Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter

Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία

2

Το αρχαίο Βασίλειο του Αξούμ, το εμπορικό έθνος των Αβησσυνίων που βρισκόταν στη βόρεια Αιθιοπία, ήταν από τα πρώτο που υιοθέτησαν τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία, όταν το 340 ο βασιλιάς Εζανά ασπάστηκε τον χριστιανισμό και προχώρησε στην κατασκευή της Παναγίας της Σιών στο Αξούμ.

Ήταν εδώ, σύμφωνα με τους Αιθίοπες που ο Μενελίκ, γιος του βασιλιά Σολομώντα και της βασίλισσας του Σαβά, έφερε την Κιβωτό του Συμφώνου που περιείχε τις Δέκα Εντολές.

Μέχρι τον πέμπτο αιώνα, εννέα Βυζαντινοί άγιοι διέδωσαν τη χριστιανική πίστη στην ορεινή ύπαιθρο και τους επόμενους δέκα αιώνες χτίστηκε ή λαξεύτηκε μια σειρά θεαματικών εκκλησιών από συμπαγή βράχο, που λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Η Lalibela, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχει το πιο γνωστό σύμπλεγμα εκκλησιών, αλλά και η βόρεια περιοχή της Tigray, λιγότερο γνωστή και πιο απομακρυσμένη, έχει πολλές εκκλησίες που είναι αρχιτεκτονικά αριστουργήματα ναοδομίας βασιλικού τύπου.

Το βιβλίο Ethiopia: The Living Churches of an Ancient Kingdom που εκδόθηκε από τους οίκους Ludwig Publishing και The American University in Cairo Press, παρουσιάζει μια επιλογή από αυτή τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά με εντυπωσιακές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες φιλοξενούμε σήμερα.

Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Η εκκλησία στο Debre Damo. Το Debre Damo, ένα οροπέδιο στην βόρεια Αιθιοπία, είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του χριστιανισμού της χώρας. Αυτή η μικρή, σύγχρονη εκκλησία είναι χτισμένη μπροστά από το σπήλαιο όπου λέγεται ότι ο Αραγάουι -ένας από τους εννέα ιεραπόστολους που έφερε τον Χριστιανισμό στην Αιθιοπία- εξαφανίστηκε.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Η Timqat είναι η πιο σημαντική από τις εννιά κύριες χριστιανικές γιορτές της Αιθιοπίας και γιορτάζεται στις 19 Ιανουαρίου.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Πλήθος μαζεύεται γύρω από μια δεξαμενή νερού σε σχήμα σταυρού που συμβολίζει τον Ιορδάνη Ποταμό όπου βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Προσκυνητές νωρίς το πρωί κατευθύνονται προς την πιο καλοφτιαγμένη και καλοδιατηρημένη εκκλησία της Lalibela, την Bete Giyorgis (Σπίτι του Αγίου Γεωργίου). Είναι ίσως η νεότερη εκκλησία της πόλης και ο μύθος λέει ότι κατασκευάστηκε όταν ο Άγιος Γεώργιος εμφανίστηκε ενώπιον του βασιλιά Lalibela και ισχυρίστηκε ότι είχε ξεχαστεί. Το σχέδιο του έχει το σχήμα ενός ελληνικού σταυρού, με ισομεγέθεις βραχίονες και ένα μοτίβο στην οροφή όπου είναι χαραγμένος ένας τριπλός ελληνικός σταυρός.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Η εκκλησία Abuna Gebre Mikael στο όρος Gheralta είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες του 18ου -19ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες της Gondarine διδάχθηκαν από τους Ιησουίτες πως να αποδίδουν αφηγηματικές σκηνές και εκφράσεις προσώπων. Στην παλέτα των παραδοσιακών καφέ και κίτρινων χρωμάτων προστέθηκαν εντυπωσιακά μπλε, μοβ, πορτοκαλί και γκρίζα.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Η εκκλησία Yohannes Maequddi βρίσκεται και αυτή στο όρος Gheralta και είναι η τελευταία από τις σπουδαίες βασιλικές της επαρχίας Tigray που βρίσκεται στον Βορρά στα σύνορα της χώρας με την Ερυθραία. Είναι λαξευμένη σε ένα βουνό 230 μέτρα πάνω από από μια κοιλάδα. Ο προθάλαμος που χωρίζεται σε δύο μέρη, έχει έναν χαμηλό τρούλο στον οποίο είναι χαραγμένος ένας σταυρός. Στο εσωτερικό υπάρχουν πολύχρωμες τοιχογραφίες βιβλικών σκηνών, πορτρέτα αγίων και γεωμετρικά σχέδια που καλύπτουν όχι μόνο τους τοίχους αλλά και την οροφή.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Χτισμένη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Yikuno Amlak (1270-85), αυτή η εκκλησία έχει μερικές από τις παλαιότερες τοιχογραφίες στην Αιθιοπία, που χρονολογούνται από τα τέλη του 13ου αιώνα. Στις αγιογραφίες της περιλαμβάνονται οι παλαιότερες σκηνές της Παλαιάς Διαθήκης στην Αιθιοπία και εικόνες αγίων καθώς επίσης και θέματα από την Καινή Διαθήκη. Στη φωτογραφία φαίνεται η οροφή του ναού, διακοσμημένη με μια ζωφόρο από τέσσερις αψίδες που πλαισιώνουν έναν απλό σταυρό.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Arbatu Entsessa. Αυτή η πέτρινη εκκλησία της δεκαετίας του 1960 είναι αφιερωμένη στα Τέσσερα Θηρία της Αποκάλυψης, αλλά και στο Τετράμορφο, το οποίο λατρεύεται στην Αιθιοπία και αντιπροσωπεύει τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Ο Ματθαίος έχει ανθρώπινο πρόσωπο, ο Μάρκος είναι πρόσωπο λιονταριού, ο Λουκάς απεικονίζεται ως το θυσιαζόμενο βόδι και ο Ιωάννης ως αετός. Οι τοίχοι και η οροφή καλύπτονται με εικόνες που αρχικά έγιναν σε ζεστούς γήινους τόνους αλλά ανακατασκευάστηκαν με πρωτογενή χρώματα.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Πέτρος και Παύλος, Teka Tesfai. Αυτή η εκκλησία, όπως και πολλές άλλες στην περιοχή Gheralta, βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία: σε μια στενή πλαγιά κάτω από έναν προεξέχοντα βράχο. Κάποτε η μοναδική πρόσβαση ήταν δυνατή με 15μετρη ανάβαση σε έναν κάθετο βράχο, ενώ τώρα υπάρχει και μια ξεχαρβαλωμένη σκάλα. Η εκκλησία είναι κατασκευασμένη από ξύλο, πέτρα και λάσπη ενώ το ιερό της βυθίζεται στο βράχο. Τα τείχη έχουν μερικές υπέροχες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα σε απαλά χρώματα σε στυλ του 15ου αιώνα όπως αυτά που βρέθηκαν στο Abuna Yemata και στο Yohannes Maequddi.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Ο Abuna Yemata, ένας από τους εννέα αγίους, επέλεξε να ζήσει ως ερημίτης στην κορυφή του Guh στο όρος Gheralta και ίδρυσε μια εκκλησία στον βράχο που η προσέγγισή της απαιτεί μια απότομη και επικίνδυνη ανάβαση.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Abuna Yemata. Ένας ιερέας στέκεται στο μοναδικό παράθυρο της εκκλησίας Abuna Yemata. Οι ιερείς λένε χαριτολογώντας στους επισκέπτες ότι εγκυμονούσες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά παραβρίσκονται κάθε εβδομάδα στην κυριακάτικη λειτουργία και κανείς δεν έχει πέσει.
Οι χριστιανικές εκκλησίες ενός αρχαίου βασιλείου στην Αιθιοπία Facebook Twitter
Ένας μοναχός στην εκκλησία του Daniel Korkor που στέκεται στην κορυφή ενός κατακόρυφου ορεινού όγκου ύψους 300 μέτρων, απολαμβάνει την εκπληκτική θέα.
Φωτογραφία
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ