Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt

Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson

0

Την πρώτη φορά που ο συγγραφέας Thomas Wentworth Higginson συνάντησε την Emily Dickinson, θυμόταν πέντε λεπτομέρειες από τον τρόπο που μπήκε στο δωμάτιο: το απαλό της περπάτημα, την ξέπνοη φωνή της, τα καστανά μαλλιά της, τις δύο μαργαρίτες που του προσέφερε και το πανέμορφο λευκό της φόρεμα. 

Το λευκό φόρεμα της Dickinson είναι εμβληματικό της εξυπνάδας και του μυστηρίου που χαρακτήριζε την ποιήτρια. Η Jane Wald, διευθύντρια του Emily Dickinson Museum, πιστεύει πως η ποιήτρια ξεκίνησε να ντύνεται κυρίως στα λευκά στα τριάντα της και ήταν κάτι που ήταν πασίγνωστο στην πόλη που ζούσε.

Η Dickinson μάλιστα είχε καταλάβει πως οι συμπολίτες της την κουτσομπόλευαν για τον τρόπο που ντυνόταν και μια φορά αστειεύτηκε στα ξαδέρφια της λέγοντάς τους να πάνε να πούνε στον κόσμο πως είχε επιλέξει εκείνη τη μέρα να βάλει ένα καφέ φόρεμα, με μια σκούρα καφέ κάπα και ασορτί ομπρέλα.

Αυτό το άσπρο φόρεμα είναι σημαντικό επειδή είναι τόσο προσωπικό, τόσο οικείο και εκφράζει κυριολεκτικά το ποια ήταν.

Λίγα αντικείμενα από την γκαρνταρόμπα της έχουν επιβιώσει: ένα καφέ κασκόλ, μια πασμίνα, ένα μπλε σάλι και ένα μόνο άσπρο φόρεμα. Το φόρεμα είναι πολύ απλό: βαμβακερό πικέ ύφασμα, χαλαρή γραμμή χωρίς έντονη μέση, με πλισέ τελείωμα, δώδεκα μαργαριταρένια κουμπιά, επίπεδο γιακά και μια τσέπη στον δεξιό μηρό. Το κολάρο, τα μανίκια, οι πιέτες και η τσέπη είναι στολισμένα με δαντέλα.

Το φόρεμα είναι χαρακτηριστικό δείγμα φτηνού ρουχισμού του τέλους της δεκαετίας του 1870 και των αρχών του 1880 και πιθανότατα το φορούσε η ποιήτρια τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Ήταν καθημερινό φόρεμα και δεν το χρησιμοποιούσε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι ραφές αποδεικνύουν πως είχε ραφτεί σε ραπτομηχανή. Άνετο και εύκολο στο πλύσιμο, δεν απαιτούσε τη χρήση κορσέ. 

Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt

Ο λόγος που το λευκό φόρεμα της Dickinson είναι τόσο διάσημο είναι γιατί η ίδια ανέφερε το λευκό χρώμα στα πιο αξιομνημόνευτα ποιήματά της. Επίσης σε ένα από τα πιο μυστηριώδη γράμματά της, που η ποιήτρια έγραψε σε κάποιον άγνωστο, τον ρωτούσε «τι θα έκανες αν ερχόμουν "στα λευκά";» 

Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι το λευκό φόρεμα της Dickinson μπορεί να υποδηλώνει την παραίτηση, την καθαρότητα, την πνευματική αφοσίωση, τη διαφυγή από τον καθημερινό κόσμο ή την έντονη αφοσίωση στην τέχνη. Αυτό το άσπρο φόρεμα είναι σημαντικό επειδή είναι τόσο προσωπικό, τόσο οικείο και εκφράζει κυριολεκτικά το ποια ήταν.

Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt
Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt
Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt
Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt
Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt
Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt
Το λευκό φόρεμα της Emily Dickinson Facebook Twitter
Φωτο: James Gehrt

Mε πληροφορίες από το The Paris Review

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM