Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
0

O φετινός διαγωνισμός καλύτερης φωτογραφίας της Sony ξεπέρασε σε συμμετοχές κάθε προσδοκία. Θεωρείται ο μεγαλύτερος διαγωνισμός του πλανήτη και μετά από 9 χρόνια ζωής ο θεσμός φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει τεράστια συμμετοχή και καθώς περνά ο καιρός αποκαλύπτει τους πρώτους νικητές στις πολλαπλές κατηγορίες του. Σε δύο μόλις κατηγορίες υπήρξαν 103,005 καταθέσεις συμμετοχών από 185 χώρες. Αυτοί είναι οι νικητές του Υοuth και Open που μόλις ανακοινώθηκαν:

Smile

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Wake Up Call, Alex Ingle, 2016, Copyright: Alex Ingle, United Kingdom, Winner, Open Competition Smile, 2016 Sony World Photography Awards.

"Είναι Πάσχα και μετά από ένα μεγάλο εορταστικό γεύμα, τι καλύτερο από λίγο ύπνο. Το νεαρότερο μέλος της οικογένειας Nawrot σκαρφαλώνει στον καναπέ και ετοιμάζεται να ξυπνήσει τον 'Dziadzia Jacek'- τον παππού του. Αυτή η στιγμή λίγο πριν πηδήξει πάνω στα πόδια του παππού του είναι μία φωτογραφία απόλυτης χαράς".

People

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Cuba Beach, Alexandre Meneghini, 2016, Copyright: Alexandre Meneghini, Brazil, Winner, Open Competition, People, 2016 Sony World Photography Awards.

"Κολυμπώντας στην Αβάνα στις 28 Απριλίου 2015. Εκείνη την Κυριακή η θερμοκρασία στην Κούβα άγγιξε τους 39,7 βαθμούς Κελσίου, μόλις 0,1 βαθμό χαμηλότερα από το σχετικό ιστορικό ρεκόρ του νησιού".

Low Light

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Enchanted Bamboo Lights, Kei Nomiyama, 2016, Copyright: Kei Nomiyana, Japan, Winner, Open Competition, Low Light, 2016 Sony World Photography Awards.

"Οι πυγολαμπίδες στην Ιαπωνία, γνωστές εκεί ως Hime-HOTARU, βγαίνουν συνήθως λίγο πριν την εποχή των βροχών. Ειδικά εκείνες στα δάση των μπαμπού θεωρούνται πολύτιμες. Ο πληθυσμός τους ωστόσο μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, ενδεχομένως εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο τραβήχτηκε κάτω από το φεγγαρόφως"

Arts and Culture

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
The Lantern Store, Swee Choo Oh, 2016, Copyright: Swee Choo Oh, Malaysia, Winner, Open Competition, Arts and Culture, 2016 Sony World Photography Awards.

"Μαγαζί με φανάρια στο Βιετνάμ. Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μου στη Hoi An, τον Φεβρουάριο του 2015, μιας αρχαίας πόλης που βρίσκεται κεντρικά της επαρχίας Quang Nam. Καθώς περπατούσα στο δρόμο νωρίς το πρωί μου τράβηξε την προσοχή αυτή η υπέροχη γυναίκα που μόλις ξεκινούσε την ημέρα της, περιμένοντας ήρεμα για πελάτες. Το κατάστημα τής έφτιαξε το πιο όμορφο κάδρο έτσι με τον ελαφρύ πρωινό φωτισμό από τα φανάρια, και τα σουβενίρ γύρω της. Το όλο συναίσθημα με παρέπεμψε σε παλιό πίνακα". 

 

Architecture

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Snowy Central Park at 10,000 feet, Filip Wolak, 2016, Copyright: Filip Wolak, Poland, Winner, Open Competition Architecture, 2016 Sony World Photography Awards.

"Ήταν μία από αυτές τις έντονα χειμωνιάτικες ημέρες τον Μάρτιο του 2015. Όλοι είχαν ήδη κουραστεί από τον μακρύ και δύσκολο χειμώνα ενώ στα βορειοανατολικά. Έκπληκτος από το πόσο καθαρή ήταν όμως η μέρα, πήρα το Cessna μου και πέταξα πάνω από την Νέα Υόρκη, αν και απαγορευόταν. Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός εκείνη τη μέρα αλλά καθόλου ομίχλη, οπότε είχε απεριόριστη ορατότητα. Με λίγο καλό πιλοτάρισμα (και τύχη) κατάφερα να φωτογραφίσω τις τέλεια ευθυγραμμισμένες σκιές κατά μήκος των λεωφόρων- είχα μόνο μια ευκαιρία να το κάνω, καθώς άλλαζαν πολύ γρήγορα" 

Travel

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Church on the fields of Soröko Polje, Andrej Tarfila, 2016, Copyright: Andrej Tarfila, Slovenia, Winner, Open Competition Travel, 2016 Sony World Photography Awards.

"Όλα συνέβησαν ένα φθινοπωρινό πρωινό στις αρχές του Νοέμβρη. Οδηγούσα προς το Kranj, την πρωτεύουσα της περιοχής Gorenjska στις Σλοβενικές Άλπεις, όταν ξαφνικά από το παράθυρο του αυτοκινήτου την μαγευτική θέα από τα χωράφια δίπλα μου. Άλλαξα πορεία κι άρχισα να πηγαίνω προς τα χωριά. Η θέα μπροστά μου ήταν τουλάχιστον συγκινητική"

Enhanced

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Planned Obsolescence, Pedro Diaz Molins, 2016, Copyright: Pedro Diaz Molins, Winner, Open Competition, Enchanted, 2016 Sony World Photography Awards.

"Τράβηξα την φωτογραφία πέρυσι το καλοκαίρι στην Torrevieja της Ισπανίας. Μια μέρα ήθελα να φωτογραφίσω την ανατολή κι όταν επέστρεφα σπίτι είδα του πρώτους πρωινούς κολυμβητές. Η γυναίκα μου τράβηξε την προσοχή γιατί έμοιαζε λες και μόλις είχε φτάσει από την δεκαετία του '60 και μετά σκέφτηκα την ιστορία μεταξύ τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από 5 φωτογραφίες αναμεμιγμένες μεταξύ τους και την προσαρμογής των σκιών για περισσότερο ρεαλισμό"

Split Second

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Splashing Birds, Chaiyot Chanyam, 2016, Copyright: Chaiyot Chanyam, Thailand, Winner, Open Competition Split Second, 2016 Sony World Photography Awards.

"Δυο πουλιά έπιναν νερό σε μια όχθη, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για τα κύματα που έρχονταν κατά πάνω τους. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει να κάνει με το να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί. Κι αυτό γιατί αν δεν μπορείς να δεις τι έρχεται, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρεις να βγάλεις τέτοια φωτογραφία όσο γρήγορη κάμερα κι αν έχεις"

Nature & Wildlife

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Untitled, Michaela Smidova, 2016, Copyright: Michaela ämÌdov·, Czech Republic, Winner, Open Competition, Nature and Wildlife, 2016 Sony World Photography Awards.

"Μια πολική αρκούδα απολαμβάνει το μπάνιο της. Όταν την είδα να κολυμπά στο νερό, ο στόχος μου ήταν να αιχμαλωτίσω αυτή τη στιγμή της απόλυτης χαράς αλλά και την ενέργεια με την οποία έκανε μπάνιο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 σε ένα ταξίδι μου στην Πράγα".

Panoramic

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Goafoss, Markus van Hauten, 2016, Copyright: Markus Van Hauten, Germany, Winner, Open Competition, Panoramic, 2016 Sony World Photography Awards.

"Η φωτογραφία είναι από τα διάσημα Goafoss όπου είχα περάσει 10 μέρες- παντού μόνο πάγος και καθαρά, καταγάλανα νερά. Το χειμώνα, ειδικά όταν χιονίζει, δεν είναι εύκολο να φωτογραφίσεις από το έδαφος γιατί οι καταρράκτες πιτσιλίζουν τις μηχανές και χαλούν τις φωτογραφίες. Εκείνη την ημέρα όμως δεν φυσούσε καθόλου κι είχε συννεφιά οπότε ήταν καθαρή η ατμόσφαιρα. Χρειάστηκε να κατέβουμε 10 μέτρα σκαρφαλώνοντας για να φτάσουμε στο σωστό σημείο, αλλά μόνο έτσι κατάφερα να απαθανατίσω ακριβώς την ατμόσφαιρα της ημέρας. 

Culture

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Sepehr Jamshidi Fard, Salt Cleansing, 2016, Copyright: Sepehr Jamshidi Fard, Iran, Winner, Youth Competition, Culture, 2016 Sony World Photography Awards.

"Η λίμνη Oroomiyeh από πάντα υπήρξε ένας μέρος 'κάθαρσης', οι άνθρωποι εκεί καθαρίζουν το δέρμα τους από τις διαπεραστικές ακτίνες του ήλιου αλλά και το μυαλό τους και φτάνουν να γίνονται ένα με το φυσικό τοπίο- λευκοί, κενοί, με δυσδιάκριτο ορίζοντα"

Portraiture

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Sarah, Sam Delaware, 2016, Copyright: Sam Delaware, United States, Winner, Youth Competition, Portraiture, 2016 Sony World Photography Awards.

Η αδερφή μου Sarah στις 28 Δεκεμβρίου 2015. Μετά που πέρασα στο πανεπιστήμιο, συνειδητοποίησα πως μου έλειπε η οικογένειά μου, η μητέρα μου και ο πατέρας μου κι ειδικά η αδερφή μου. Όπως πολλά εκατομμύρια νέοι σαν εμένα, άφησα την οικογένειά μου και το σπίτι μου φέτος για πρώτη φορά και σε μια στιγμή έπαψαν να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Ήθελα με κάποιον τρόπο να εκφράσω αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα που βίωνα- ενθουσιασμό για τη ζωή που ξεκινάω και νοσταλγία για εκείνη που αφήνω πίσω μου. Ταξιδεύοντας πίσω στο Maine κάποια στιγμή κατάφερα να τραβήξω αυτήν την κατά κάποιο τρόπο αυθόρμητη φωτογραφία της αδερφής μου"

Environment

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016 Facebook Twitter
Mount Kazbek in frame, Georgia, Anais Stupka, 2016, Copyright: Anais Stupka, Italy, Winner, Youth Competition, Environment, 2016 Sony World Photography Awards.

"Με θέα το βουνό Kazbek στη Γεωργία. Είχαμε πάει εκεί με την οικογένειά μου την τελευταία εβδομάδα του περσινού Οκτώβρη. Μέναμε σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο και ετοιμαζόμουν να πάρω το ασανσέρ όταν είδα την θέα από ένα παράθυρο. Ήθελα πολύ να το φωτογραφίσω αυτό γιατί από εκείνο το σημείο βλέπεις νομίζω όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά αυτού του βουνού- για παράδειγμα βλέπεις την καταπληκτική εκκλησία στην κορυφή του αλλά και την πάμφτωχη πόλη χαμηλά"

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ