Σπάνιο νόμισμα από την αρχαία Έφεσο πωλείται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Σπάνιο νόμισμα από την αρχαία Έφεσο πωλείται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
0

Ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα από την Έφεσο αναμένεται να βγει σε δημοπρασία στις 7 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων.

Το νόμισμα των 14 γραμμαρίων και 23 χιλιοστών, κατασκευασμένο από ήλεκτρο (ένα μείγμα χρυσού και αργύρου) φέρει απεικόνιση του Φάνητος, θεότητας ταυτισμένης με τη γένεση του σύμπαντος και του φωτός, ενώ στη μία όψη του νομίσματος αναγράφεται φράση που παραπέμπει στον τάφο ή στο σύμβολο της θεότητας, όπως εκτιμούν αρχαιολόγοι και ειδικοί των δημοπρασιών. 

Η φράση είναι χαραγμένη πάνω στο κεφάλι ενός ελαφιού με σκυμμένο κεφάλι, μια αναφορά και στην Αρτέμιδα, την παρθένα θεά του κυνηγιού. 

Σπάνιο νόμισμα από την αρχαία Έφεσο πωλείται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter

Πριν από την κατασκευή ενός από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, του Ναού της Αρτέμιδος, υπήρχε ένας μικρός ναός στην Έφεσο, οπότε και βάσει αυτού το νόμισμα χρονολογείται από το 625-600 π.Χ.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλα δύο γνωστά παρόμοια νομίσματα στον κόσμο. Το ένα από αυτά πωλήθηκε το 2000 και στο πλαίσιο δημοπρασίας στο ποσό των 287.600 δολαρίων, ενώ το δεύτερο πωλήθηκε το 2010 από τη γερμανική αντικερί "Gorny & Mosch" για 409.500 δολάρια. 

Στην ίδια δημοπρασία αναμένεται να πωληθούν και άλλα αρχαία νομίσματα της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων και 10 νομίσματα από ήλεκτρο και ένα ασημένιο νόμισμα από τις αρχαίες πόλεις του Μπαλικεσίρ, καθώς και 12 νομίσματα από την Ιωνία που χρονολογούνται από το 650 π.Χ.. Επίσης, θα δημοπρατηθούν επτά νομίσματα από την περιοχή Φότσα, της Σμύρνης και 16 νομίσματα από την αρχαία Αττάλεια.

Πάντως, ο όγκος των προς δημοπρασία νομισμάτων κάνει τον τουρκικό Τύπο να αφήνει αιχμές για "προϊόντα αρχαιοκαπηλίας".

Με στοιχεία από την Hurriyet

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ