Πριγκίπισσες στη χώρα των machos.

Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
0

Αιώνες πριν οι Ισπανοί επιβάλλουν τον καθολικισμό στο Μεξικό, οι ντόπιοι πίστευαν σε ερμαφρόδιτους θεούς και οι Αζτέκοι ιερείς τους, ντύνονταν με γυναικεία ρούχα. Υπήρχε μία πολύ ανοιχτή και ελαστική αντίληψη για την έννοια του φύλου που σήμερα έχει σχεδόν ξεχαστεί στις περισσότερες περιοχές του Μεξικού.  

 

Στη επαρχία της Oaxaca όμως –μια περιοχή με βαθιές ρίζες στην προισπανική παράδοση -τα όρια μεταξύ των δύο φύλων είναι τόσο ελαστικά που αφήνουν χώρο για ένα τρίτο. Στις μικρές κοινότητες των ινδιάνων Zapotec στις παρυφές της πόλης Juchitán, ζουν οι muxes,  άνδρες που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως γυναίκες.

 

Ανατράφηκαν έτσι από τις οικογένειες τους όταν ως παιδιά έδειξαν πως έχουν μια θηλυκή πλευρά πιστεύοντας πως είναι θεόσταλτο σημάδι καλής τύχης για την οικογένεια. Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι οι muxes έπεσαν από την τσέπη του San Vicente Ferrer του αγίου προστάτη της πόλης κατά το ιερό του πέρασμα απ' αυτή. Γι αυτό και θεωρούνται σύμβολα καλής τύχης και άνθρωποι με ιδιαίτερα διανοητικά και καλλιτεχνικά χαρίσματα.

  

Οι ίδιες είναι πολύ περήφανες για την ταυτότητά τους. Απολαμβάνουν τη ζωή,  αυτοσαρκάζονται, μιλάνε ανοιχτά για την αποδοχή ή την απόρριψη που έχουν νοιώσει. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της κοινότητας, αυτοαποκαλούνται ‘ατρόμητες πολέμιες του κινδύνου’ και πρωτοστατούν στον αγώνα κατά του AIDS. Μερικές ασχολούνται με την πολιτική ή έχουν δουλειά γραφείου, οι περισσότερες όμως  υιοθετούν παραδοσιακά γυναικείους ρόλους (μαγείρεμα, κέντημα, ράψιμο). Κάποιες προτιμούν να ντύνονται με γυναικεία ρούχα και προσπαθούν με  ορμόνες να αλλάξουν το σώμα τους,  ενώ κάποιες άλλες προτιμούν τα ανδρικά ρούχα. Αυτό που όμως που δεν αλλάζει για καμία είναι η ευρύτερη αποδοχή και το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται όχι απλώς ως ισότιμα αλλά ως ‘εκλεκτά’ μέλη της κοινότητάς τους.  (Μ.Θ.)

 

Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Πριγκίπισσες στη χώρα των machos. Facebook Twitter
Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ