλίας Λαλαούνης: εξομολογήσεις Facebook Twitter

 

Οι βιτρίνες μου ήταν πάντα ανοιχτές ώστε να γίνουν έναυσμα για τους άλλους συναδέλφους μου. Ευελπιστούσα όχι ότι θα με αντιγράψουν αλλά ότι θα εμπνευστούν και θα προχωρήσουν ακόμα παραπέρα. Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν έκαναν καμία προσπάθεια να διαφοροποιηθούν, αλλά παρουσίαζαν τις δημιουργίες μου ως δικές τους.

 

Ο άνθρωπος με το πέρασμα των αιώνων έχει αλλάξει μόνο εξωτερικά. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς μέσα από την τέχνη.

 

Στο computer design βλέπεις την ελληνική γεωμετρική εποχή. Ένα άλμα 3.000 ετών. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το computer μέσα τους.

 

 

 Ηλίας Λαλαούνης: εξομολογήσεις Facebook Twitter

 

Το χρήμα δεν μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη για τη ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου.

 

Κάθε τρία χρόνια εμφανίζεται μία νέα αστική τάξη στο προσκήνιο. Με νέες κάθε φορά απαιτήσεις.

 

Έμεινα πιστός στη χρυσοχοϊα. Αρνούμαι να κατασκευάσω αδαμάντινα κοσμήματα. Μπορώ να δημιουργήσω μόνο με το χρυσό. Είναι το μέταλλό μου. Είναι η ζωή μου.

 

Η σχέση μας με το κράτος πρέπει να είναι σαν τη σχέση μας με έναν καλό φίλο. Είναι φίλος μας όχι γιατί απαραίτητα το αξίζει, αλλά γιατί τον αγαπάμε.

 

 

 Ηλίας Λαλαούνης: εξομολογήσεις Facebook Twitter

 

Το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για μένα. Παρ’ όλα αυτά δεν έχω διαπράξει ποτέ μου φοροδιαφυγή. Ως προς αυτό υπήρξα τρομερά σχολαστικός.

 

Δεν είμαι καθόλου τυχερός. Η γυναίκα μου αντιθέτως είναι και το μετέδωσε και σε μένα. Η τύχη μου άλλαξε με το που παντρευτήκαμε.

 

Μία πετυχημένη οικογένεια συμπληρώνει μία πετυχημένη σταδιοδρομία και η μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνει την οικογενειακή ευτυχία. Η οικογένεια πάντως είναι πάνω απ’ όλα.

 

 

 

Είμαι πιστός Χριστιανός. Οι εξάρσεις λαϊκισμού της ηγεσίας της Εκκλησίας μας αντί να την εξυψώνουν την ευτελίζουν.

 

Αν το παγκόσμιο εκκλησιαστικό σύστημα δεν εναρμονιστεί με τη σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη, δεν θα επιβιώσει. Μια μέρα η θρησκεία θα καταλήξει να θυμίζει ένα παλιό κειμήλιο.

 

Ό,τι πέτυχα το οφείλω στον Θεό. Στη βαθιά μου πίστη σ’ Αυτόν και τη δουλειά μου. Σκληρή δουλειά, πίστη και μελέτη. 

                                               

 

 

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό του Επενδυτή Symbol στις 23 Σεπτεμβρίου 2000. 

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT